Ρεν προς Σκόπια: Λύση με Ελλάδα και μετά ημερομηνία

 

Ο Επίτροπος Όλι Ρεν

Να λύσει τη διαφορά του ονόματος, με την Ελλάδα και να ενισχύσει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις ζήτησε από την ΠΓΔΜ ο επίτροπος Διεύρυνσης, Ολι Ρεν, τονίζοντας ότι η χώρα είναι μπροστά σε μια μοναδική ευκαιρία.

Η ΠΓΔΜ έχει βάσιμες ελπίδες να λάβει ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την Ε.Ε., αλλά πρέπει προηγουμένως να εκπληρώσει τα απαραίτητα κριτήρια που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες, είπε ο Ρεν, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περίπου πριν από ενάμιση χρόνο, όρισε οκτώ κριτήρια, για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ. Αφορούν κυρίως μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη και την αστυνομία, την αποκατάσταση του πολιτικού διαλόγου στο εσωτερικό, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και την υλοποίηση της Συμφωνίας της Οχρίδας.

Σε ερώτηση αν η εκκρεμότητα της ονομασίας εμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., ο Ρεν υπενθύμισε ότι η Ε.Ε. δίνει συστάσεις στο Συμβούλιο Υπουργών, ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις λαμβάνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με ομοφωνία. Η ΠΓΔΜ έλαβε το 2005 το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χωρίς ωστόσο να έχει λάβει ακόμη ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο κ. Ρεν χαιρέτισε τις τελευταίες πρωτοβουλίες και προσπάθειες του μεσολαβητή του ΟΗΕ για την εκκρεμότητα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς. «Θεωρώ ότι υπάρχει χώρος εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας και πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία», πρόσθεσε ο κ. Ρεν.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η κυβέρνησή του, θα εστιάσει τις προσπάθειές της στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Και συμπλήρωσε ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

(Πηγές: ΑΠΕ, Ασοσιέιτεντ)

Enet.gr

Related posts:

Comments