Δεκάδες δισ. ευρώ κοστίζει ο κακός γείτονας

26/07/2009

Δεκάδες δισ. ευρώ κοστίζει ο κακός γείτονας

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ

Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ κοστίζει στην Ελλάδα η ύπαρξη της Τουρκίας ως γειτονικού κράτους. Το κόστος για το παρόν αλλά και για το μέλλον της χώρας μας είναι τεράστιο και καταστροφικό. Αν τα ιλιγγιώδη κονδύλια που έχουμε δαπανήσει σε εξοπλισμούς και διατήρηση πολυάριθμων στρατοπέδων και μονάδων τα είχαμε επενδύσει στην ανάπτυξη η Ελλάδα θα ήταν μια άλλη χώρα με ανώτερο βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες της.
Δυστυχώς οι εκφρασμένες επεκτατικές διαθέσεις της Αγκυρας υποχρεώνουν τη μικρή Ελλάδα να διατηρεί στρατιωτικές και αεροπορικές δυνάμεις που είναι ακόμα μεγαλύτερες και από εκείνης της Γαλλίας! Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα και η Τουρκία αποτελεί σε ευρωπαϊκές πανεπιστημιακές σχολές συνηθισμένο αντικείμενο ερευνών και πως εξαντλούνται οικονομικά σε εξοπλισμούς όταν παγκοσμίως κυριαρχεί η συρρίκνωση των στρατιωτικών δυνάμεων και το πάγωμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ακόμα και οι ΗΠΑ προχωρούν στην περιστολή των κονδυλίων που προορίζονται για στρατιωτικούς σκοπούς αν και έχουν αρκετά μέτωπα ανοιχτά.
Ενδεικτικό είναι ότι από το 1989 έως σήμερα η Ελλάδα αγόρασε 225 καινούργια μαχητικά αεροσκάφη πληρώνοντας 13,5 δισ. ευρώ! Σε αυτό το ποσό δεν υπολογίζονται τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για οπλικά συστήματα των μαχητικών ούτε το κόστος του εκσυγχρονισμού των F-4 και των Μιράζ 2000. Αν προσθέσουμε και την αγορά τεσσάρων ιπταμένων ραντάρ η συνολική δαπάνη ξεπερνάει τα 14 δισ. ευρώ. Μόνο οι αναχαιτίσεις που απαιτήθηκαν να γίνουν το 2008 ξεπέρασαν το κόστος των 26.000.000 ευρώ.
Και αυτά αποτελούν τα εμφανή έξοδα. Η αναγκαιότητα για την κάλυψη της ποσοτικής υπεροπλίας της Τουρκίας απαιτεί καλά εκπαιδευμένους μαχητές. Η συνεχή εκπαίδευση μόνο ενός πιλότου κοστίζει πάνω από 25.000.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 40.000.000.
Η κάθε ώρα πτήσης κοστίζει, κατά μέσο όρο, 15.000 ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΓΕΑ ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ χωρίς να καλύπτονται από αυτόν οι μισθοί του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η προκλητικότητα της Τουρκίας αναγκάζει τη χώρα μας να εκσυγχρονίζει και το Πολεμικό Ναυτικό αυξάνοντας ταυτόχρονα και τα μέσα που διαθέτει για προασπιστεί το Αιγαίο. Προγραμματίζεται να αγοραστούν έξι φρεγάτες κόστους 2,5 ευρώ ενώ παραλαμβάνει τους επόμενους μήνες τέσσερα ολοκαίνουργια πρωτοποριακής τεχνολογίας υποβρύχια κόστους 1,6 δισ. ευρώ και έχει συμφωνηθεί να αποκτηθούν και άλλα. Συνολικά το εξοπλιστικό πρόγραμμα για την επόμενη δεκαετία αναμένεται να ξεπεράσει τα 18 δισ. ευρώ.
Η Τουρκία μας υποχρεώνει επίσης να διατηρούμε μεγάλη δύναμη Στρατού Ξηράς με διάσπαρτες Μονάδες που κοστίζουν ακριβά και είναι δύσκολο να υπολογιστεί το ποσό. Εξαιτίας της κακής γειτνίασης έχουμε και υποχρεωτική στράτευση όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι καθαρά Επαγγελματικός ο Στρατός.
Αξίζει να αναφερθούν συγκριτικά στοιχεία για να φανεί το κόστος του… κακού γείτονα.
Η Ελλάδα έχει πάνω από 340 μαχητικά όταν η Γαλλία με δική της κατασκευαστική εταιρεία αεροσκαφών διαθέτει μόλις 279 μαχητικά, η Σουηδία 113 με στόχο να τα μειώσει στα 100. Ο Στρατός Ξηράς της Ελλάδος αριθμεί 98.000 άτομα (μόνιμοι και έφεδροι) όταν η Αγγλία έχει 101.800, το Βέλγιο 26.700, η Γερμανία 115.000, η Σουηδία 21.000, η Γαλλία 134.000 και η Ιταλία 115.000.
Να σημειώσουμε επίσης ότι οι 25.000-30.000 Επαγγελματίες Οπλίτες θα αυξηθούν στις Ενοπλες Δυνάμεις μέχρι να φτάσουν τις 45.000. Το κόστος είναι τεράστιο για μία χώρα που είναι περιορισμένης έκτασης και ανταγωνιστικής δύναμης και δύσκολα μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς. Είναι δεδομένο, όμως, ότι στερείται ζωτικά κεφάλαια προκειμένου να καθίσταται ισχυρή και έτοιμη ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίσει την επεκτατική προκλητικότητα της Τουρκίας.

http://www.adesmeytos.gr/

Comments