Αγγλικό «όχι» σε πτήσεις από τα Κατεχόμενα

Αγγλικό «όχι» σε πτήσεις από τα Κατεχόμενα
Τετάρτη, 29 Ιουλίου, 2009
Tο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε, χθες, προσφυγή των εταιρειών των Τουρκοκυπριακών Αερογραμμών εναντίον της απόφασης του Βρετανού υπουργού Μεταφορών να απορρίψει το αίτημά τους για έκδοση άδειας διεξαγωγής απευθείας πτήσεων, προγραμματισμένων και ναυλωμένων, μεταξύ της Μ. Βρετανίας και του παράνομου αεροδρομίου που λειτουργεί στην κατεχόμενη Τύμπου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας της Κύπρου, «πρόκειται, αδιαμφισβήτητα, για ιδιαίτερα σημαντική απόφαση για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα δικαιώματα που αυτή απολαμβάνει δυνάμει του Διεθνούς Δικαίου σε σχέση με τη διεξαγωγή διεθνών πτήσεων από και προς το έδαφός της». Οπως σημειώνεται, στη διαδικασία της εν λόγω προσφυγής παρενέβη και συμμετείχε ως ενδιαφερόμενο μέρος η Κυπριακή Δημοκρατία.
Ενώ, όμως, η απόφαση αυτή δίνει ένα σημαντικό επιχείρημα για την Κυπριακή Δημοκρατία και υποχρεώνει τους Τουρκοκύπριους σε συνέχιση του εμπορικού αποκλεισμού τους, λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής της μισής Κύπρου, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε αργά χθες να εκδώσει ανακοίνωση έμμεσης διαφωνίας στην απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου, προσφέροντας ανέλπιστη στήριξη στους Τουρκοκύπριους, που πασχίζουν να άρουν το διεθνές εις βάρος τους εμπάργκο.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του το βρετανικό ΥΠ.ΕΞ. ανέφερε τα εξής: «Η Βρετανία συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για τερματισμό της “απομόνωσης” των Τ/κ και για να φέρει την τ/κ κοινότητα πιο κοντά στην Ευρώπη, μέσω της οικονομικής βοήθειας και της ελευθεροποίησης του εμπορίου».
Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επικύρωσε, χθες, το φιλικό διακανονισμό μεταξύ της Ελληνοκύπριας Ανδρομάχης Αλεξάνδρου και της «Επιτροπής Αποζημιώσεων» στα Κατεχόμενα, σύμφωνα με τον οποίο θα επιστραφεί μέρος της περιουσίας της στα Κατεχόμενα και θα καταβληθεί σε αυτήν και στα παιδιά της το ποσό του ενός εκατομμυρίου 500 χιλιάδων βρετανικών στερλινών ως αποζημίωση για την περιουσία τους, καθώς και για την απώλεια χρήσης της.
Σε δηλώσεις, ο γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης υποστήριξε πως η απόφαση του ΕΔΑΔ δεν σημαίνει αναγνώριση της λεγόμενης επιτροπής, της «νομιμότητας ή της αποτελεσματικότητάς» της και ότι αυτό είναι ένα τέχνασμα της τουρκικής πλευράς για να δείξει ότι επιστρέφει και περιουσίες, πράγμα που δεν έχει κάνει μέχρι τώρα.

Related posts:

Comments