Οχι ο όρος “Μακεδονία” για τα Σκόπια

29/07/2009

Οχι ο όρος “Μακεδονία” για τα Σκόπια


Συνέντευξη στην ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΓΙΑΝΝΟΥ

«Οχι» σε ονομασία της πΓΔΜ με τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγα αυτού λένε οι Παμμακεδονικές Ενώσεις της υφηλίου.

Η πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, κ. Νίνα Γκατζούλη, μιλάει στον «Α.Τ.» για τις αποφάσεις του 10ο Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων ανά την υφήλιο, αλλά και για την κινητοποίηση πανεπιστημιακών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι διακηρύσσουν προς πάσα κατεύθυνση την ελληνικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Μακεδονίας. Προτείνει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η Ελλάδα να εξουδετερώσει τη σκοπιανή προπαγάνδα, η οποία όπως καταγγέλλει «εξυπηρετείται και από κάποιους Έλληνες», και προτρέπει τον ελληνικό λαό «να ενημερωθεί και να μην κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, όπως συμβαίνει τώρα τελευταία σε οτιδήποτε αφορά τα εθνικά μας θέματα».


* Κυρία Γκατζούλη, είστε πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ από το 2007. Μιλήστε μας λίγο για τους σκοπούς και τους στόχους της Ένωσης.

«Ο πρωταρχικός σκοπός της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ από τη σύστασή της, δηλαδή από το 1947, ήταν η αντιμετώπιση των σχεδίων του Τίτο της κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας ο οποίος οραματίστηκε τη Θεσσαλονίκη ως πρωτεύουσα της «Μακεδονίας», δηλαδή των Σκοπίων. Η Παμμακεδονική Ένωση όμως προσέφερε και σε άλλους τομείς, δηλαδή έχει προσφέρει πολιτιστικό αλλά και εκπαιδευτικό έργο, προωθώντας την ιστορία της Μακεδονίας μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η νεολαία της Παμμακεδονικής είναι οι πρέσβεις της Μακεδονικής μας κουλτούρας. Είναι οι πλέον επιτήδειοι χειριστές του διαδικτύου, αλλά και με τους χορούς των διαφόρων χορευτικών μας, η πολιτιστική μας κληρονομιά προωθείται στα πέρατα του κόσμου. Η δε Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ έχει διοργανώσει ακαδημαϊκά συμπόσια, έχει προωθήσει την ιστορία της Μακεδονίας σε διάφορους εκπαιδευτικούς φορείς, αντιμετωπίζοντας τη Σκοπιανή προπαγάνδα».

* Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα για το μέλλον της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ;

«Το όραμά μου άρχισε να γίνεται πραγματικότητα. Μια ομάδα ανεξαρτήτων πανεπιστημιακών απ’ όλα τα μέρη του κόσμου έστειλαν επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Ομπάμα, διακηρύσσοντας την ελληνικότητα του Μέγα Αλέξανδρου και φυσικά της Μακεδονίας. Άλλο είναι να το λέμε εμείς οι Έλληνες και άλλο να το διατρανώνουν ξένοι πανεπιστημιακοί από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Ο αριθμός των καθηγητών και ερευνητών μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Σήμερα ανέρχεται στους περίπου 350».

* Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο Λιτόχωρο Πιερίας το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο των ανά την υφήλιο Παμμακεδονικών Ενώσεων. Ποιες ήταν οι κύριες αποφάσεις σας;

«Στο Λιτόχωρο Πιερίας πραγματοποιήθηκαν το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων ανά την υφήλιο και συγχρόνως το 63ο Συνέδριο της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ. Οι αποφάσεις μας παραμένουν πάγιες: δεν αποδεχόμαστε όνομα για τη βόρεια γείτονα με τον όρο Μακεδονία ή παράγωγα του όρου αυτού».

* Ποιες είναι οι θέσεις της Ένωσης για την πορεία του Σκοπιανού και τις προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς, αναφορικά με το όνομα; Είναι γνωστό πως το όνομα που προτείνει ο κ. Νίμιτς για το γειτονικό κράτος είναι “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

«Θα λυπηθούμε πολύ αν η ελληνική διπλωματία αποδεχτεί την ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” για το τελικό όνομα της πΓΔΜ. Όποιο όνομα με τον όρο Μακεδονία, δίδει στους κατοίκους αυτής της χώρας το δικαίωμα ταυτότητας και γλώσσας. Αυτοί πλέον θα είναι ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ γιατί θα είναι πλέον κράτος, ενώ εμείς είμαστε μόνον μια περιοχή της Ελλάδος. Πολλοί λένε πως χάθηκε το «παιχνίδι», αλλά το θέμα αυτό δεν είναι παιχνίδι και δεν χάθηκε, αρκεί η εξωτερική πολιτική να το χειριστεί σωστά. Και όσες χώρες κι αν τους έχουν αναγνωρίσει ως Δημοκρατία της «Μακεδονίας», αν η Ελλάδα δεν τους αναγνωρίσει, αυτοί ποτέ δεν θα γίνουν «Μακεδόνες». Εξ’ άλλου αυτή τη στιγμή με τη διακυβέρνηση Ομπάμα στις ΗΠΑ υπάρχει ένα πιο φιλελληνικό κλίμα. Όχι βέβαια πως το Σκοπιανό είναι από τις προτεραιότητες του καινούργιου Προέδρου, αλλά οπωσδήποτε το Κογκρέσο και η Γερουσία είναι πιο ενημερωμένοι πάνω στο θέμα αυτό, γιατί η ομογένεια φρόντισε να τους ενημερώσει».


Tην συνέχεια μπορείτε να την διαβάσετε στο: http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=1219

Related posts:

Comments
Ανώνυμος says:

Η Κυρία (με δύο κάπα κεφαλαία, ει δυνατόν) Νίνα Γκατζούλη είναι από τις πιο μαχητικές Ελληνίδες όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά παντού. Η δε ΠΑΜΜΕΚΕΔΟΝΙΚΗ το ισχυρότερο μας λόμπυ. Δυστυχώς, το αθηναϊκό ΥπΕξ ουδεμία βοήθεια παρέχει στην Ομογένεια, γι αυτό επικρατεί παντού η τουρκική, αλβανική και σκοπιανή προπαγάνδα.
Σε δεύτερο δυνατό λόμπυ εξελίσσεται και η ΠΑΓΚΡΗΤΙKH ΕΝΩΣΗ AΑΜΕΡΙΚΗΣ, η οποία, υπό την άξια ηγεσία του Μανώλη Βεληβασάκη, φιλοδοξεί να ενώσει τους απανταχού του κόσμου Κρήτες.