Μας πίεσαν να δεχθούμε ονομασία με τη λέξη «Μακεδονία»…

02/08/2009
Ο ΥΠΑΤΟΣ, ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΑΘΑΝ. ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ:
Μας πίεσαν να δεχθούμε ονομασία με τη λέξη «Μακεδονία»…
Γράφει η ΤΖΩΡΤΖΙΑ ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ
Τους απαντήσαμε «όχι» - Θέλουμε να δούμε μόνο τον πρωθυπουργό και όχι την Ντόρα!

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους για την ονομασία των Σκοπίων χωρίς τον όρο Μακεδονία και πικραμένοι για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και την απαξίωση που έδειξαν τα υψηλά κυβερνητικά στελέχη στο 10ο Παγκόσμιο Παμμακεδονικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο Λιτόχωρο, είναι οι ομογενείς μας Μακεδόνες.
Ο ύπατος, πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ Αθαν. Βουλγαρόπουλος, σε συνέντευξή του στο «Π» αποκαλύπτει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα των ομογενών είναι η στάση των Ελλήνων ή, ακριβέστερα, η αλλαγή των θέσεών μας ως προς το όνομα του κρατιδίου των Σκοπίων. Διαπιστώνουν μια «ψυχρότητα» στις σχέσεις τους με κυβερνητικούς παράγοντες. Ο κ. Βουλγαρόπουλος εκτιμά πως ο Ομπάμα δεν έχει αλλάξει στάση μετά την εκλογή του καθώς ήταν από τους πρώτους γερουσιαστές που στήριξαν το ψήφισμα υπέρ των θέσεών μας που εξέδωσε η Γερουσία και το Κογκρέσο. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι παράγοντες της πρεσβείας μας στην Ουάσινγκτον τους έχουν ασκήσει πιέσεις για να υπαναχωρήσουν στην άποψή τους πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η ονομασία των Σκοπίων να περιέχει τον όρο Μακεδονία. Τέλος, επιδιώκουν συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τις θέσεις της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

// Ποια είναι η θέση σας για τις τελευταίες προτάσεις Νίμιτς;

- Οι προτάσεις Νίμιτς είναι απαράδεκτες. Περιοδικώς βγάζει κάποιες προτάσεις οι οποίες δεν έχουν καμιά λογική βάση. Πρώτα απʼ όλα το κράτος αυτό των Σκοπίων λανθασμένα έγινε δεκτό στα Ηνωμένα Έθνη ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, γιατί δημοκρατία δεν υπήρξε. Δικτατορία ήταν και η περιοχή λεγόταν Βαρδάσκα. Δηλαδή επαρχία του Βαρδάρη, του ποταμού Αξιού. Για χρόνια η περιοχή λεγόταν νότια Σερβία. Νοτιοσλαβία. Η ιδέα να μετονομασθεί σε Μακεδονία ήταν του Στάλιν και όχι του Τίτο. Ο Τίτο λένε ότι αντέδρασε στην αρχή, αλλά ο Στάλιν του είπε πως με τα χρόνια, αν επιμένεις σε αυτήν την άποψη, θα γίνει τελικά δεκτή. Έτσι φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση.

Ούτε Άνω Μακεδονία μπορεί να ονομασθεί, γιατί Άνω Μακεδονία λεγόταν η Δυτική Μακεδονία που ήταν πιο ψηλά και Βόρεια Μακεδονία λεγόταν ένα μικρό κομματάκι που βρίσκεται στα όρια της Βαρδάσκας και είναι η περιοχή όπου βρίσκεται το Μοναστήρι. Είναι μια στενή λουρίδα που βρίσκεται στο νότιο μέρος αυτού του κρατιδίου, η οποία θα έπρεπε να έχει περιληφθεί στα ελληνικά σύνορα.

Εάν θέλουν να λέγονται Μακεδονία, το πιθανό σύνθετο όνομα που ταιριάζει είναι μόνο το όνομα «ψευτομακεδονία».

Αυτό το μικρό κομμάτι της παραδοσιακής Μακεδονίας, που βρίσκεται στη Βαρδάσκα, δεν μπορεί να ονομασθεί Μακεδονία, πρώτον γιατί το μεγαλύτερο μέρος του

ανήκε στη Σερβία και δεύτερον γιατί το όνομα περιλαμβάνει τη δική μας Μακεδονία που έχει 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Το δικό τους κράτος ολόκληρο είναι 2,2

εκατομμύρια και λένε ότι η δική μας Μακεδονία είναι υπόδουλη. Επίσης, σε όσους λένε ότι είναι Μακεδόνες, περίπου το 1/4 του κράτους των Σκοπίων, δεν τους αναγνωρίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τόσο οι Γερμανοί όσο και οι Τούρκοι που είχαν κάνει καταγραφή είχαν βρει στους 700.000 κατοίκους 100.000 Έλληνες. Δεν έκαναν λόγο για Μακεδόνες. Αυτοί βρίσκονταν εκεί από την εποχή του Ομήρου. Σε αυτούς προστέθηκαν τα παιδιά από το παιδομάζωμα, που εγκαταστάθηκαν σε αυτήν την περιοχή. Επίσης προστέθηκαν και αυτοί που έφυγαν από τον δεύτερο ΕΛΑΣ.

// Έχετε κάνει διάβημα στον Νίμιτς, τον έχετε δει;

- Η σημερινή πρόεδρος τον έχει δει πολλές φορές, όπως και οι προηγούμενοι ύπατοι πρόεδροι. Απλώς μας ακούει.

// Έχετε επικοινωνήσει και με τον Ομπάμα…

- Πριν από τις εκλογές είχαμε δύο ψηφίσματα. Ένα στο Κογκρέσο και ένα στη Γερουσία. Ανάμεσα στους πρώτους που υπέγραψαν το ψήφισμα στη Γερουσία ήταν ο Ομπάμα, υποστηρίζοντας τις ελληνικές θέσεις για μια ενιαία ονομασία χωρίς τον όρο Μακεδονία.

// Μετά την εκλογή του είχατε επικοινωνία;

- Έχουμε συνέχεια επικοινωνία. Του στέλνουμε τις απόψεις μας. Εκτιμώ πως δεν έχει αλλάξει τη θέση του.

// Τι βήματα προγραμματίζετε να κάνετε για την προώθηση των θέσεών μας;

- Το πιο κρίσιμο είναι η ελληνική κυβέρνηση. Το θέμα είναι ότι δεν έχει πλέον σθεναρά θέση για ονομασία χωρίς τον όρο Μακεδονία.

// Πότε προσδιορίζετε την αλλαγή της στάσης μας;

- Εγώ είχα αναστατωθεί όταν ο κ. Μητσοτάκης άρχισε να μιλάει για σύνθετο όνομα. Και πριν

υπήρχαν προτάσεις, αλλά δεν είχε ξανακουσθεί από άτομο που ήταν στη Βουλή ή στην κυβέρνηση.

Αντιδράσαμε. Το χαρακτηρίσαμε απαράδεκτο. Δεν μπορεί να υπάρξει σύνθετο όνομα, γιατί θα λένε ότι είναι Μακεδόνες. Κι εμείς τι είμαστε;

// Όταν άρχισε η κουβέντα για το σύνθετο όνομα, σας προσέγγισε η ελληνική πλευρά να το αποδεχθείτε;

- Ασκήθηκαν κάποιες πιέσεις από την ελλαδική κυβέρνηση να δεχθούμε, αλλά εμείς, αφού το συζητήσαμε στην Παμμακεδονική, αποφασίσαμε ότι είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε ονομασία θα είχε τον όρο Μακεδονία.

// Δεχόμαστε όμως πιέσεις και από τη διεθνή κοινότητα να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση;

-Οι Αμερικάνοι, βασικά επί Μπους και επί Κλίντον, μας πίεζαν να βρούμε ένα απλό όνομα, που θα μπορούν να το προφέρουν. Δεν τους νοιάζει τίποτα άλλο. Βέβαια ο πατέρας Μπους από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε είχε μπροστά του έγγραφο για να αναγνωρίσει τα Σκόπια με τον όρο Μακεδονία. Κι είχε πει τότε, προς τιμήν του, στον Ιάκωβο ότι «όσο είμαι Πρόεδρος η υπογραφή μου δεν θα μπει σε αυτό το χαρτί».

Από τότε που ήμουν πρόεδρος είχα πει στην τότε κυβέρνηση ότι με το να επιμένουν οι Σκοπιανοί να λέγονται Μακεδόνες θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να το εκλάβει ως έμμεση αίτηση για ένταξη του κρατιδίου στην Ελλάδα. Βέβαια, η απάντηση ήταν: «Τους θέλουμε εμείς;».

// Είχατε επαφές και συνεργασία με κυβερνητικά στελέχη;

- Η πρόεδρός μας έχει κι εμείς περιοδικά συναντιόμαστε. Αλλά προσπαθούν να αποφύγουν για κάποιο λόγο να έχουν φανερές επαφές με εμάς. Είμαστε πολύ στεναχωρημένοι -για να μην πω τίποτε άλλο- με τη στάση της κυβέρνησης να μη στείλει τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης στο συνέδριό μας ή, ακόμη, να μην παραστεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που είναι Μακεδόνας. Βέβαια, εκτιμούμε πολύ που μας τίμησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλά την κήρυξη του συνεδρίου συνήθως την κάνει ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης ή ο πρωθυπουργός.

// Σε αυτήν την ενέργεια διαβλέπετε σκοπιμότητα;

- Μπορεί και να μην υπάρχει αλλά εμείς βλέπουμε ότι ίσως έχει σκοπιμότητα σε μια περίοδο που όλα βρίσκονται με ερωτηματικό.

// Έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες;

- Θέλουμε να δούμε τον πρωθυπουργό. Δεν μας αρέσουν κάποιες ενέργειες της κ. Μπακογιάννη. Δεν ξέρω αν είναι επηρεασμένη από τον πατέρα της, ο οποίος είχε προτείνει διπλή ονομασία με προσδιορισμούς και νομίζει ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος. Ποιος τα προσέχει αυτά;

// Οι Σκοπιανοί προσέφυγαν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Είσαστε αισιόδοξοι για την έκβαση της υπόθεσης;

-Ελπίζουμε, εάν το δικαστήριο είναι αμερόληπτο, να δει ότι το γεγονός πως εφόσον υπάρχει μια Μακεδονία με την ιστορία της και τα εθνολογικά της στοιχεία δεν μπορεί να πάρει το όνομά της μια διπλανή χώρα, η οποία ίσως να έχει μια μειονότητα, αλλά και αυτή η μειονότητα δεν αποδέχεται την καταγωγή της. Αλλά και δεν τις αναγνωρίζονται ανθρώπινα δικαιώματα, όπως να μιλούν την ελληνική γλώσσα. Οι Σέρβοι είχαν κλείσει όλα τα ελληνικά σχολεία και απαγορευόταν να ομιλείται η ελληνική γλώσσα σε όλους τους δημόσιους χώρους από το 1931-32.

// Επί Ιάκωβου σας βλέπαμε και στους δρόμους της Αμερικής. Σκέπτεστε να προχωρήσετε σε παρόμοιες κινητοποιήσεις;

-Δεν έχουμε αποφασίσει κάτι τέτοιο. Δεν νομίζω ότι κάθε τόσο χρειάζεται να κουβαλάς τον κόσμο από διάφορα μέρη της Αμερικής να φτάσει στην Ουάσινγκτον. Έχουμε άλλα σχέδια, αλλά ακόμη δεν καταλήξαμε πώς θα πετύχουμε τον στόχο μας, ο οποίος είναι να μη δοθεί το όνομα Μακεδονία σε αυτό το κράτος.

Related posts:

Comments