Γιαννιτσά- Ένα ταξίδι από την Καλαβρία στις όχθες του Λουδία, με “όχημα” την αγάπη για την Ελλάδα
Γιαννιτσά- Ένα ταξίδι από την Καλαβρία στις όχθες του Λουδία, με “όχημα” την αγάπη για την Ελλάδα
5 Αυγούστου 2009 (12:52 UTC+2)

Ο Ντάριο είναι μόλις 16 χρονών, αλλά όταν μιλά για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, με το περισπούδαστο ύφος και τη στεντόρεια φωνή του, σε κάνει να θεωρείς πως έχεις απέναντί σου έναν επιστήμονα ή τουλάχιστον έναν μελετητή του αντικειμένου. Μιλά ιταλικά με βαριά …κρητική προφορά και με περισσή περηφάνια μας λέει για τις ελληνικές του ρίζες, που μετρούν αιώνες “ζωής” στην περιοχή της Καλαβρίας, από την οποία προέρχεται, αλλά και για τη μεγάλη του αγάπη “για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, τον κορυφαίο της ανθρωπότητας”.
Δηλώνει μαγεμένος από το Χρυσό Αιώνα του Περικλή, τη σιδηρά πειθαρχία στην αρχαία Σπάρτη, τη σκέψη των αρχαίων φιλοσόφων και τις υψηλές αξίες του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, με έκδηλη την αγάπη για κάθε τι που αποπνέει Ελλάδα.
Ο Ντάριο, μαζί με άλλα 15 παιδιά, ηλικίας 13 έως 17 ετών, από την περιοχή Φιερουζάνο της Καλαβρίας, στην Κάτω Ιταλία, μια περιοχή γνωστή για την πληθώρα των ελληνόφωνων χωριών της, πέρασαν δυο εβδομάδες στις όχθες του ποταμού Λουδία, στο πλαίσιο του Προγράμματος Φιλοξενίας Απόδημου Ελληνισμού της ΕΕΤΑΑ ΑΕ, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Γιαννιτσών μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Πολύπλευρης Ανάπτυξης.
Τα παιδιά, που για πρώτη φορά επισκέφθηκαν την Ελλάδα, γνώρισαν τη χώρα που οι κάτοικοί της βρέθηκαν πριν από αιώνες πρώτοι στην περιοχή τους, αφήνοντας ανεξίτηλα έως σήμερα τα σημάδια τους, στη γλώσσα (σ.σ. στη διάλεκτό τους έχουν ενσωματωθεί αρκετές ελληνικές λέξεις), την ιδιοσυγκρασία και εν τέλει, την ίδια την “ταυτότητά” τους.
“Ένας μεγάλος Ιταλός φιλόσοφος λέει ότι η ζωή είναι σαν ένα βιβλίο και κάθε ταξίδι είναι μια σελίδα του. Σ’ αυτό το ταξίδι, ‘γράψαμε’ πολλές σελίδες σ’ αυτό το βιβλίο” μας λέει ο Ντάριο, δηλώνοντας υπερήφανος επειδή περπάτησε “στους ίδιους δρόμους που περπάτησαν μεγάλοι άνδρες, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος” και γνώρισε “τη γη, όπου έζησαν και μεγαλούργησαν ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης, όλες αυτές οι μεγάλες προσωπικότητες του αρχαιοελληνικού κόσμου“.
Την έκδηλη αυτή αγάπη του Ντάριο για την Ελλάδα συμμερίζονται και τα άλλα παιδιά της αποστολής, όπως ο συνομήλικός του Αντόνιο Αρμένι και ο Λούκα Πιρέλο, που εκφράζουν την επιθυμία τους να ξαναέρθουν στην Ελλάδα, την πατρίδα της καρδιάς τους, όπως χαρακτηριστικά λένε.
Αν και τα περισσότερα παιδιά μιλούν πολύ λίγο την ελληνική γλώσσα, την οποία και μαθαίνουν βιωματικά και όχι σε κάποιο οργανωμένο φροντιστήριο ή σχολείο, κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τα παιδιά της περιοχής, “λίγο με τα’ αγγλικά και λίγο με τη γλώσσα της ψυχής”.
“Καταφέραμε να ζήσουμε μοναδικές στιγμές και γνωρίσαμε μέσα από τη διαφορετικότητά μας τα στοιχεία που μας ενώνουν” εξομολογείται ο Αντόνιο, ενώ ο Λούκα και η 15χρονη Ντέμπορα Τσιντόνι, αδελφή του Ντάριο, εκφράζουν την επιθυμία τους να φιλοξενήσουν νέους από την περιοχή στο Φιερουζάνο.
Η δήμαρχος της περιοχής, άλλωστε, Μαρίζα Ρομέρο, η οποία και συνόδευσε τα παιδιά σ’ αυτό το ταξίδι, μαζί με την Μπρούνα Φιλιππόνε, ποιήτρια και υπεύθυνη για θέματα πολιτισμού και ισότητας στα “γρανάζια” της ιταλικής διοίκησης, δεν κρύβει την επιθυμία της να φιλοξενήσει στην περιοχή της παιδιά από την Ελλάδα.
Η ίδια δεν κρύβει την ικανοποίησή της γι’ αυτό το ταξίδι, στο οποίο, όπως λέει, “οι πιο μικροί έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την περιοχή, χωρίς να έχουν διδαχθεί την ιστορία, ενώ οι μεγαλύτεροι βιώνουν αυτό που γνώρισαν μέσα από τα σχολικά και άλλα βιβλία, για τη γη της Μακεδονίας και τις επιφανείς προσωπικότητες που την κατοίκησαν ανά τους αιώνες”.
Η επίσκεψη στην Ελλάδα δεν ήταν μόνο για τα παιδιά μια ευκαιρία για να γνωρίσουν την πατρίδα των προγόνων τους, αλλά και για την ίδια. “Τα παιδιά κι εγώ είμαστε συνοδοιπόροι σ’ αυτό το ταξίδι ψυχής”, τονίζει και την άποψή της αυτή συμμερίζεται τόσο η κ. Φιλιππόνε όσο και η Μαρία Γκαμπριέλα Ρομέο, δικηγόρος στο επάγγελμα, που συνόδευσε στο ταξίδι αυτό την κόρη της.
Επί 15 ημέρες, τα παιδιά, που μόλις χθες πήραν το δρόμο της επιστροφής για το Φιερουζάνο, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα μουσεία της ευρύτερης περιοχής της Πέλλας και στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης, να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου και της περιοχής των Γιαννιτσών, αλλά και να ψυχαγωγηθούν με μαθήματα κωπηλασίας, κανόε- καγιάκ (σ.σ. στο Λουδία λειτουργεί οργανωμένο ναυταθλητικό κέντρο), μαθήματα κεραμικής και άλλων τεχνών και πολλές εκδρομές.
Τα παιδιά και οι συνοδοί τους, με τη “φωνή” της δημάρχου, μας αποχαιρέτησαν μ’ ένα γράμμα: “Ευχαριστούμε το υπουργείο Εξωτερικών και το Δήμο Γιαννιτσών, που πραγματοποίησε αυτό το πρόγραμμα. Τα παιδιά κι εμείς ζήσαμε μοναδικές στιγμές, που θα τις θυμόμαστε για πάντα. Ευχαριστούμε Ελλάδα!“.
http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=6954
Related posts:
Latest posts by History (see all)
- ΤΑ ΜΑΓΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΣ (ή περί της Μακεδονικής διαλέκτου) - October 22, 2012
- Γεράσιμος Ραφτόπουλος : Δεκανέας ετών 12 - October 18, 2012
- Ελληνική επιγραφή από την Λαοδίκεια - October 17, 2012
epitelous kai kati thetiko!