Ζητούν την παρέμβαση Ομπάμα για τα Σκόπια

Ζητούν την παρέμβαση Ομπάμα για τα Σκόπια
 
 Γνωστοί ακαδημαϊκοί έστειλαν επιστολή στον αμερικανό πρόεδρο για το ζήτημα της ονομασίας
 
Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Τριακόσιοι σαράντα πέντε γνωστοί ακαδημαϊκοί από όλον τον κόσμο ζητούν με επιστολή τους την παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. Οι υπογράφοντες καθηγητές σε τομείς της Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας ζητούν τη συνδρομή του αμερικανού προέδρου «για να ξεκαθαρίσουν διάφορα ιστορικά ερείπια που έχουν εναπομείνει στη Νοτιοανατολική Ευρώπηαπό προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις».

«Την 4η Νοεμβρίου 2004, δύο ημέρες μετά την επανεκλογή του προέδρου George W. Βush, η κυβέρνησή του ανεγνώρισε μονομερώς τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Η ενέργεια αυτήόχι μόνο ακύρωσε γεωγραφικά και ιστορικά γεγονότα, αλλά παράλληλα προκάλεσε μια επικίνδυνη επιδημία ιστορικού ρεβιζιονισμού, της οποίας το πλέον εμφανές σύμπτωμα είναι η κατάχρηση από την κυβέρνηση των Σκοπίων του πλέον διασήμου από όλους τους Μακεδόνες, του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πιστεύουμε ότι αυτή η ανοησία έχει πάει πολύ μακριά και οι ΗΠΑδεν έχουν δουλειά να υποστηρίζουν την ανατροπή της Ιστορίας» αναφέρεται στην επιστολή.

Στο ίδιο κείμενο γίνεται εκτενής ανασκόπηση της ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας και αναφορά στην «υιοθέτηση» του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως εθνικού ήρωα της πΓΔΜ. «Η Μακεδονία και οι Ελληνες Μακεδόνες είναι τουλάχιστον εδώ και 2.500 έτηεκεί όπου ευρίσκεται και η σημερινή ελληνική επαρχία της Μακεδονίας. Η ίδια ακριβώς σχέση ισχύει για την Αττική και τους Αθηναίους Ελληνες, το Αργος και τους Αργείους Ελληνες, την Κόρινθο και τους Κορινθίους Ελληνες κτλ. Δεν καταλαβαίνουμε πώς οι σημερινοί κάτοικοι της Παιονίας, που ομιλούν σλαβικά, γλώσσα που εισήχθη στα Βαλκάνια περίπου μία χιλιετία μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου, μπορούν να τον παρουσιάζουν ως εθνικό τους ήρωα. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν καθ΄ ολοκληρίαν και αναμφισβήτητα Ελληνας. Ο προ-προπάππος του Αλέξανδρος ο Α΄είχε πάρει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στους οποίους η συμμετοχή περιοριζόταν αποκλειστικά και μόνο σε Ελληνες» επισημαίνουν οι υπογράφοντες πανεπιστημιακοί.

«Δ εν μπορεί να δικαιολογηθεί η επέκταση της γεωγραφικής ονομασίας “Μακεδονία”στη Νότια Γιουγκοσλαβία. Ακόμη και στα τέλη του 19ου αιώνα αυτή η κατάχρηση δείχνει αρρωστημένες εδαφικές διεκδικήσεις… Η κοινή διεθνής μας κοινωνίαδεν μπορεί να επιβιώσειόταν αγνοείται η Ιστορία, ιδίως δε όταν η Ιστορία κατασκευάζεται» καταλήγουν.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=282295

Related posts:

Comments