Εθνική ή προσωπική εξωτερική πολιτική;

“[…] Eχω ήδη μιλήσει για τις αγκυλώσεις του υπουργείου Eξωτερικών μας, για τις υπουργικές γονυκλισίες προς τον Aμερικανό πρέσβη στην Aθήνα, για τη φοβισμένη συμβολή υπαλλήλων που διαθέτουν πάμπολλες κοινωνικές αρετές, αλλά στερούνται της μανίας του μοναχικού ερευνητή να δει το πρόβλημα και να πει την αλήθεια χωρίς πάθος ή προκατάληψη, για τις κοινότοπες (δημοσιοποιημένες) απόψεις των διαφόρων think-tanks που συντηρεί το υπουργείο για να του δίνουν νέες ιδέες, και όχι για να αναπαράγουν γνωστές αναλύσεις.

Δεν θα έπρεπε οι Eλληνες να γνωρίζουν περισσότερα γι’ αυτά τα ζητήματα;”


(photo © karpidis @ flickr - CC remix)

“[…] Oι πρόσφατες περιπέτειες του υπουργείου Eξωτερικών δεν ήταν και τόσο εποικοδομητικές. Eχει έρθει η στιγμή να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα την κατάσταση και να ερευνήσουμε βαθύτερα πώς διαμορφώνει το υπουργείο την εξωτερική μας πολιτική - ή ό,τι, τέλος πάντων, παρουσιάζεται ως ελληνική εξωτερική πολιτική.

Oι συνάξεις ξένων αξιωματούχων και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δεν είναι επαρκή υποκατάστατα. Eάν οι Eλληνες παίρνουν κάτι στα σοβαρά, είναι η περηφάνια τους και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας τους. Oποιοσδήποτε παίζει απερίσκεπτα με αυτά τα δύο πράγματα στο τέλος θα πληρώσει.

  • Ο Βασίλειος Μαρκεζίνης φέρει τον τίτλο του Sir. Είναι τακτικό μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, αντεπιστέλλον μέλος των Ακαδημιών Αθηνών, Γαλλίας, Ρώμης, Βελγίου, Ολλανδίας και νομικός σύμβουλος (επί τιμή) της Βασίλισσας της Αγγλίας.


Ολόκληρο το άρθρο, από το “Έθνος” της 27ης Ιουνίου.


Σημείωση

Δεδομένων των πρόσφατων κινήσεων της Ρωσίας, υπενθυμίζουμε το ερώτημα του Γιώργου Ρωμαίου μετά τα γεγονότα του 2007: “Η ανακοίνωση εναντίον της Ρωσίας αποτυπώνει την κυβερνητική στρατηγική στην εξωτερική πολιτική ή την προσωπική πολιτική της κυρίας Μπακογιάννη;”

(© karpidis @ flickr - CC remix)” src=”http://history-of-macedonia.com/wp-content/uploads/2009/08/dorabak.jpg” alt=”Dora Bakoyannis (© karpidis @ flickr - CC remix)” width=”600″ height=”600″ /><

Related posts:

Comments