Επιγραφή του 688 μ.Χ. στην Μακεδονία: “Σλάβοι οι Εχθροί της Θεσσαλονίκης”

Η επιγραφή ανακαλύφθηκε χαραγμένη πάνω σε μία πέτρα τον Αύγουστο του 1907 κατά την διάρκεια ανασκαφών στο βορειότερο τμήμα του τότε μουσουλμανικού τεμένους με το όνομα Κασημιά Τζαμί, ο παλαιότερα πασίγνωστος ναός του Αγίου Δημητρίου.
 
 Το 1492 η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου μετατράπηκε απο τους Τούρκους σε μουσουλμανικό τέμενος και μετονομάστηκε σε Κασημιά Τζαμί. Παρέμεινε στην κατάσταση αυτή έως την απελευθέρωση της πόλης απο τον Ελληνικό στρατό.
 
Η επιγραφή ανήκει στον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό Β’ , ο οποίος την απέστειλε μαζί με άλλα δώρα στην θεσσαλονίκη, ως δείγμα ευγνωμοσύνης προς τον πολιούχο της πόλεως Αγ. Δημήτριο και τους Θεσσαλονικείς, για την πολύτιμη βοήθεια στην απόκρουση των Σλάβων που είχαν εισβάλει στην περιοχή. Πιθανώς έχει να κάνει με το έτος 688 μ.Χ. όταν ο Ιουστινιανός είχε μια σειρά απο επιτυχημένες εκστρατείες εναντίον των Σλάβων. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Σλάβοι αναφέρονται ως οι Εχθροί μας“!!!

The original greek script with a few notes.

justiniangreekstele Inscribed Stone of around 688 AD speaks about Slavs, the Enemies of Thessalonike

Related posts:

Comments
D-Mak says:

Costas,

Ο συνειρμός σου όπως τον εκφράζεις, είναι κυριολεκτικά αψυχολόγητος εκτός του γεγονότος ότι δεν στέκει καθόλου. Με την λογική σου δεν θα έπρεπε κανείς να αναφερθεί ποτέ πχ σε μια σφαγή απο Ρωμαίους τον 1ο αιώνα π.Χ. γιατί “θα τα βάλουμε με τους Ιταλούς” ή για την καταστροφή αρχ. Ελληνικών πόλεων απο τους Πέρσες γιατί θα είναι “εμπρηστικό” στις τωρινές σχέσεις μας με τους Ιρανούς κτλπ. Το άρθρο προφανέστατα αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο Ιστορικό γεγονός. Τωρινές πολιτικές προεκτάσεις και πολύ περισσότερο ανυπόστατες υποθέσεις όπως αυτές που έκανες δεν βρίσκει κανείς να αναφέρονται πουθενά στο άρθρο.

Αλεξόπουλος Κωνσταντίνος says:

Η εποχή χάραξης της επιγραφής, 7ος αιώνας, συμπίπτει με τις μεγάλες μετακινήσεις λαών, που συντάραξαν αρκετά νωρίτερα την Ρωμαική Αυτοκρατορία και οδήγησαν στην πτώση του Δυτικού τμήματος από Γερμανικά φύλα. Ακόλουθα, οι μετακινήσεις των Σλαβικών φύλων συντάραξαν το Ανατολικό Ρωμαικό κράτος, κληρονόμο της Αυτοκρατορίας, και ήδη σε πορεία μετουσίωσης από ρωμαικό σε ελληνορωμαικό.
Αναμφίβολα, οι Σλάβοι, βάρβαροι ειδωλολάτρες, ήταν απειλή, και, με τα μάτια της εποχής, ορθώς αναγνωρίζονταν ως εχθροί. Παρά τον εκχριστιανισμό τους, παρέμειναν εν δυνάμει εχθροί, εως σήμερα, όπως δείχνει το ιστορικό παρελθόν.
Ανέκαθεν, η εξοδος στην θάλασσα ήταν σκοπός τους.
Οι Ρώσσοι πολέμησαν για την Βαλτική και τους λιμένες της, την Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο, οι Πολωνοί για την Βαλτική, οι Βούλγαροι, οι Σέρβοι πρωτίστως για το Αιγαίο. Μόνοι αποκλεισμένοι, όσοι Σλαβικοί λαοί ήταν πολύ μακριά από την θάλασσα και παρέμειναν εσωστρεφείς.
Ας μην ξεχάσουμε ότι το Σερβικό κράτος του Στέφανου Ντουσάν, κράλη των Σέρβων, επεκτάθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα εις βάρος της Αυτοκρατορίας με την πρώτη ευκαιρία.
Το βουλγαρικό κράτος, πολέμησε με λύσσα την Αυτοκρατορία, πριν ο Βασίλειος Β΄Βουλγαροκτόνος, ο στρατιώτης αυτοκράτορας, σιγήσει τις κλαγγές των όπλων τους, μετά 30χρονο πόλεμο.
Και στην πρόσφατη ιστορία τους, δεν έχασαν ευκαιρία να διεκδικήσουν πανάρχαια ελληνική γη, από τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και τον Β΄Βαλκανικό πόλεμο, ως την βουλγαρική κατοχή της Βόρειας χώρας 1941-44 και τα σημερινά σοβαρότατα προβλήματα των Σκοπιανών΄.
Είναι λοιπόν εχθροί, εν δυνάμει όμως, διότι ο επεκτατισμός τους δεν έχει εκφραστεί δια της στρατιωτικής ισχύος την οποία χρησιμοποιούν οι Τούρκοι……….

costas says:

OI SLABOI DEN EINAI MONON OI SKOPIANOI, EINAI KAI SERBOI,BOULGAROI,SLOVAKOI,TSEXOI,SLOBENIOI,YPIRXAN,BYZANTINOI AVTOKRATORES
POY EIXAN KALES SXESEIS ME TOUS SLABOUS
OI PROKLITIKOI EINAI OI TOYPKOI
DEN EINAI DYNATON NA BAZOME ME OLO TO KOSMO KAI MALISTA TORA
TELIOS APSIXOLOGITO KAI LIGO EMPRISTIKO THA ELEGA.

EYXARISTO GIA THN FILOXENIA

COSTAS