346 ξένοι Ακαδημαϊκοί προς Ομπάμα: Ακύρωσε την Αναγνώριση των Σκοπίων ως «Μακεδονία»!

Του Γιώργου Εχέδωρου

-ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΜΑΣ-

‘Δεν έχουν οι ΗΠΑ κανέναν λόγο να υποστηρίζουν την ανατροπή της Ιστορίας’

Επιστολή Σιούφα σ’ όλους τους προέδρους των Κοινοβουλίων των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

Τετρακόσιοι ακαδημαϊκοί (για την ακρίβεια 346) απʼ όλον τον κόσμο ζητούν από τον αμερικανό Πρόεδρο να ακυρώσει την απερίσκεπτη απόφαση του προκατόχου του Τζ. Μπους που αναγνώρισε μονομερώς τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Σε επιστολή που έστειλαν στον Ομπάμα οι ακαδημαϊκοί τονίζουν ότι η ενέργεια αυτή όχι μόνο ακύρωσε γεωγραφικά και ιστορικά γεγονότα, αλλά παράλληλα προκάλεσε μια επικίνδυνη επιδημία ιστορικού ρεβιζιονισμού, της οποίας το πλέον εμφανές σύμπτωμα είναι η κατάχρηση από την κυβέρνηση των Σκοπίων του πλέον διασήμου από όλους τους Μακεδόνες, του Μεγάλου Αλεξάνδρου (!) και επισημαίνουν ότι:«Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανέναν λόγο να υποστηρίζουν την ανατροπή της Ιστορίας».
Προχωρώντας σε μια πολυσήμαντη πρωτοβουλία, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας έστειλε το υπόμνημα των διάσημων 346 ακαδημαϊκών απʼ όλες τις χώρες στους προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, καθώς και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Σιούφας, σε επιστολή που συνοδεύει το υπόμνημα, παραθέτει στοιχεία για τις πάγιες ελληνικές θέσεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα κατέβαλε και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ.Η ιστορική αλήθεια όπως την επισημαίνουν οι ξένοι ακαδημαϊκοίΈχει μεγάλη αξία η ιστορική πραγματικότητα που καταγράφουν οι 346 ακαδημαϊκοί –καθηγητές σε τομείς της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας– στο υπόμνημα που έστειλαν στον Ομπάμα.
Συγκεκριμένα επισημαίνουν τα εξής ιστορικά στοιχεία, που διαψεύδουν τους αλυτρωτικούς ισχυρισμούς των Σκοπίων, στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει κάθε Έλληνας, όπου γης, για να τα προβάλλει στους ανιστόρητους που θέλουν να οικειοποιηθούν τη Μακεδονία μας:
«Πιστεύουμε ότι η απερισκεψία αυτή έχει υπερβεί τα εσκαμμένα και πως οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα λόγο να υποστηρίζουν την υπονόμευση της Ιστορίας. Η συγκεκριμένη χώρα, με τη σύγχρονη της πρωτεύουσα, τα Σκόπια, απεκαλείτο Παιονία στην αρχαιότητα. Τα όρη Βόρας (Καϊμακτσαλάν) και Όρβηλος (τα οποία αποτελούν σήμερα το βορειότερο σύνορο της Ελλάδος) αποτελούν ένα φυσικό όριο το οποίο χώριζε και χωρίζει τη Μακεδονία από τη βόρεια γείτονά της.
Το μόνο πραγματικό σημείο σύνδεσης βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Αξιού/Βαρδάρη, αλλά ακόμα και αυτή η κοιλάδα “δεν αποτελεί γραμμή επικοινωνίας”, επειδή χωρίζεται από φαράγγια. Παρότι αληθεύει πως οι Παίονες καθυποτάχθηκαν από τον Φίλιππο Β΄, πατέρα του Αλεξάνδρου, το 358 π.Χ., δεν ήταν Μακεδόνες και δεν κατοικούσαν στη Μακεδονία. Κατά τον ίδιο τρόπο οι Αιγύπτιοι, για παράδειγμα, οι οποίοι καθυποτάχθηκαν από τον Αλέξανδρο, μπορεί να κυβερνούνταν από Μακεδόνες, συμπεριλαμβανομένης της ξακουστής Κλεοπάτρας, αλλά δεν υπήρξαν ποτέ Μακεδόνες οι ίδιοι και η Αίγυπτος δεν απεκαλείτο ποτέ Μακεδονία.
Μάλιστα η Μακεδονία και οι Έλληνες Μακεδόνες κατοικούν εδώ και 2.500 χρόνια τουλάχιστον στα εδάφη της σύγχρονης ελληνικής επαρχίας της Μακεδονίας. Το ίδιο είδος σχέσης ισχύει και για την Αττική και τους Έλληνες Αθηναίους, το Άργος και τους Έλληνες του Άργους, την Κόρινθο και τους Έλληνες Κορίνθιους κ.ο.κ.
Δεν κατανοούμε πώς οι σύγχρονοι κάτοικοι της αρχαίας Παιονίας, οι οποίοι μιλούν σλαβικά –γλώσσα η οποία καλλιεργήθηκε στα Βαλκάνια περίπου μία χιλιετία μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου– μπορούν να τον διεκδικούν ως εθνικό τους ήρωα. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν εξ ολοκλήρου και αδιαμφισβήτητα Έλληνας.
Ο προ-προ-προπάππους του, Αλέξανδρος Α΄, συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου η συμμετοχή επιτρεπόταν μόνο σε Έλληνες. Ακόμα και πριν από τον Αλέξανδρο Α΄ οι Μακεδόνες τοποθετούσαν τις προγονικές τους ρίζες στο Άργος και πολλοί από τους βασιλείς τους χρησιμοποιούσαν την κεφαλή του Ηρακλέους –του κατʼ εξοχήν Έλληνα ήρωα– στα νομίσματά τους.Ο Ευριπίδης –ο οποίος απεβίωσε και ενταφιάστηκε στη Μακεδονία– έγραψε το θεατρικό του έργο «Αρχέλαος» προς τιμήν του θείου Φίλιππου, πατέρα του Αλέξανδρου και το έγραψε στα ελληνικά. Ενώ βρισκόταν στη Μακεδονία ο Ευριπίδης έγραψε τις «Βάκχες», επίσης στα ελληνικά. Προφανώς το μακεδονικό κοινό ήταν σε θέση να καταλάβει τα όσα είχε γράψει και τα όσα άκουγε.
Ο πατέρας του Αλέξανδρου, Φίλιππος, κέρδισε αρκετές νίκες σε ιππικούς αγώνες στην Ολυμπία και τους Δελφούς, τα δύο πιο ελληνικά από όλα τα ιερά της αρχαίας Ελλάδας, όπου δεν επιτρεπόταν σε μη Έλληνες να αγωνιστούν. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Φίλιππος ορίστηκε διοργανωτής των Πύθιων Αγώνων στους Δελφούς το 346 π.Χ. Με άλλα λόγια, ο πατέρας του Μέγα Αλέξανδρου και οι πρόγονοί του ήταν εξ ολοκλήρου Έλληνες. Την ελληνική γλώσσα χρησιμοποιούσε ο Δημοσθένης και η αντιπροσωπεία του από την Αθήνα όταν επισκέπτονταν τον Φίλιππο, επίσης το 346 π.Χ. Ένας άλλος Έλληνας του Βορρά, ο Αριστοτέλης, πήγε για σπουδές για 20 χρόνια περίπου στην Ακαδημία του Πλάτωνα. Έπειτα επέστρεψε στη Μακεδονία και έγινε δάσκαλος του Αλέξανδρου Γ΄. Στον χώρο διδασκαλίας, ο οποίος σώζεται μέχρι σήμερα κοντά στη Νάουσα, στη Μακεδονία, μιλούσαν ελληνικά. Ο Αλέξανδρος είχε πάντοτε μαζί του στις εκστρατείες την Ιλιάδα του Ομήρου και συγκεκριμένα την έκδοση του Αριστοτέλη.
Ο Αλέξανδρος διέδωσε την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό σε ολόκληρη την αυτοκρατορία του, ιδρύοντας πόλεις και δημιουργώντας εκπαιδευτικά κέντρα. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι επιγραφές σχετικά με χαρακτηριστικούς ελληνικούς θεσμούς όπως το Γυμνάσιο έχουν βρεθεί σε τόσο μακρινά μέρη όπως το Αφγανιστάν. Είναι όλες γραμμένες στα ελληνικά.

Και επομένως προκύπτουν οι ερωτήσεις:

Γιατί ήταν η ελληνική γλώσσα η lingua franca σε όλη την αυτοκρατορία του Αλέξανδρου, εφόσον ήταν «Μακεδόνας»; Γιατί γράφτηκε στα ελληνικά, π.χ., η Καινή Διαθήκη;

Η Συνέχεια του άρθρου στο Echedoros-a Blog

Related posts:

Comments