Ψηφιακή αθλιότητα από τα Σκόπια

Ψηφιακή αθλιότητα από τα Σκόπια

Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2009, 23:30

Πάνος Πικραμένος

Το ηλεκτρονικό παιχνίδι «Hit the bastards» θα μπορούσε να ήταν ένα από τα χιλιάδες shoοt ‘em up games που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Κάποιες φιγούρες εμφανίζονται ξαφνικά στην οθόνη μας σε τυχαία θέση και χρόνο, ο παίκτης στοχεύει και πρέπει να πετύχει τον στόχο, αρκεί να βρίσκει ενδιαφέρον ένα τέτοιου είδους παιχνίδι.

Όμως, στην περίπτωση του «Hit the bastards», που προσφέρει στους αναγνώστες της η διαδικτυακή εφημερίδα των Σκοπίων www.taratur.com, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Το εθνικιστικό μίσος, το χαμηλό πολιτιστικό υπόβαθρο και η πολιτική εμπάθεια των δημιουργών, το μετατρέπουν σε ένα ακόμη χυδαίο προϊόν υποπολιτισμού και τριτοκοσμικής αντίληψης της πολιτικής, που πολλές φορές έχουμε υποστεί από την γειτονική χώρα.

«Χτυπήστε τους μπάσταρδους»

Οι φιγούρες-στόχοι στο «Hit the bastards» δεν είναι τυχαία πρόσωπα, αλλά καρικατούρες του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή, της υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρας Μπακογιάννη, και του επίτροπου της ΕΕ, αρμόδιου για τη διεύρυνση, Όλι Ρεν.

Τα ονόματα των τριών «στόχων» εμφανίζονται παραφρασμένα με υβριστικό τρόπο: ο κ. Ρεν έχει μετονομαστεί σε Olli Cretin, δηλαδή Όλι Ηλίθιος, ο κ. Καραμανλής σε Κostas KaraNazis δηλαδή Κώστας Καραναζί και η κ. Μπακογιάννη σε StupidYannis, δηλαδή Ντόρα… Χαζογιάννη.

Στην πρώτη σελίδα εμφανίζεται και μία καρικατούρα της ελληνικής σημαίας, για μία ακόμη φορά με αγκυλωτό σταυρό…

Ο παίκτης επιλέγει μία φιγούρα ως στόχο και ένα κομμάτι τούρτα, μία τομάτα ή ένα αβγό και προσπαθεί να χτυπήσει τον στόχο…

Δείτε το και εσείς…

Η ιδέα είναι του Kostadin Lavot και ο σχεδιασμός του Filip Peralof, οι οποίοι στη σελίδα Instructions δηλώνουν υπερήφανοι για το… πόνημά τους και προτρέπουν τους αναγνώστες της εφημερίδας να χτυπήσουν τους «Ευρωπαίους κωμικούς», τους οποίους χαρακτηρίζουν «μπάσταρδους»: «Ελάτε στη συντροφιά μας και κάντε τους μπάσταρδους να πληρώσουν!».«Με υπερηφάνεια παρουσιάζουμε τους «The Bastards» - μια ομάδα Ευρωπαίων κωμικών που καθοδηγούνται από τους περίφημους Cretin Clown (Κλόουν Κρετίνο), The Stupid(yanis) (Χαζο-γιάννη) και τον The Nazi Leader (Αρχηγό-Ναζί).

Στην τελευταία τους παράσταση έλεγαν ανέκδοτα για μια μικρή και ειρηνική χώρα που βρίσκεται στη Βαλκανική χερσόνησο. Την έλεγαν FYROM, άνω Μακεδονία, βόρεια Μακεδονία και πολλά άλλα ονόματα… Το πλήθος κατάλαβε το αστείο τους και αποφάσισε να τους τιμωρήσει με τομάτες, αβγά και κέικ. Κανένας δεν κοροϊδεύει τη νοημοσύνη των ανθρώπων!

Έχετε στη διάθεσή σας τομάτες, αβγά και κέικ. Τα κέικ προκαλούν μεγαλύτερο χάλι (και πόντους) από τα αβγά και αυτά από τις τομάτες. Τέλος πάντων, χτυπήστε τους για τα καλά – το αξίζουν!», λένε οι δημιουργοί της αθλιότητας.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το παιχνίδι δεν έχει αναρτηθεί σε κάποια περιθωριακή σελίδα, στις underground γωνιές του διαδικτύου, αλλά στη μεγάλης αναγνωσιμότητας διαδικτυακή εφημερίδα Taratur, στη διεύθυνση http://www.taratur.com/the_bastards/

Related posts:

Comments are closed.