Εκκλησία ή τζαμί; Το δίλημμα των κατοίκων του Ορτάκιοϊ

Επίκεντρο αντιπαράθεσης έγινε το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στο Ορτάκιοϊ του δήμου Σιλιβρί της Κωνσταντινούπολης. Όπως μεταδίδει η Χουριέτ πολλοί κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν στα σχέδια του δήμου να μετατρέψει τον ναό, που χτίσθηκε πριν 180 χρόνια, σε τζαμί.
Ο Αγ. Δημήτριος βρίσκεται στο κέντρο του χωριού αλλά για δεκαετίες είχε αφεθεί στη τύχη του. Στην νεότερη ιστορία είχε χρησιμοποιηθεί ως φυλάκιο του στρατού, ως σχολείο και αργότερα ως τζαμί μέχρι να χτισθεί ένα σύγχρονο τζαμί λίγο πιο πέρα. Μετά εγκαταλείφθηκε τελείως και έγινε αχυρώνας, σημειώνει η Χουριέτ. Η εφημερίδα μεταφέρει δήλωση ενός κατοίκου της περιοχής που λέει ότι “δεν υπάρχει κανείς πια για να εκκλησιασθεί…Ο πληθυσμός του χωριού αυξάνεται μέρα με την μέρα…Κανείς συγχωριανός μου δεν θέλει την εκκλησία”.
Πριν έξι μήνες ο δήμος ξεκίνησε έργα για την αναστύλωση της εκκλησίας και την μετατροπή της σε τζαμί. Τα έργα όμως έχουν διακοπεί. Αφενός ο δήμος αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και αφετέρου υπάρχουν αντιδράσεις όχι μόνο από αρχιτέκτονες και το Πατριαρχείο αλλά και από πολλούς κατοίκους.
Σε ένα από τα παλιά σπίτια γύρω από την εκκλησία ζει η 82χρονη Fikriye Eldeniz, πρόσφυγας από την Βόρειο Ελλάδα.
Είμαι πολύ μεγάλη για να σχολιάσω, αλλά τις παλιές, καλές εποχές υπήρχαν εκκλησίες, υπήρχαν τζαμιά και όλοι ζούσαν ευτυχισμένοι, είτε ήταν Ορθόδοξοι είτε Μουσουλμάνοι”.


Περισσότερα στο Foreign Press

Related posts:

Comments