Καταστροφική η οικονομική κρίση στα Σκόπια

Απο το Echedoros Blog
Η οικονομία της πΓΔΜ από την αρχή του 2009 έχει μια σημαντική πτώση, η οποία προβλέπεται να επιδεινωθεί, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις της πολιτικής ηγεσίας της γείτονος χώρας.
Η βιομηχανία σιδηρομεταλλευμάτων μειώθηκε κατά 63%.
Οι μετρήσεις της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας κατά την περίοδο του περασμένου Ιουλίου έφεραν το δείκτη της βιομηχανικής παραγωγής υπό του μηδενός.
Η καταγραφή είναι του επιπέδου του μείον 20%, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008.
Η αρνητική αυτή πορεία αποτελεί συνέχεια της συρρίκνωσης της βιομηχανικής παραγωγής κατά το τελευταίο δεκάμηνο.
Η βιομηχανία μετάλλων που αποτελεί τη ναυαρχίδα της σκοπιανής παραγωγής, υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα από τη κρίση αφού μειώθηκε κατά 63%.
Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας έπεσε κάτω από 36%, ενώ η εξαγωγή σιδήρου μειώθηκε κατά 24%.
Υπάρχει μια συνολική πτώση των δεικτών της οικονομίας της χώρας κατά 13% στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου.
“Υπάρχει μια μεγάλη πτωτική τάση που τα καταστροφικά αποτελέσματά της δεν τα έχουμε δει ακόμη» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ξεβντέτ Χατζρεντίνι στη εφημερίδα «Ούτρινσκι Βεσνίκ».

Ενώ οι επιχειρήσεις ζητούν τη συνδρομή του κράτους, οι φθηνές πιστώσεις που υποτίθεται πως θα κρατούσαν σταθερή την οικονομία εξανεμίζονται.
Για δεύτερη φορά μέσα στον παρόντα χρόνο η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να αναπροσαρμόσει τον προϋπολογισμό ενώ ετοιμάζεται για άλλη μια φορά να προχωρήσει και σε άλλες περικοπές.
Παρά τη μείωση των φορολογικών εσόδων, η Κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοίνωσε πρόσφατα, πως κατέγραψε τα πρώτα σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης.
Η κυβέρνηση πιστεύει ακόμη πως οι βιομηχανικές εξαγωγές θα σημειώσουν μια μικρή αύξηση 1%, αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πιο απαισιόδοξο αφού προβλέπει μια περαιτέρω πτώση της οικονομίας 2%.

Balkaninsight- Απόδοση: Γιώργος Εχέδωρος

Related posts:

Comments