Μπράβο στον Βασιλακόπουλο – Μαθήματα…διπλωματίας εν όψη του προσεχούς αγώνα Μπάσκετ με τα Σκόπια!!

O Πρόεδρος της FIBA Europe Γ. Βασσιλακόπουλος (φωτ: Goalday.gr)

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΑΣΠΡΟΥΛΙΑ

Με μία επίσκεψη στο επίσημο site της ομοσπονδίας μπάσκετ της FYROM η εικόνα που συναντά το μάτι είναι δίγλωσση. Σε περίοπτη θέση, στην πρώτη σελίδα, υπάρχει και προμοτάρεται η επίσημη φανέλα της εθνικής ομάδας μπάσκετ με τη φαρδιά πλατιά επιγραφή «MACEDONIA», ενώ στις φωτογραφίες από τα πρόσφατα ματς της FYROM στο τουρνουά της Αγκυρας στην εμφάνιση των διεθνών υπάρχει μόνο η σημαία της χώρας και καμία αναφορά στο όνομα «Μακεδονία».

Κατά καιρούς σε επίσημες αθλητικές διοργανώσεις έχουν προκληθεί φοβερά και τρομερά ζητήματα λόγω της απροθυμίας των Σκοπιανών να εναρμονιστούν με τους διεθνείς κανόνες και την επισήμως αναγνωρισμένη ονομασία τους (FYROM), ωστόσο εν όψει του επικείμενου αγώνα της Ελλάδας με τα Σκόπια στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ τα προβλήματα είναι λυμένα, πριν καν δημιουργηθούν. Ο πρόεδρος της FIBA Europe και ηγέτης του ελληνικού μπάσκετ Γιώργος Βασιλακόπουλος, κινούμενος ταχύτατα κι έγκαιρα (πολύπειρος γαρ σε ζητήματα πολιτκής), σε συνεργασία με τον πρώτο άνδρα του αθλήματος στη γειτονική χώρα, παραδίδουν μαθήματα διπλωματίας. Και όπως δηλώνει σήμερα στο «Goal» ο Ντάνιελ Ντιμέφσκι «Εμείς δεν είμαστε εδώ για να διχάζουμε τον κόσμο, αλλά για να τον ενώνουμε». O Ντάνιελ Ντιμέφσκι εξηγεί τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ «Η προσωπική σχέση που έχουμε με τον κύριο Βασιλακόπουλο είναι άριστη. Επιπλέον ο αθλητισμός υπάρχει για να ρίχνει γέφυρες επικοινωνίας και αγαστής συνεργασίας και όχι να πυροδοτεί πολιτικά πάθη» τόνισε. «Δεν πιστεύω ότι στην Πολωνία θα βρεθούν εξτρεμιστικά στοιχεία. Τα εισιτήρια που πήραμε εμείς, περίπου 200, τα διανείμαμε σε χορηγούς, στις οικογένειες των παικτών και δικούς μας ανθρώπους. Υπάρχουν βέβαια και κάποια που διακινούνται από ταξιδιωτικά πρακτορεία, αλλά είναι ελάχιστα. Υπολογίζω ότι περίπου 200-300 συμπατριώτες μας θα βρεθούν στην Πολωνία».

Ο κ. Ντιμέφσκι, μάλιστα, κατηγορήθηκε ότι παρεμπόδισε τη μετακίνηση περισσότερων ανθρώπων στο Πόζναν, αλλά η θέση του ήταν ξεκάθαρη: «Λόγω της κατάστασης που υπάρχει οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μην παρουσιαστούν προβλήματα πολιτικής φύσεως στους αγώνες». Βεβαίως, το μείζον ζήτημα αφορούσε την αναγραφή του ονόματος της χώρας στις φανέλες. Εκεί ήταν που επικεντρώνονταν οι υποψίες γέννησης προβλήματος «Το επίσημο όνομα της χώρας, όπως έχει αναγνωριστεί από τη FIBA, είναι μέχρι νεωτέρας FYROM κι έτσι θα αναγραφόμαστε. Στη φανέλα έχουμε δικαίωμα, βάσει κανονισμών, να βάλουμε το όνομα της χώρας ή τη σημαία. Επειτα από συνεννόηση που είχαμε με τον κ. Βασιλακόπουλο και προκειμένου να ξεπεράσουμε το ζήτημα της ονομασίας, που αφορά τους πολιτικούς κι όχι εμάς, αποφασίσαμε να βάλουμε τη σημαία μας, χωρίς αναφορά σε ονομασία» είπε. Για να προσθέσει με νόημα: «Ε, ας μην είμαστε εμείς αυτοί που θα πάρουν τη δουλειά από τους πολιτικούς. Ας αφήσουμε κι αυτούς να κάνουν κάτι. Δική μας δουλειά είναι να ενώνουμε κι όχι να καταστρέφουμε. Εμείς με τον καλό φίλο Γ. Βασιλακόπουλο είχαμε άψογη συνεργασία και κατανόηση. Κάποιοι άλλοι, που ίσως να διαφωνούν, βγάζουν λεφτά από αυτή την υπόθεση σε διαφορετικό επίπεδο. Μακάρι να είχαν όλοι τη διάθεση που έδειξαν οι ομοσπονδίες των χωρών. Εμείς δείξαμε το δρόμο στο πλαίσιο των αρχών του αθλητισμού». Πάντως, στην ΕΟΚ έχουν γνώση οι φύλακες και την παραμονή του αγώνα θα γίνει από την τεχνική επιτροπή έλεγχος στις εμφανίσεις των παικτών της FYROM.

Πηγή: Goalday.gr

Related posts:

Comments