Εθνικό μνημείο χαρακτηρίστηκε η οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά

Δικαιώθηκαν οι προσπάθειες του Δήμου Κηφισιάς από το υπουργείο Πολιτισμού.

(Φωτογρ. Echedoros Blog)


Tο ιδιότυπο σπίτι του Π. Mελά στο Στροφίλι της Kηφισιάς, οδός Tατοΐου σήμερα, σε φωτογραφία πριν από το 1900.

Tο έχτισε τη χρονιά που γεννήθηκε ο γιος του, το 1894, για θερινή κατοικία της οικογένειας.

Kαλοκαίρι του 1903, είχε πάρει απόφαση μόνιμης εγκατάστασης αφήνοντας οριστικά το σπίτι που νοίκιαζε από το 1898 στην οδό Bαλαωρίτη 10, στην Αθήνα. H ολοένα και πιο ενεργός ανάμιξη και απορρόφηση στο Mακεδονικό, ιδίως μετά την τοποθέτηση στο Προξενείο Mοναστηρίου του Iωνα Δραγούμη, άφησαν την απόφαση στη μέση. aπό εδώ ξεκίνησε ξημερώματα (Σάββατο, 10 Iουλίου) ως Παύλος Δέδες για τη δεύτερη και ως «καπετάν Mίκης Zέζας» (Πέμπτη, 18 Αυγούστου) για την τρίτη αποστολή του στη Mακεδονία (φωτ.: συλλογή Nαταλία Iωαννίδη).

Μετά τις έντονες πιέσεις του Δημάρχου Κηφισιάς κ. Νίκου Γ. Χιωτάκη προς το υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων για την διάσωση της οικίας του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά το υπουργείο Πολιτισμού ύστερα από την υπουργική απόφαση χαρακτηρίζει ως μνημείο την οικία του Παύλου Μελά επί της οδού Τατοΐου 50 καθώς αυτό αποτελεί ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό δείγμα εξοχικής κατοικίας που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και παράλληλα αποτελεί σημείο αναφοράς, αφού αποτέλεσε την κατοικία του Παύλου Μελά έως το 1904.
Σημειώνεται ότι ο κ. Χιωτάκης είχε παρευρεθεί στην συνεδρίαση της 25/06/2009 του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων υποστηρίζοντας το αίτημα του Δήμου Κηφισιάς για την διάσωση της οικίας του Παύλου Μελά. Ο δήμαρχος Κηφισιάς κ. Νίκος Γ. Χιωτάκης σε δήλωση του αναφέρει.
«Ευχαριστώ θερμά τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά που από την πρώτη στιγμή που του ετέθη το ζήτημα διάσωσης της ιστορικής αυτής οικίας ευαισθητοποιήθηκε, κίνησε άμεσα τις διαδικασίες και φτάσαμε σήμερα σε αυτό το θετικότατο αποτέλεσμα. Επίσης ευχαριστώ το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων για την άψογη συνεργασία που είχαμε και την αμέριστη συμπαράσταση στην προσπάθεια που κάναμε από κοινού για την διαφύλαξη και ανάδειξη ενός ιστορικού μνημείου» .

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts:

Comments