Κριστόφ Φαρνό στη “ΜτΚ”: Η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα στο θέμα της ΠΓΔΜ

Τη στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα στο θέμα της ΠΓΔΜ επανέλαβε σε συνέντευξη στη “ΜτΚ” ο γάλλος πρεσβευτής στην Αθήνα Christophe Farnaud. Όπως τόνισε, το Παρίσι υποστηρίζει την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και στην Ατλαντική Συμμαχία, αφού όμως προηγουμένως βρεθεί λύση στο ζήτημα του ονόματος.

Συνέντευξη στη Μαρία Χρυσάφη

Ο Γάλλος διπλωμάτης εξέφρασε την εκτίμηση πως οι δομές της ελληνικής κοινωνίας ήταν τέτοιες, που δεν άφησαν την Ελλάδα να παρασυρθεί από τη δίνη της οικονομικής κρίσης, ενώ μίλησε και για την ειδική σχέση που προτείνει η Γαλλία για την Τουρκία και την Ε.Ε. Αναφέρθηκε ακόμη στην οικονομική παρουσία της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και εξήρε τις πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι.

Πώς εκτιμάτε το ρόλο και τη θέση της Θεσσαλονίκης στο νέο οικονομικό και πολιτικό τοπίο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης;

Η Θεσσαλονίκη ήταν πάντα προσανατολισμένη προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και αυτή η παράδοση αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω. Είναι μια σημαντική διακύβευση. Η Βόρεια Ελλάδα εξασφαλίζει πάνω από το ήμισυ των εξαγωγών της χώρας χάρη στο ρόλο που διαδραματίζει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο των Βαλκανίων.
Γνωρίζουμε το συμβολικό ρόλο που κατέχει από την αρχαιότητα η αρχαία ρωμαϊκή Εγνατία οδός, που συνέδεε την Αδριατική με την Κωνσταντινούπολη μέσω της Βόρειας Ελλάδας. Τώρα, η εθνική οδός που φέρει το ίδιο όνομα είναι ένα από τα 14 έργα προτεραιότητας του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών, που εξυπηρετούν επτά αεροδρόμια και πέντε μεγάλα λιμάνια της περιοχής.
Παραδοσιακή πύλη προς τα Βαλκάνια, η Βόρεια Ελλάδα και η πρωτεύουσά της βρίσκονται στο επίκεντρο των δικτύων πετρελαίου και φυσικού αερίου, που αναπτύσσονται για τη διασφάλιση της διαφοροποίησης και της ασφάλειας της ενέργειας στην Ευρώπη. Η ενοποίηση των διαδρόμων του φυσικού αερίου με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, η προτεινόμενη διέλευση του Southstream μέσω αυτής της περιοχής, ο προγραμματισμός κατασκευής στην περιοχή ενός νέου τερματικού σταθμού φυσικού αερίου ενισχύουν τους δεσμούς της περιοχής με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και, ακόμη περισσότερο τώρα, με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας.
Ο περιφερειακός ρόλος της πόλης της Θεσσαλονίκης ενισχύεται επίσης από την παρουσία διάφορων διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως η Τράπεζα Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου ή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Επαγγελματική Κατάρτιση (CEDEFOP).
Πρέπει επίσης να αναφέρω το ρόλο που διαδραματίζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στην αξιολόγηση των έργων στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

Η χώρας σας στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας στο θέμα των Σκοπίων, όπως φάνηκε και στην περίπτωση της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Παραμένει σταθερή στη θέση αυτή η Γαλλία;

Η Γαλλία, η οποία έχει εκφράσει την υποστήριξή της στην ελληνική θέση μέσω του ίδιου του προέδρου της, υποστηρίζει την προοπτική της ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και στην Ατλαντική Συμμαχία, αλλά πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί λύση στο ζήτημα του ονόματος.
Μας ικανοποιεί η επικείμενη κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων με την ΠΓΔΜ και ελπίζουμε ότι γρήγορα θα επιτευχθεί ένας ικανοποιητικός συμβιβασμός μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, ώστε να επιτραπεί το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε.

Πώς βλέπετε τις προοπτικές εξόδου της ευρωπαϊκής οικονομίας από την ύφεση, μετά και την επιστροφή της γαλλικής και της γερμανικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης;

Συντονίσαμε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ένα προσωρινό κίνητρο που σήμερα δείχνει τις θετικές επιπτώσεις του στη δραστηριότητα, αλλά έχει υποβαθμίσει τα δημόσια οικονομικά μας. Πρέπει να σκεφτούμε συλλογικά για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών σε ολόκληρη την ευρωζώνη τη στιγμή που η ανάπτυξη επιστρέψει. Η αβεβαιότητα εξακολουθεί να είναι σημαντική στο προφίλ της ανάκτησης και στην επίδρασή της στα δημόσια οικονομικά των κρατών της Ε.Ε.

Ποια θα είναι η θέση της Γαλλίας στη συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας; Θα στηρίξει την Ελλάδα στο αίτημα παράτασης της προθεσμίας επαναφοράς του ελλείμματος κατά δύο χρόνια;

Η διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος θα πλαισιώσει την ενίσχυση σε επίπεδο κάθε χώρας. Γαλλία και Ελλάδα αποτελούν ήδη αντικείμενο της διαδικασίας. Πολλοί από τους εταίρους μας, των οποίων το έλλειμμα θα υπερβεί το 3% του ΑΕΠ για το 2009, θα είναι επίσης αντικείμενο της διαδικασίας. Αλλά οι συστάσεις προς τις διάφορες χώρες θα εξαρτηθούν από την κατάσταση σε καθεμία, λαμβάνοντας υπόψη τον αναγκαίο συντονισμό των στρατηγικών εξόδου από τη στήριξη του προϋπολογισμού. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει συγκεκριμένες διαδικασίες. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ένωσης θα συζητήσουν τα θέματα αυτά το φθινόπωρο.
Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο ήταν δομημένη η οικονομία της Ελλάδας της επέτρεψε να μη βιώσει σε όλο της το μέγεθος την οικονομική κρίση. Βέβαια, η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη κατά το τελευταίο διάστημα, ωστόσο από τα αποτελέσματα δύο τομέων, που αποτελούν κολόνες της ελληνικής οικονομίας, του τουρισμού (που τα περιμένουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα) και της ναυτιλίας, θα συναχθούν σημαντικότατα συμπεράσματα, που θα μας δείξουν πώς πρέπει να πορευθεί η Ελλάδα, για να εξέλθει από την κρίση, ίσως και πότε κατά προσέγγιση θα γίνει αυτό.

Οι σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας παραδοσιακά είναι πολύ καλές. Πιστεύετε ότι οι δύο χώρες μπορούν να το αξιοποιήσουν αυτό;

Πρέπει να κάνουμε περισσότερα πράγματα, για να αναπτύξουμε αυτή τη σχέση. Χώρες που έχουν τόσο στενές σχέσεις μεταξύ τους, όπως η Γαλλία και η Ελλάδα, πρέπει να συνεργάζονται για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε.

Γαλλικές μπίζνες στη Βόρεια Ελλάδα

Να υποθέσουμε πως υπάρχει ενδιαφέρον γαλλικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα;

Οι Γάλλοι ενδιαφέρονται συνολικά για την Ελλάδα ως προορισμό επενδύσεων, με τη Θεσσαλονίκη να παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Η Γαλλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα, όπως και στη Βόρεια Ελλάδα. Πολλές γαλλικές εταιρείες είναι παρούσες εδώ και πολύ καιρό στον τραπεζικό τομέα, στον τομέα του λιανικού εμπορίου, στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, στα λιπάσματα και στις υποδομές μεταφορών, όπως το 3 Suisse και άλλα.
Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει είναι ότι οι γαλλικές επενδύσεις αφορούν όλους τους τομείς. Υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλες γαλλικές εταιρείες να προχωρήσουν στο μέλλον σε επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο δεν εξαρτάται από εμάς ποια σχέδια θα ευοδωθούν τελικά και ποια όχι.
Η πόλη και η περιοχή έχουν φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης σε τομείς όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, η ανάπτυξη συνεργασιών, για παράδειγμα στον τομέα των τροφίμων, που είναι πολύ σημαντικός σε αυτή την περιοχή, στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, στην ανάπτυξη του τουρισμού. Βλέπουμε ότι αναπτύσσονται τα λιμάνια και οι μαρίνες και προωθούνται νέες μορφές τουρισμού, ιδιαίτερα στην αγροτική ενδοχώρα. Υπάρχει μεγάλη γαλλική εμπειρία, για παράδειγμα, στο χώρο του τουρισμού, και ελπίζω ότι θα υπάρξει συνεργασία.

Ο Σαρκοζί, η Τουρκία και η Μεσογειακή Ένωση

Η Γαλλία θα εξακολουθήσει να προκρίνει τη λύση της ειδικής σχέσης με την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης στην Ε.Ε.;

Ναι. Η Τουρκία είναι μια φιλική χώρα, οικονομικά και στρατηγικά σημαντική για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Η πρόσδεση της Τουρκίας στην Ευρώπη είναι αναγκαία, κάτι που για τη Γαλλία δεν σημαίνει ένταξη. Είμαστε υπέρ μιας προνομιακής εταιρικής σχέσης.

Σε τι στάδιο βρίσκεται η ιδέα του προέδρου Σαρκοζί για τη Μεσογειακή Ένωση;

Πριν από περίπου ένα χρόνο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από 43 χώρες αποφάσισαν, έπειτα από πρόσκληση των προέδρων της Γαλλίας και της Αιγύπτου, να εφαρμόσουν μια ενισχυμένη εταιρική σχέση στη Μεσόγειο, την  Ένωση για τη Μεσόγειο. Αρκετοί ήταν οι ειδικοί τομείς δράσεων προτεραιότητας που καθορίστηκαν, όπως ο καθαρισμός της Μεσόγειου, οι θαλάσσιες μεσογειακές λεωφόροι, το περιβάλλον, η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, η πολιτική προστασία, η εκπαίδευση και η έρευνα.
Λόγω της πολιτικής κρίσης στη Μέση Ανατολή, το έργο της Ένωσης για τη Μεσόγειο καθυστέρησε το 2009, αλλά η δυναμική της έχει επιστρέψει, και τον περασμένο Ιούλιο οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών επανέλαβαν ότι η Ένωση και τα έργα που αναπτύσσει αποτελούν προτεραιότητα για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χρηματοδότηση αυξήθηκε και η πρόοδος των πρώτων σχεδίων είναι ικανοποιητική.

Σεπ 13, 2009

Εφημερίδα Μακεδονία

Related posts:

Comments