“Γυάλινος Κόσμος” και “Αγρός, οικία, κήπος, τόπος” από αύριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Δύο εκθέσεις που αναπλάθουν τη ζωή και το θάνατο στη ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη και αφηγούνται την ιστορία των καθημερινών πρωταγωνιστών της πόλης παρουσιάζονται, από την Κυριακή, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη, μόνιμη έκθεση, φέρει τον τίτλο “Αγρός, οικία, κήπος, τόπος”, τίτλο δανεισμένο από επιγραφή σαρκοφάγου και παρουσιάζεται στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου.

Στην έκθεση αναπαριστώνται μία πλούσια αστική οικία και ένα νεκροταφείο, από την εποχή ακμής για την πόλη (2ος-4ος μ.Χ. αιώνας).

“Μέσα από την έκθεση παρουσιάζονται οι ιστορίες καθημερινών ανθρώπων και αναπτύσσεται ένας ολόκληρος κόσμος συναισθημάτων, που θα ‘αγγίξει’ όλους του επισκέπτες”, εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, αρχαιολόγος, Πολυξένη Βελένη.

Στην πρώτη ενότητα της έκθεσης παρουσιάζονται δύο χαρακτηριστικοί τύποι μαρμάρινων ταφικών μνημείων. Εβδομήντα πέντε σαρκοφάγοι και βωμοί, έργα τοπικών εργαστηρίων ή εισαγωγής, είναι τοποθετημένοι εκατέρωθεν ενός δρόμου, όπως ακριβώς τοποθετούνταν και στην Αρχαιότητα. Οι επιγραφές των μνημείων προσφέρουν στους επισκέπτες σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή της πόλης.

Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης αναπαρίσταται μία φανταστική πλούσια αστική οικία. Γύρω από μία εσωτερική αυλή, με περιμετρική κιονοστοιχία, αναπτύσσονται τα υπνοδωμάτια, η τραπεζαρία, ο χώρος υποδοχής, η κουζίνα, η αποθήκη, το λουτρό και το αποχωρητήριο. Τα δωμάτια είναι διακοσμημένα με σπαράγματα αυθεντικών ψηφιδωτών δαπέδων που έχουν βρεθεί στην πόλη.

Στο εσωτερικό του Αρχαιολογικού Μουσείου θα ανοίξει τις πύλες της την Κυριακή μία ακόμα έκθεση, με θέμα “Γυάλινος Κόσμος”, που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2010.

“Είναι η πρώτη φορά που οργανώνεται στη Βόρεια Ελλάδα έκθεση για το μαγικό αυτό υλικό”, υπογραμμίζει η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Έντεκα αρχαιολογικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού (εννέα Εφορείες Αρχαιοτήτων, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού) συνεργάστηκαν για να παρουσιαστεί στην έκθεση ένα ευρύ φάσμα γυάλινων αντικειμένων από τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη βόρεια Θεσσαλία, που χρονολογούνται από τον 14ο π.Χ. αιώνα (ύστερη εποχή του Χαλκού) μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Σκεύη φαρμακευτικά, ιατρικά, αλλά και πόσης και βρώσης, αρωματοδοχεία, λυχνίες και διακοσμητικά αντικείμενα, είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα που θα εκτεθούν.

Τα αντικείμενα πλαισιώνονται από σύγχρονα γυάλινα έργα τέχνης δανεισμένα από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στο πλαίσιο της κίνησης συνεργασίας των πέντε μουσείων της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα με την έκθεση, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση για την Ιστορία του Γυαλιού, συνέδριο με θέμα την Ιστορία του Γυαλιού, από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Express.gr

Σύνδεσμοι Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης:

Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης για την Ιστορία του Γυαλιού

“Αγρός, οικία, κήπος, τόπος”

Related posts:

Comments