Πρεμιέρα της ψηφιακής τηλεόρασης

Πραγματικότητα είναι από χθες [Σημ. 24 Σεπτ.] η ψηφιακή τηλεόραση και για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, αφού η DIGEA ανακοίνωσε την έναρξη της ψηφιακής εκπομπής από την περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο και ενώ οδεύουμε προς την πλήρη μετάβαση στη νέα τεχνολογία εκπομπή, ο υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε ότι σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας δεν θα είναι δυνατή η παράλληλη εκπομπή (όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό σχέδιο για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση), πράγμα που θα κατεβάσει το διακόπτη των αναλογικών εκπομπών σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Η DIGEA -η εταιρεία που συστάθηκε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR, με σκοπό την ψηφιακή εκπομπή των τηλεοπτικών προγραμμάτων τόσο των ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας καθώς και όποιων άλλων σταθμών προτιμήσουν τις υπηρεσίες της- εκπέμπει από την περιοχή του Ξυλοκάστρου και το πρωτόκολλο κωδικοποίησης που χρησιμοποιεί είναι το MPEG4/H.264/AVC.

Επισημαίνεται ότι το πρωτόκολλο αυτό είναι διαφορετικό από εκείνο που εκπέμπει η ψηφιακή τηλεόραση της ΕΡΤ

Το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα της DIGEA καλύπτει την ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου φέρνοντας την ψηφιακή τηλεόραση σε πόλεις όπως: το Αίγιο, η Ακράτα, τα Ασπρα Σπίτια, το Βραχάτι, το Γαλαξίδι, το Δερβένι, το Διακοπτό, η Ερατεινή, η Ιτέα, το Καμάρι, το Κιάτο, η Κόρινθος, το Λουτράκι, η Ναύπακτος, το Ξυλόκαστρο και η Ψάθα.

Οπως διευκρίνισε η DIGEA, η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής έγινε με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της ενόχλησης του κοινού μιας και η ψηφιακή εκπομπή σε αυτή τη γεωγραφική θέση, δεν επηρεάζει την αντίστοιχη αναλογική και κατά συνέπεια δεν θα προκύψει άμεση ανάγκη προμήθειας αποκωδικοποιητών από το ευρύ κοινό.

Αυτό πάντως δεν θα συμβεί σε άλλες περιοχές της χώρας, αφού όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Μεταφορών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατά την περίοδο μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση, ορισμένες περιοχές θα χάσουν εντελώς το αναλογικό σήμα, ακόμη και μέσα στο 2009.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ρυθμίσεις της Ε.Ε., για το μεταβατικό στάδιο, προβλέπουν ρητά την παράλληλη εκπομπή και με τους δύο τρόπους προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τη νέα τεχνολογία.

Στη χώρα μας, αντίθετα, η μακρά απουσία θεσμικού πλαισίου για την ψηφιακή τηλεόραση καθώς και η αδυναμία των αρμοδίων φορέων να προχωρήσουν στην εφαρμογή του πλαισίου αυτού, με την παράλληλη αδειοδότηση αναλογικών τηλεοπτικών σταθμών -και ότι αυτή συνεπαγόταν- είχαν ως αποτέλεσμα την έλλειψη των απαραίτητων συχνοτήτων.

Με τον τρόπο αυτό και προκειμένου να μην αλλάξουν τα δεδομένα τοπικών και άλλων επιχειρηματιών -πράγμα που ειδικά στην περιφέρεια θα είχε σημαντικό πολιτικό κόστος- μετακυλίσθηκε το πρόβλημα στους καταναλωτές, οι οποίοι πλέον θα πρέπει να εξοικειωθούν άμεσα με τα νέα δεδομένα, βάζοντας παράλληλα και το χέρι στην τσέπη.

Οπως ανέφερε ο κ Χατζηδάκης, «περίπου 40.000 καταναλωτές θα χρειαστεί να προμηθευτούν άμεσα αποκωδικοποιητές για να μπορούν να δουν τηλεόραση», υπηρεσία βεβαίως που υπενθυμίζεται ότι παρέχεται με τη χρήση του δημόσιου αγαθού των συχνοτήτων.

Ειδικότερα και όσον αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα, στην Αθήνα θα κλείσει η αναλογική εκπομπή από την Αίγινα όλων των σταθμών, ενώ το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και στη Θεσσαλονίκη από το κέντρο εκπομπής στο λόφο του Φιλίππειου.

Η ενημέρωση των «κομμένων»

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι «το καταναλωτικό κοινό θα ενημερωθεί σχετικά με έντυπα τα οποία θα διατίθενται στα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών ΚΕΠ και άλλες δημόσιες υπηρεσίες», ενώ σε ό,τι αφορά τους πολίτες που δεν θα έχουν αναλογικό σήμα, δήλωσε: «Επιπρόσθετα, για τους τηλεθεατές των περιοχών με το ειδικότερο πρόβλημα έχουμε αποφασίσει να αποστείλουμε προσωπική επικοινωνία, μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, όπου θα εξηγούμε λεπτομερώς τα βήματα», κατέληξε.

Το πλάνο ανάπτυξης

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της DIGEA, Γιώργος Μαθιός, τη σκυτάλη στη συνέχεια παίρνουν η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα, ενώ στις αρχές του 2010 ακολουθούν η Πάτρα και η Λάρισα.

Αυτά εφόσον η αγορά θα είναι επαρκώς εφοδιασμένη με τον κατάλληλο εξοπλισμό και θα ολοκληρωθεί και το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο προβλέψεων. Υπολογίζεται ότι μέχρι τότε το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα θα καλύπτει περίπου το 60% του πληθυσμού.

Ηδη έχει τεθεί σε λειτουργία η ιστοσελίδα της ψηφιακής εταιρείας των ιδιωτών ( www.digea.gr ) μέσω της οποίας μπορεί να ενημερωθεί το κοινό για το νέο εγχείρημα. Επίσης μέσα στον Οκτώβριο θα αρχίσει προβολή ενημερωτικής καμπάνιας καθώς και λειτουργία ειδικού τηλεφωνικού κέντρου.

Σύμφωνα με απόφαση της Παγκόσμιας Ενωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), όλες οι χώρες θα πρέπει έως το 2015 να προχωρήσουν στην εκπομπή ψηφιακού σήματος. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί έως το τέλος του 2012 να σταματήσει την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων, όπως και τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Πολλαπλά τα οφέλη

Τα οφέλη για τους τηλεθεατές που θα επιλέξουν την ψηφιακή εκπομπή είναι πολλαπλά, επισημαίνεται ωστόσο ότι αφορούν μόνο το τεχνικό μέρος και όχι το περιεχόμενο, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Συγκεκριμένα, με την επίγεια ψηφιακή εκπομπή λύνεται μια για πάντα το πρόβλημα λήψης που υπήρχε μέχρι σήμερα σε κάποιες περιοχές (είναι απαραίτητη η ύπαρξη αποκωδικοποιητή για τη λήψη), ενώ επιπλέον οι τηλεθεατές θα έχουν κορυφαία και σταθερή ποιότητα εικόνας και ήχου που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία.

Επισημαίνεται βέβαια ότι η ποιότητα της εικόνας εξαρτάται άμεσα και από την ανάλυση του σήματος που εκπέμπει κάθε σταθμός.

 Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Related posts:

Comments