Αιγαίο: οι ουρανοί είναι δικοί τους

Ελλάς-Τουρκία: συμμαχία.


~Α~


[…]

Μαζί είχαν γιορτάσει την ονομαστική τους εορτή η Ντόρα (Θοδώρα) Μπακογιάννη και ο επιχειρηματίας, πρόεδρος της Aegean, Θόδωρος Βασιλάκης, στις 7 Μαρτίου. Η κοινή γιορτή πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του Θόδωρου Βασιλάκη στην Εκάλη και σ’ αυτήν παρακάθησαν 200 και πλέον καλεσμένοι. Αυτά και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του… Και ο Βγενόπουλος τα φιρμάνια του. Με αγωγή τής ζητάει της κυρίας υπουργού 3.000.000 ευρώ.

[…]

Το Παρόν της Κυριακής – 27-9-2009


~Β~


[…]

Η απερχόμενη υπουργός Εξωτερικών επέλεξε στην τελευταία επί θητείας της συνεδρίαση της Ελληνοτουρκικής Κατευθυντήριας Επιτροπής να αποδεχθεί πλήρως το πάγιο τουρκικό αίτημα για αύξηση των δρομολογίων τουρκικών αεροπορικών εταιρειών στο Αιγαίο. Απεδέχθη πλήρως το πάγιο τουρκικό αίτημα για αύξηση των δρομολογίων τουρκικών αεροπορικών εταιρειών στο Αιγαίο. Παρέκαμψε, έτσι, πλήρως τις πάγιες αιτιολογημένες αντιρρήσεις -και αντιπροτάσεις- του υπουργείου Αμυνας για τον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου. Η ελληνοτουρκική συμφωνία για αύξηση των δρομολογίων ελληνικών και τουρκικών αεροπορικών εταιρειών σε προορισμούς εκατέρωθεν του Αιγαίου ήρθε χθες στο προσκήνιο ξαφνικά, όταν ο ιδιοκτήτης της Ολυμπιακής, κ. Βγενόπουλος, ενέπλεξε ευθέως την κ. Μπακογιάννη σε «χαριστική» ρύθμιση υπέρ της εταιρείας Aegean, του κ. Βασιλάκη (επίσης εκ Κρήτης προερχόμενου). Η εταιρεία Aegean έχει ήδη αρχίσει τα δρομολόγιά της στην Τουρκία. Παραλλήλως έγινε γνωστό ότι ματαιώθηκε ο διαγωνισμός για τις άγονες γραμμές, μειοδότης του οποίου ήταν ο κ. Βγενόπουλος της Ολυμπιακής με 18 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αναλυτικότερα: Από το 1999, η τουρκική κυβέρνηση ζητεί επιμόνως από την Αθήνα να έχει το δικαίωμα, κατά την τουριστική κυρίως περίοδο, να χρησιμοποιεί τουρκικά αεροσκάφη τσάρτερ από την Τουρκία με ελληνικούς προορισμούς στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, η Τουρκία ζητούσε δρομολόγια τουρκικών αεροσκαφών από τα αεροδρόμια της Αγκυρας και του Νταλαμά, με προορισμούς τη Ρόδο, το Ηράκλειο και τη Σαντορίνη.

Μέχρι προσφάτως, το υπουργείο Αμυνας και ειδικά το ΓΕΑ, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν επέτρεπε στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να αδειοδοτήσει αυτές τις τουρκικές πτήσεις, αν η Τουρκία με τη σειρά της δεν αποδεχόταν δρομολόγια από τη Σμύρνη προς τη Χίο και τη Λήμνο, δηλαδή και τα ελληνικά νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Η Αγκυρα ουδέποτε δέχτηκε βεβαίως τις ελληνικές αντιπροτάσεις, επιμένοντας ότι η περιοχή Λήμνου – Χίου είναι αποστρατιωτικοποιημένη και δεν αναγνωρίζει αεροδιαδρόμους. Η Αγκυρα, όμως, όλο το προηγούμενο διάστημα προκαταλάμβανε την Ελλάδα με αιτιολογίες «εκτάκτου ανάγκης» (π.χ. έλλειψη καυσίμων) και χρησιμοποιούσε ελληνικά αεροδρόμια όπως π.χ. η Σαντορίνη ή η Χρυσούπολη στην Καβάλα.

Την άνοιξη του 2009, το υπουργείο Εξωτερικών ήρε τις μέχρι τότε ελληνικές επιφυλάξεις και αντιπροτάσεις, με αποτέλεσμα να δεχτεί τις τουρκικές προτάσεις για τουρκικά δρομολόγια σε Ρόδο, Σαντορίνη, Ηράκλειο και να ξεχάσει τις αντίστοιχες «υποχρεωτικές πτήσεις σε Χίο ή Λήμνο».

Ετσι «απελευθερώθηκαν» οι πτήσεις τουρκικών αεροπορικών εταιρειών μόνο στο νότιο Αιγαίο και ξεκίνησαν οι αντίστοιχες πτήσεις προς Τουρκία της εταιρείας Aegean.

Σύμφωνα με το σχετικό μνημόνιο Ελλάδας – Τουρκίας, οι τελικοί τουρκικοί προορισμοί είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, με «ενδιάμεσα σημεία τα οποία μπορούν να είναι οποιαδήποτε».

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε επί της ουσίας την πλήρη ευθύνη αυτής της οικονομικο-πολιτικής απόφασης, αποκαλύπτοντας -με καθυστέρηση περίπου πέντε μηνών και ύστερα από τον «καβγά» με τον κ. Βγενόπουλο- ότι το θέμα αυτό πρώτα ήρθε και συμφωνήθηκε στην Ελληνοτουρκική Επιτροπή Ελλάδας – Τουρκίας, που συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο υπό την αιγίδα των δύο υπουργείων Εξωτερικών, και μετά δόθηκαν οι οδηγίες στις δύο υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας των υπουργείων Μεταφορών Ελλάδας και Τουρκίας να συντάξουν το σχετικό μνημόνιο.

[…]

Τάσος Αποστολίδης, Kavalanet.gr – 27-9-2009


Σχόλιο

“Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα” ή “η πατρίδα δεν έχει κεφάλαιο”; Πάντα μπερδευόμασταν…

Related posts:

Comments