Μαμμόθρεφτο ο Μεγαλέξανδρος, τραμπούκοι ο Λεωνίδας και οι 300
Η μελέτη του δρος Σκοτ, που κυκλοφόρησε χθες στην Αγγλία από τον εκδοτικό οίκο Ιron Βooks, τιτλοφορείται «From Democrats to Κings» («Από τους Δημοκράτες στους Βασιλείς») και αμφισβητεί γενικότερα τις αξίες και τα επιτεύγματα της Αρχαίας Ελλάδας. Για τον μελετητή οι επιτυχίες της Αρχαίας Αθήνας επισκίασαν τη σκοτεινή Ιστορία της χώρας, στην οποία καθρεφτίζονται τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βρετανία στον 21ο αιώνα.
O δρ Σκοτ κάνει λόγο για διεφθαρμένους πολιτικούς και για καταρρέουσα οικονομία αναφέροντας τον επιφανή αθηναίο ρήτορα Ισοκράτη « ο οποίος “πρόδωσε” την Αθηναϊκή Δημοκρατία υποστηρίζοντας τους Μακεδόνες ». « Αν η Ιστορία μπορούσε να προσφέρει έναν χάρτη για το πού ήμασταν, έναν καθρέφτη για το πού είμαστε τώρα και ίσως έναν οδηγό για το τι θα πρέπει να κάνουμε μετά, η Ιστορία εκείνης της περιόδου ταιριάζει τέλεια για να το κάνει στην εποχή μας » ανέφερε ο δρ Σκοτ το περασμένο Σάββατο. « Παρουσιάζει τον τρόπο που αντέδρασε σε παρόμοιες προκλήσεις (με τις σημερινές) μια προηγούμενη γενιά ανθρώπων και αποκαλύπτει τις στρατηγικές που είχαν αποτέλεσμα».
Τόσο τον Μεγαλέξανδρο (στη φωτογραφία δεξιά, η προτομή του που βρίσκεται στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης) όσο και τον βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα μαζί με τους 300 πολεμιστές του (στη φωτογραφία επάνω, σκηνή από την ταινία «300») βάζει στο στόχαστρο ο κλασικιστής δρ Μάικλ Σκοτ
Related posts:
Latest posts by History (see all)
- ΤΑ ΜΑΓΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΣ (ή περί της Μακεδονικής διαλέκτου) - October 22, 2012
- Γεράσιμος Ραφτόπουλος : Δεκανέας ετών 12 - October 18, 2012
- Ελληνική επιγραφή από την Λαοδίκεια - October 17, 2012
Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είχε προφητέψει ότι θα ‘ρθει η εποχή που θα’ ρθουν τα πάνω κάτω και τα κάτω πάνω.
Ας μην απορούμε λοιπόν.
Επίσης είναι πιθανό το πρότυπο ανθρώπου που κομίζει η Αρχαία Ελλάς να μη ταιριάζει με το πρότυπο του ανθρώπου της Νέας Εποχής…
O Michael Scott είπε να δημιουργήσει ντόρο για να πουλήσει κανένα βιβλίο. Ειδικά στον τομέα τον κλασσικών σπουδών, όπου η θεματολογία των βιβλίων σχετικά με πρόσωπα και πράγματα της Αρχαίας Ελλάδας έχει σχεδόν κορεστεί και τα πάντα σχεδόν εχουνε ειπωθεί, με τον έναν η άλλο τρόπο, δεν θα πρέπει να μας εκπλήσουνε τα νέα βιβλία( κυρίως νέων Βρετανών ακαδημαικών) όπου προσπαθούν οι συγγραφείς να “σοκάρουν” …
Στην τελική, διαφήμιση μας κάνουν και any publicity is good publicity…τουλάχιστον εγώ έτσι το βλέπω 😉