Δεν αλλάζει θέση η Αυστραλία στο Σκοπιανό

«Δεν αλλάζει θέση η Αυστραλία στο Σκοπιανό»

Ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία, κ. Αλέξιος Χριστόπουλος με τη σύζυγό

Ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία, κ. Αλέξιος Χριστόπουλος με τη σύζυγό του και την γενική κυβερνήτη της Αυστραλίας Quentin Bryce

4 Oct 2009
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΛΟΓΟΘΕΤΗ

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία όσον αφορά στην επικείμενη έλευση του Σκοπιανού πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί τη χώρα περί τα τέλη Οκτωβρίου. Στην πρώτη εκτενή συνέ-ντευξη που παραχώρησε σε ομογενειακή εφημερίδα, ο Έλληνας πρέσβης Αλέξης Χριστόπουλος αποκάλυψε ότι σε επαφές του με Αυστραλιανούς διπλωμάτες έχει καταστεί σαφές ότι δεν μεταβάλλεται η Αυστραλιανή στάση στο θέμα της ονομασίας.

«Έχω λάβει διαβεβαιώσεις με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν αλλάζει η πολιτική της Αυστραλίας», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Νέο Κόσμο» ο κ. Χριστόπουλος. Πάντως, δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι ανεξαρτήτως αυτών των διαβεβαιώσεων «θα πρέπει να συνεχίσουμε την εγρήγορση» καθώς η πείρα διδάσκει ότι ποτέ δεν αποκλείονται ανατροπές της τελευταίας στιγμής.

Όπως είναι γνωστό, η Αυστραλία αναγνωρίζει τη γειτονική χώρα της Ελλάδας με την αποδεκτή από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η αναγνώριση αυτή ισχύει έως ότου οι δύο χώρες συμφωνή-σουν από κοινού σε μια νέα ονομασία. Ωστόσο, η επικείμενη επίσκεψη Γκρουέφσκι έχει σημάνει συναγερμό στις παροικιακές οργα-νώσεις καθώς εκφράζονται ανησυχίες για μια πιθανή αλλαγή της αυστραλιανής πολιτικής στο θέμα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γκρουέφσκι αναμένεται να έρθει στην Αυστραλία για να υπογράψει, μεταξύ άλλων, διμερή συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης, αντίστοιχης αυτής που ισχύει από τον Οκτώβριο του 2008 μεταξύ Ελλάδας-Αυστραλίας.
Ο κ. Χριστόπουλος, επεσήμανε ότι η πΓΔΜ δεν φαίνεται να συμμορφώνεται μέχρι στιγμής με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι του ΟΗΕ, αλλά και με τις προϋποθέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα. «Αυτά τα έχουν υπόψη τους οι φίλοι κυβερνώντες την Αυστραλία και, βέβαια, σημαντικό ρόλο σ’ αυτό παίζει και η ισχυρή παρουσία του Ελληνισμού», είπε ο Έλληνας πρέσβης.

Δήλωσε ενήμερος για τις πρωτοβουλίες της ομογένειας να εξασφαλισθεί η συνέχιση της πολιτικής που ακολουθεί η Αυστραλία στο ζήτημα της ονομασίας, αλλά εμμέσως πλην σαφώς αποδοκίμασε τυχόν ακραίες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά την επικείμενη επί-σκεψη του Σκοπιανού πρωθυπουργού. «Κάθε χώρα και κάθε κράτος έχουν τη δικιά τους νοοτροπία. Η ενεργός αντιμετώπιση των πραγμάτων μέσα στα όρια και την ατμόσφαιρα της χώρας είναι ο πιο σωστός τρόπος», αποκρίθηκε με έμφαση ερωτηθείς για τον καλύτερο τρόπο κινητοποίησης της παροικίας.

Ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε με την γενική κυβερνήτη Quentin Bryce κατά τη διάρκεια της τελετής επίδο-σης των διαπιστευτηρίων του η οποία έλαβε χώρα στην Καμπέρα στις 17 Σεπτεμβρίου. Η γενική κυβερνήτης, είπε, έχει την καλύτερη άποψη για τους Έλληνες της Αυστραλίας. Επιπλέον, του ζήτησε να βοηθήσει στην εδραίωση των Κλασσικών Σπουδών στη χώρα.

Ο κ. Χριστόπουλος διαχώρισε το θέμα των κλασικών σπουδών από την κρίση που αντιμετωπίζουν διάφορα προγράμματα Νεοελληνικών Σπουδών σε αυστραλιανά πανεπιστήμια κυρίως λόγω των χαμηλών αριθμών σπουδαστών που φαίνεται να προσελκύουν. Ο Έλληνας πρέσβης αν και γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά τα προγράμματα επιφυλάχθηκε να σχηματίσει καλύτερη αντίληψη των πραγμάτων ώστε να τοποθετηθεί με σαφήνεια και να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευρυμάθεια του Έλληνα πρέσβη είναι εντυπωσιακή και το θέμα της ενίσχυσης των κλασικών σπουδών τον έχει απασχολήσει προσωπικά. Μολονότι οι κλασικές σπουδές, όπως υπογράμμισε, δεν φαίνεται να συμβαδίζουν με τον οικονομικά ωφελιμιστικό χαρακτήρα που έχει αποκτήσει παγκοσμίως η τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκτιμά ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι αναστρέψιμη. Σημείωσε δε την τάση που επικρατεί εσχάτως σε πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας αλλά και της Γερμανίας μεταξύ άλλων για επιστροφή στις κλασικές σπουδές.

http://neoskosmos.com/news/el/node/3791

Related posts:

Comments