Ενας «Ζορμπάς» στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ
Ο Τζέιμς Σταυρίδης, ανώτατος διοικητής στην Ευρώπη, καταγράφει τους δεσμούς του με την Ελλάδα στο βιβλίο του
Admiral James G. Stavridis, USN PHOTO: Wikipedia
Επιμέλεια: ΕΙΡΗΝΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ | Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009
Εγγονός πρόσφυγα από την καταστροφή της Σμύρνης είναι ο ελληνοαμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, ο νέος ανώτατος διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη (SΑCΕUR).
Ο «Ζορμπάς», όπως τον αποκαλούν οι συνάδελφοί του, είναι ο πρώτος αξιωματικός του αμερικανικού Ναυτικού και ο πρώτος ομογενής που κατέλαβε αυτό το υψηλό αξίωμα, 60 χρόνια μετά την ίδρυση της Ατλαντικής Συμμαχίας. Μιλάει ελληνικά, αν και δεν το διαφημίζει, και στο βιβλίο του, με τίτλο «Πλοίαρχος Αντιτορπιλικού» θυμάται με συγκίνηση ό,τι τον συνδέει με την Ελλάδα. Διαδέχθηκε τον αμερικανό στρατηγό Μπαντζ Κράντοκ στο Ανώτατο Αρχηγείο των Συμμαχικών Δυνάμεων της Ευρώπης (SΗΑΡΕ), στη Μονς του Βελγίου. Υπό τις διαταγές του βρίσκονται όλα τα συμμαχικά στρατεύματα στην Ευρώπη. Μεταξύ των καθηκόντων του είναι και η πολύ κρίσιμη για τις ΗΠΑ επιτήρηση των νατοϊκών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.
Ο ναύαρχος γράφει στο βιβλίο του ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ την πρώτη φορά που είδε τη Σμύρνη. «Μια ναυτική άσκηση στο Αιγαίο, το 1993, μου έχει εντυπωθεί στη μνήμη. Είδα να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μου η πιο απίστευτη ειρωνεία της Ιστορίας.Εβδομήντα χρόνια νωρίτερα, στη δεκαετία του 1920, ο παππούς μου, ένας κοντός γεροδεμένος καθηγητής σχολείου, ονόματι Δημήτρης Σταυρίδης, έφυγε πρόσφυγας από τη Σμύρνη στο πογκρόμ κατά των Ελλήνων. Γλίτωσε την τελευταία στιγμή και με μια μικρή βάρκα διέσχισε το Αιγαίο.
Εφθασε στην Αθήνα και από εκεί πήγε στη Νέα Υόρκη. Ο αδελφός του δεν στάθηκε το ίδιο τυχερός. Τον σκότωσαν οι Τούρκοι. Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, ο εγγονός του επέστρεψε επικεφαλής αντιτορπιλικού στην ίδια πόλη, τη Σμύρνη- που τώρα τη λένε Ιζμίρ-, απ΄ όπου έφυγε πρόσφυγας ο παππούς του πριν από τόσα χρόνια…» γράφει ο νέος SΑCΕUR.
Ο παππούς του άνοιξε τελικά ένα εστιατόριο στην Πενσιλβάνια. Ο γιος του, ο πατέρας του ναυάρχου, έκανε επίσης καριέρα στον στρατό των ΗΠΑ.
O Τζέιμς Σταυρίδης γεννήθηκε το 1955 στη Φλόριδα των ΗΠΑ, αλλά πέρασε τρία από τα παιδικά του χρόνια στην Αθήνα, όταν ο πατέρας του, συνταγματάρχης του Σώματος Πεζοναυτών Γιώργος Σταυρίδης, υπηρέτησε ως ναυτικός ακόλουθος στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, το διάστημα 1962-64.
Νυμφεύθηκε τη Λόρα Χολ, παιδική φίλη από εκείνη την εποχήκαι ο δικός της πατέρας υπηρετούσε στην Αθήνα. Εχουν δύο κόρες, τη Χριστίνα και την Τζούλια. Ο ναύαρχος μιλάει γαλλικά, ισπανικά, πορτογαλικά και, βεβαίως, ελληνικά, αν και δεν το διαφημίζει.
«Ο πατέρας μου μιλούσε θαυμάσια ελληνικά. Τα δικά μου είναι, δυστυχώς, φρικτά, και οι κόρες μου δεν τα μιλούν καθόλου» γράφει στο βιβλίο του. Οσοι τον έχουν ακούσει στα ελληνικά λένε ότι υπερβάλλει.
Αφού τελείωσε τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ, το 1976, συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Ταφτς, όπου έλαβε διδακτορικό στις Διεθνείς Σχέσεις.
Θεωρείται από τους στρατιωτικούς που πιστεύουν στην αξία της «έξυπνης ισχύος »- της λεγόμενης «smart power»-, ενός συνδυασμού στρατιωτικής δύναμης, διπλωματίας και χρήματος, ο οποίος είναι η επιτομή της στρατηγικής του Μπαράκ Ομπάμα για το Αφγανιστάν. Από τη νέα θέση ο ναύαρχος Σταυρίδης θα επιβλέψει την αύξηση των δυνάμεων μετά τη στρατηγική απόφαση των ΗΠΑ να ενισχύσουν το μέτωπο στο Αφγανιστάν εν όψει της σταδιακής αποχώρησης από το Ιράκ.
Προτού αναλάβει SΑCΕUR ήταν διοικητής Νότιας Διοίκησης με περιοχή ευθύνης τη Λατινική Αμερική. Εχει λάβει μέρος σε διάφορες δύσκολες αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες, στη Βοσνία, στην Αϊτή και στο Ιράκ.
Η Ομογένεια δήλωσε πολύ υπερήφανη για την απόφαση του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς να προτείνει ελληνοαμερικανό SΑCΕUR. «Είμαστε πανευτυχείς για την εξέλιξη αυτή,πολύ υπερήφανοι για τα εκπληκτικά επιτεύγματα του ομογενούς στρατιωτικού και βέβαιοι ότι ο ναύαρχος Σταυρίδης θα υπηρετήσει επαξίως το έθνος και τη νατοϊκή συμμαχία» είπε μετά την έγκριση του διορισμού από τη Βουλή και τη Γερουσία ο Αϊκ Γκούλας, πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, της μεγαλύτερης και παλαιότερης ελληνοαμερικανικής οργάνωσης στις ΗΠΑ.
Ηδη από το καλοκαίρι του 2006 η ΑΧΕΠΑ τού έχει απονείμει το Ελληνοαμερικανικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.
«Η διάκριση αυτή έχει τεράστια σημασία για εμένα και έχει κάνει ολόκληρη την οικογένειά μου να νιώθει υπερήφανη που ανήκει στην ελληνοαμερικανική κοινότητα» έγραψε, μεταξύ άλλων, ο ναύαρχος στην ευχαριστήρια επιστολή προς την ΑΧΕΠΑ.
Εκείνη την εποχή ήταν διοικητής των δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών στη Νότια και στην Κεντρική Αμερική. Σύμφωνα με την εισήγηση του Ρόμπερτ Γκέιτς, «προσέφερε καταπληκτικό έργο εκεί. Είναι ένας από τους ικανότερους αξιωματικούς των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων».
Σουβλάκια και ρετσίνα στη χώρα όπου προφέρουν σωστά το όνομά του
Στρατιωτικοί στο ΝΑΤΟ και πρώην υφιστάμενοι του Τζέιμς Σταυρίδη λένε ότι τα ελληνικά του είναι πολύ καλύτερα από όσο θέλει να τα εμφανίζει, «ακριβώς σαν του Μάικλ Δουκάκη, άνω του μετρίου για ομογενή δεύτερης γενιάς».
Κάποιοι αξιωματικοί στο SΗΑΡΕ λένε χαριτολογώντας ότι οι Ελληνες θα προτιμούσαν ο νέος SΑCΕUR να ήταν Τουρκoαμερικανός, αφού είναι μάλλον βέβαιον ότι « λόγω καταγωγής, ο ναύαρχος Σταυρίδης θα αποφύγει να κάνει την παραμικρή κίνηση, η οποία θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως “αβάντα για την Ελλάδα”».
Οπως και πολλοί άλλοι ελληνοαμερικανοί στρατιωτικοί, διπλωμάτες και πολιτικοί, ο ναύαρχος Σταυρίδης λειτουργεί καθαρά με γνώμονα τα συμφέροντα των ΗΠΑ, και στην προκειμένη περίπτωση με γνώμονα τα αμερικανικά συμφέροντα στο ΝΑΤΟ.
Στο θέμα του διοικητή του ΝΑΤΟϊκού στρατηγείου της Λάρισας (ΚΑΟΚ), όταν αναλάβει την εκ περιτροπής αρχηγία του ο τούρκος πτέραρχος, ο SΑCΕUR θα λειτουργεί, όπως πάντα, με το νατοϊκό καπέλο του, όπως και ο έλληνας αντιπτέραρχος που είναι διοικητής στο ΚΑΟΚ Σμύρνης. Στα τέλη του περασμένου μήνα ο ναύαρχος Σταυρίδης ήρθε για εθιμοτυπική επίσκεψη στην Ελλάδα. Είδε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Ι. Γιάγκο και παρέτεινε την επίσκεψή του κατά μία ημέρα, ιδιωτικώς.
«Επιτέλους, ήρθα σε μια χώρα όπου προφέρουν σωστά το όνομά μου» είπε.
Την αγάπη του για « τα σουβλάκια και τη ρετσίνα» δεν την έκρυψε ποτέ.
Στο βιβλίο του γράφει με νοσταλγία για την Ελλάδα, όπως τη θυμάται από τα παιδικά του χρόνια, «για τον λαμπρό ήλιο, το αεράκι, τη ρετσίνα, το σουβλάκι και για τους ίδιους τους Ελληνες:μαύρα μαλλιά, έντονα χαρακτηριστικά προσώπου, ζωηρές κουβέντες και χειρονομίες, τσιγάρα, θερμές χειραψίες και συζητήσεις παντού…».
Μια άλλη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια στο βιογραφικό του είναι ότι πήρε το διδακτορικό του στο ίδιο αντικείμενο (στις διεθνείς σχέσεις), την ίδια χρονιά (το 1984) και από το ίδιο αμερικανικό πανεπιστήμιο (το Ταφτς) με τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=292490
Related posts:
Latest posts by History (see all)
- ΤΑ ΜΑΓΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΣ (ή περί της Μακεδονικής διαλέκτου) - October 22, 2012
- Γεράσιμος Ραφτόπουλος : Δεκανέας ετών 12 - October 18, 2012
- Ελληνική επιγραφή από την Λαοδίκεια - October 17, 2012
RECENT COMMENTS