ΣΚΟΠΙΑ Παζαρεύουν το όνομα με αντάλλαγμα την ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

 
ΣΚΟΠΙΑ Παζαρεύουν το όνομα με αντάλλαγμα την ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
Οκτ 10,2009
 
  
Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, η εφημερίδα “Βεστ” (Vest) αποκαλύπτει, όπως ισχυρίζεται, την πιθανή ερώτηση του δημοψηφίσματος για το όνομα της ΠΓΔΜ, σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα.


Είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. υπό την ονομασία Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας;”, θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος, γράφει η “Βεστ”, σημειώνοντας ότι η χώρα θα αλλάξει το όνομά της για διεθνή χρήση, αν λάβει ισχυρές εγγυήσεις για ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., με συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι το διεθνές όνομα και το εύρος χρήσης του δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις στην ερώτηση του δημοψηφίσματος, σχετικά με το όνομα της χώρας (όπως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ή κάποια άλλη ονομασία).
Διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται η “Βεστ” έλεγαν ότι ήδη δοκιμάζεται, στο πλαίσιο επαφών με τη διεθνή κοινότητα, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ ποια είναι η καταλληλότερη ερώτηση για επιτυχές δημοψήφισμα, ενώ βολιδοσκόπηση της κοινής γνώμης διεξάγεται μέσω διάφορων δημοσκοπήσεων εκ μέρους ερευνητικών κέντρων.
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πάντως, σε ανακοίνωσή της για το δημοσίευμα της “Βεστ”, σημειώνει ότι αυτή δεν έχει καμία σχέση με τις αναφορές του δημοσιεύματος και προσθέτει ότι “η διατύπωση του ερωτήματος του δημοψηφίσματος, έτσι όπως περιγράφεται από την εφημερίδα, αποτελεί φαντασίωση κάποιων κύκλων, οι οποίοι δεν παρακολουθούν σωστά τις συνομιλίες μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας, και κυρίως τις θέσεις της Ελλάδας”.
Στο μεταξύ, η Ιερά Σύνοδος της λεγόμενης “Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας”, η οποία είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα στην ΠΓΔΜ, ενέκρινε την πρόταση για προσθήκη στην ονομασία της και πλέον θα αποκαλείται “Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας”.
Η απόφαση αυτή, όπως μεταδίδουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναμένεται να επικυρωθεί στη διάρκεια κληρικολαϊκής συνέλευσης, που θα διεξαχθεί στις 12 Νοεμβρίου.
 

 

Related posts:

Comments
ΓΜ says:

Δυστυχως δεν ακουμε κουβεντα για τα εθνικα μας θεματα και αυτο ειναι πολυ ανησυχητικο,διοτι και το ΠΑΣΟΚ υποστηριζει την συνθετη ονομασια!!
Το ολο προβλημα ειναι η χρηση του ονοματος της Μακεδονιας απο τους Σλαβους, που θα εχει ως αποτελεσμα μελλοντικες εδαφικες διεκδικησεις,διοτι θα μπορουν να αποκαλουνται “Μακεδονες” ,θα ομιλουν την “μακεδονικη” γλωσσα και θα απαιτουν αναγνωριση”μακεδονικης” μειονοτητας στην “Μακεδονια του Αιγαιου” που βρισκεται υπο ελληνικη “κατοχη”!!
Τα διαβατηρια τους θα εχουν τον ορο “Μακεδονια”, τα ιστορικα τους βιβλια θα αναφερονται στους Μακεδονες ως δικους τους προγονους και δεν θα μπορουμε εμεις οι Ελληνες να χρησιμοποιουμε τον ορο “μακεδονικος/η” διοτι ο ορος αυτος πλεον θα τους ανηκει!!
Η μονη ρεαλιστικη λυση ειναι η διαλυση του κρατιδιου αυτου σε επιμερους τμηματα(αλβανοφωνο,βουλγαροφωνο),διοτι η συνθετη ονομασια αποτελει ενα σημαντικο χτυπημα εναντιον της Ιστοριας μας και της εθνικης μας αξιοπρεπειας,διοτι κερδιζουν οι κλεφτες και οι προπαγανδιστες!!
Δεν μπορουμε να το επιτρεψουμε αυτο!!

ΓΜ

Ανώνυμος says:

Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να παζαρεύει απολύτως τίποτε. Ο χρόνος κυλά εις βάρος των Σκοπίων, τα οποία, χωρίς τον μακεδονισμό, θα διαλυθούν. Τον μακεδονισμό, μόνον από την Ελλάδα μπορούν να τον πάρουν και αν αυτό γίνει, η Ελλάδα θα έχει βγάλει μόνη της τα μάτια της. Οι κυβέρνηση Καραμανλή προσπάθησε να περάσει κλίμα ηττοπάθειας, ότι δηλαδή έχουμε χάσει και πρέπει να πάμε για έναν “ανώδυνο” συμβιβασμό, το οποίο κατάφερε να παγιδεύσει πολλούς (π.χ. Καραμπελιά). Αυτό είναι μεγάλη απάτη (δεν νομίζω ότι είναι απλώς λάθος εκτίμηση), διότι τίποτε απολύτως δεν έχει χαθεί.
Όλα θα χαθούν, άπαξ και η Ελλάδα αναγνωρίσει τα Σκόπια με όνομα που θα περιέχει το “Μακεδονία” ή παράγωγό του.