Πρόσκληση προς την ΠΓΔΜ από την Κομισιόν

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κώστα Kαρκαγιάννη

Την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εισηγηθεί αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση προόδου των υποψηφίων προς ένταξη χωρών. Βεβαίως, η πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί ομοφώνως από τα κράτη–μέλη στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, προοπτική απίθανη αν προηγουμένως δεν έχει υπάρξει αμοιβαία συμφωνία για την ονομασία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

Η πρόθεση της Κομισιόν δεν πρέπει να προξενεί κατάπληξη, ούτε αιφνιδίασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Υστερα από πέντε χρόνια προενταξιακών διαπραγματεύσεων, τα περισσότερα από κάθε άλλη περίπτωση, η ΠΓΔΜ έχει εκπληρώσει τους λεγόμενους δείκτες προόδου (οκτώ τον αριθμό) που της έθεσε η Ε.Ε. Παράλληλα, οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ διενεργήθηκαν σε γενικές γραμμές χωρίς σοβαρά προβλήματα. Ηδη από τον περασμένο Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ζητήσει με ψήφισμά του την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων εντός του 2009, εντείνοντας την πίεση προς την Κομισιόν. Επιπλέον, η Επιτροπή θεωρεί τη διαφορά για την ονομασία, διμερή διαφορά, επ’ ουδενί δε κριτήριο που πρέπει να επηρεάσει την πορεία μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η ακριβής διατύπωση στην οποία θα καταλήξει η Κομισιόν. Αν δηλαδή θα προτείνει στο Συμβούλιο την έναρξη αμέσως των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αν θα προτείνει κάποιο χρονικό περιθώριο ή αν θα είναι μια αόριστη πρόταση. Επίσης, πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση της σουηδικής προεδρίας και κατά πόσο θα θελήσει να απομονώσει την Ελλάδα, αναγκάζοντάς τη να προβάλει βέτο ή αν, με δεδομένη την ελληνική στάση, δώσει στην Αθήνα το περιθώριο να αποφύγει, τεχνικά, το βέτο όπως είχε γίνει πέρυσι στο Βουκουρέστι.

Τέλος, όσον αφορά την έκθεση προόδου για την Τουρκία, κρίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ισορροπημένη και αντικειμενική, ενώ διατηρούνται όλες οι θετικές διατυπώσεις (μειονότητες, Πατριαρχείο) και πιθανώς να υπάρξει και αναφορά στις τουρκικές υπερπτήσεις και τη στάση της Αγκυρας στο μεταναστευτικό.

Πηγή: Kathimerini.gr

Related posts:

Comments