Ανοίγει η πόρτα της Ευρώπης για τα Σκόπια

Χαρακτηρίζεται θεμελιώδους σημασίας η εκκρεμής διαφορά στο ζήτημα της ονομασίας και συστήνεται να επιλυθεί ταχέως

Μ. ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗΣ | Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας άναψε χθες από τις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος κ. Ολι Ρεν θεώρησε ότι η πΓΔΜ πληροί πλέον όλες τις προϋποθέσεις για την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων και κατόπιν τούτου εισηγήθηκε στο Κολέγιο των Επιτρόπων να απευθύνει στο Συμβούλιο τη σχετική θετική σύσταση. Παράλληλα όμως στη χθεσινή αναλυτική έκθεση της Επιτροπής για την πρόοδο που έχει επιτελέσει η πΓΔΜ στην πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ αναφέρεται με έμφαση ότι η εκκρεμής διαφορά με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας είναι θεμελιώδους σημασίας και ότι θα πρέπει να επιλυθεί το ταχύτερο δυνατόν. Ειδικότερα ο κ. Ρεν υπογράμμισε ότι «η επίλυση του θέματος της ονομασίας είναι πιο επείγουσα από ποτέ, χάριν του ευρωπαϊκού μέλλοντος της χώρας» και συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί «αγκάθι στα πλευρά μας». Ο κ. Ρεν εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση των Σκοπίων «να λάβει το μήνυμα» και να αρχίσει πραγματικά εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, ενώ παράλληλα την κάλεσε να αποφεύγει τις προκλήσεις όπως η απόφασή της να ονομάσει «Μέγας Αλέξανδρος» οδική αρτηρία.

Η ελληνική διπλωματία, πάντως, η οποία μέσω του επιτρόπου κ. Στ. Δήμα επεδίωξε την αναφορά περί «διαφοράς θεμελιώδους σημασίας» στο ζήτημα της ονομασίας, θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να την ενσωματώσει και στα τελικά συμπεράσματα του Συμβουλίου των «27», ούτως ώστε μετά το ΝΑΤΟ να καταστεί η ΕΕ ο δεύτερος διεθνής οργανισμός στον οποίο η πΓΔΜ θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ζήτημα της εκκρεμούς ονομασίας της.

Ωστόσο το γεγονός ότι μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο προ μηνών τάχθηκε υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ- πΓΔΜ, έρχεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει κάτι ανάλογο, δυσκολεύει τις ελληνικές προσπάθειες. Εν πάση περιπτώσει όμως είναι βέβαιο ότι οι προσπάθειες αυτές θα ενταθούν ούτως ώστε ως τον Δεκέμβριο, οπότε το θέμα θα συζητηθεί σε επίπεδο κορυφής, να έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες για την έκδοση απόφασης των «27» μέσω της οποίας θα συνδέεται η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕπΓΔΜ με την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. Σε αντίθετη περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση θα οδηγηθεί στο «βέτο», όσο και αν αυτό δεν θεωρείται η καλύτερη δυνατή λύση.

Πηγή: To Bήμα

Related posts:

Comments