Βρώμικο παιχνίδι στις Βρυξέλλες

18/10/2009
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΒΑΛΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ
Βρώμικο παιχνίδι στις Βρυξέλλες
Σουηδική Προεδρία, Βρετανία Τουρκία και Επιτροπή βγάζουν νοκ άουτ την Αθήνα
Ο Ρεν άνοιξε μέτωπο της Ελλάδας με τα Σκόπια και την αποδυναμώνει διαπραγματευτικά εν όψει Δεκεμβρίου στο Κυπριακό
Τι θα κάνει ο Παπανδρέου: Θα ασκήσει διπλό βέτο, σε Άγκυρα και Σκόπια, όπως υποσχέθηκε προεκλογικά, ή θα συναινέσει στην αναβολή μέσω του οδικού χάρτη που εισηγείται ο Δρούτσας;
Την ταφόπλακα στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας επιχείρησε να βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την έκθεση αξιολόγησής της. Το παιχνίδι, όμως, που στήνεται στις Βρυξέλλες έχει βάθος και είναι… βρώμικο, αφού Βρετανία, Σουηδική Προεδρία, Τουρκία και ο Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης Όλι Ρεν, καθώς και η Επιτροπή γενικότερα ανοίγουν για την Ελλάδα νέο μέτωπο με επίκεντρο τα Σκόπια και δένουν τα χέρια των Αθηνών. Εισηγούνται, παρά την αντίθεση της Ελλάδας, ότι τα Σκόπια πληρούν τα κριτήρια για να αρχίσουν ενταξιακές διαδικασίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση! Χρυσώνουν το χάπι στην Αθήνα περιλαμβάνοντας στην έκθεση το αυτονόητο: Ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας είναι ουσιώδες ζήτημα στην ενταξιακή πορεία των Σκοπιών. Τώρα ο έλληνας πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει ταυτοχρόνως τον Δεκέμβριο και να ασκήσει, με βάση τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, δύο βέτο: ένα στην Τουρκία και ένα στα Σκόπια! Τι θα καταφέρει, πώς και με ποιους συμμάχους, η Ελλάδα τον Δεκέμβριο όταν τα ζητήματα αυτά θα τεθούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με ανοικτό ταυτοχρόνως το θέμα της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας, με το δημόσιο έλλειμμα να απειλεί να ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ;
Χωρίς κυρώσεις
Πάντως, η Επιτροπή στο θέμα της Κύπρου όχι μόνο κυρώσεις δεν εισηγείται, όπως συνέβη το 2006, αλλά ταυτοχρόνως αθωώνει την Τουρκία, αφού, όπως τονίζεται στην έκθεση, η Τουρκία στηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και η Επιτροπή την καλεί να συνεχίσει να το πράττει. Για να χρυσώσει το χάπι, καλεί την Τουρκία να συνεχίσει εμπράκτως να δημιουργεί κλίμα για την τελική λύση του Κυπριακού. Ο κ. Ρεν ακολούθησε μια πονηρή στρατηγική για να αισθάνονται οι Κύπριοι ότι τελικώς περιλήφθηκαν στην έκθεση αξιολόγησης και στο έγγραφο στρατηγικής, που τη συνοδεύει, τα αυτονόητα. Ο κ. Ρεν, σε συνεννόηση με τη Σουηδική Προεδρία και με τη στήριξη της Βρετανίας, ετοίμασε δύο προσχέδια εντελώς απαράδεκτα, τα οποία όχι μόνο κυρώσεις δεν περιελάμβαναν, αλλά ούτε τις προηγούμενες αποφάσεις της ΕΕ. Σε μια κίνηση τακτικής, ο κοινοτικός Επίτροπος αποδέχθηκε τα αυτονόητα: 1) Η λύση του Κυπριακού θα είναι στο πλαίσιο του ΟΗΕ και θα στηρίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις αρχές επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση. 2) Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί κατά πόσο η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και θα την επαναξιολογήσει.
Το ζητούμενο ωστόσο δεν είναι η επαναξιολόγηση, αλλά κατά πόσον θα έπρεπε να επιβληθούν ή όχι κυρώσεις στην Τουρκία, καθότι ο οδικός της χάρτης τελειώνει στο τέλος του έτους.
Αλαλούμ
Τον Δεκέμβριο Ελλάδα και Κύπρος μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες χωρίς όπλα στις φαρέτρες τους και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει πλάτες στην Τουρκία. Η Ελλάδα τι θα προλάβει, το Κυπριακό ή τα Σκόπια, και η Κύπρος τι θα πράξει; Στο μεταξύ είναι φανερή η έλλειψη συντονισμού μεταξύ Αθήνας - Λευκωσίας, με τον αναπληρωτή υπουργό των Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρη Δρούτσα να αναφέρεται σε νέο οδικό χάρτη και ότι δεν συμφέρει στην Ελλάδα και την Κύπρο η διακοπή των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών, και τον κύπριο Πρόεδρο Δ. Χριστόφια να τονίζει ότι η Άγκυρα δεν θα περάσει αλώβητη τον Δεκέμβριο. Χωρίς όμως να διευκρινίζεται εάν αναφέρεται σε κυρώσει και ποιες. Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δηλώνει ότι δεν θα έχει πρόβλημα εάν τον Δεκέμβριο δοθεί αναβολή στην τουρκική αξιολόγηση, με την προϋπόθεση ότι εάν εντός του επόμενου εξάμηνου η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις, είτε η ΕΕ στο σύνολό της είτε η Κύπρος μόνη της να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία. Αντιθέτως, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας στη Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστήριξε ότι τον Δεκέμβριο η ΕΕ πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία μια θέση που είναι αντίθετη με εκείνη του κ. Δρούτσα περί οδικού χάρτη. Με αυτό λοιπόν το αλαλούμ πάει ο κ. Παπανδρέου στην Κύπρο αύριο Δευτέρα και… όλοι μαζί, Αθήνα και Λευκωσία, στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο. Και ο Θεός βοηθός!

Related posts:

Comments

Ο Ρεν την δουλειά του κάνει, ας κάνουμε κι εμείς την δική μας.
Εμποδίζει κανείς την Κύπρο να βάλει βέτο στην Τουρκία κι εμάς στα Σκόπια;