Αρχαιολογικοί τόποι της Μακεδονίας

Αρχαιολογικοί τόποι της Μακεδονίας

PHOTOS: @ hfc.gr

Έκθεση με έργα από το F-14 Κοινόν φωτογράφων παρουσιάζει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τους πλέον αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας: Δίον, Βεργίνα, Πέλλα, Όλυνθος, Σαμοθράκη, Φίλιπποι, Θάσος και Θεσσαλονίκη αναδεικνύουν την πολιτισμική φυσιογνωμία της περιοχής.

«Οι φωτογραφίες» -αναφέρει ο διευθυντής του ΕΙΠ στο Παράστημα της Αλεξάνδρειας Μανώλης Μαραγκούλης- «σημερινές ματιές πολλών καλλιτεχνών στα εναπομείναντα μνημεία της μακεδονικής αρχαιότητας στον ελλαδικό χώρο, συναντιούνται στην Αλεξάνδρεια με τις διαδρομές, τις συνέχειες, τις ασυνέχειες και τις αναζητήσεις του ελληνισμού έτσι όπως αυτός τις καλλιέργησε ερχόμενος σε επαφή με τους γειτονικούς ανατολικούς πολιτισμούς ύστερα από τις κατακτήσεις του Αλεξάνδρου. Τα κύματα των βορειοανατολικών ακτών της Μεσογείου σμίγουν με τις ανοιχτές αγκαλιές της νοτιοανατολικής στην πόλη-πύλη της Αιγύπτου προς την Ευρώπη.»

PHOTOS: @ hfc.gr

Έργα τους παρουσιάζουν οι φωτογράφοι Αλεξάνδρα Τσιρώνη, Γιάννης Παπαδόπουλος, Σπύρος Μαρκογιάννης, Φώτης Παλαιολόγος, Τάσος Σουπάρης, Όλγα Παπαδοπούλου, Μαριάννα Μπαζάκα κά.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Διοργανώνεται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων για τον τριήμερο εορτασμό των 100 χρόνων του Ζερβουδακείου κτηρίου όπου σήμερα στεγάζεται το Αβερώφειο Λύκειο. «Ο επισκέπτης του αφιερώματος θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει και να ανακαλύψει μια από τις πιο ευαίσθητες και πολυτάραχες πτυχές του παρελθόντος μας, το μέλλον της οποίας ταλανίζει την πατρίδα μας έως σήμερα».-σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης ο Στέφανος Π. Ταμβάκης, Πρόεδρος ΣΑΕ. «Το Δίον, η Βεργίνα, η Πέλλα, η Όλυνθος, οι Φίλιπποι, η Θάσος, η Σαμοθράκη και η Θεσσαλονίκη συνθέτουν την ταυτότητα της διαχρονικής μας παρουσίας στο Μακεδονικό στερέωμα.»

ΕΙΠ Αλεξάνδρειας,
Διάρκεια: 28/10 - 27/11/09. Είσοδος ελεύθερη.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη, 9.00-21.00. Παρασκευή, Κυριακή 10.00-15.00

Πηγή: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Related posts:

Comments