Επιστολή προς τον Πρόεδρο Ομπάμα για το Κυπριακό

Επιστολή προς τον Πρόεδρο Ομπάμα για το Κυπριακό
Γιώργος Μπίστης
Ουάσιγκτον
20-10-2009


Carolyn Maloney

Η δημοκρατική βουλευτής από την Πολιτεία Νέας Υόρκης Carolyn Maloney και ο ρεπουμπλικανός συνάδελφός της Gus Bilirakis από την Πολιτεία Φλόριντα, που συμπροεδρεύουν της επιτροπής προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Αμερικανικό Κογκρέσο, σε επιστολή τους προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Barack Obama, την οποία συνυπέγραψαν και πάνω από 50 άλλα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ουάσιγκτον, εκφράζουν υποστήριξη στον στόχο της εξεύρεσης δίκαιου και βιώσιμου διακανονισμού για την επανένωση της Κύπρου.

Gus Bilirakis

Οι συντάκτες της επιστολής αναφέρουν στον Πρόεδρο Obama ότι συμμερίζονται την ανησυχία του για την συνεχιζόμενη επί σχεδόν 35 χρόνια διαίρεση της Κυπριακής Δημοκρατίας και χαρακτηρίζουν ως ευπρόσδεκτη την έκκληση που ο ίδιος απηύθυνε, όταν μίλησε πρόσφατα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, για την επίτευξη μόνιμης λύσης βασισμένης στην δημιουργία διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο.


Dina Titus

Οι 55 νομοθέτες, στους οποίους περιλαμβάνονται και όλοι οι άλλοι Ελληνικής καταγωγής βουλευτές που υπηρετούν στο Κογκρέσο, John Sarbanes από το Μαίρυλαντ, Zachary Space από το Οχάϊο, Niki Tsongas από την Μασσαχουσέτη, Shelley Berkley από το Λας Βέγκας, Dina Titus από την Νεβάδα, και Susan Kozmas από την Φλόριντα, επισημαίνουν πως η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνον έχει αποδειχθεί αξιόπιστος εταίρος της Ουάσιγκτον αλλά και διαπνέεται από τις ίδιες αξίες, αρχές και ιδεώδη των Ηνωμένων Πολιτειών.

John Sarbanes

Τονίζουν επίσης πως η υποστήριξη της Αμερικής στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να πετύχει διακανονισμό του Κυπριακού, «συνεχίζει να έχει τεράστια σπουδαιότητα» επειδή, όπως επεξηγούν, ο τερματισμός της «τραγικής διαίρεσης» του νησιού θα άνοιγε τον δρόμο προς την ευημερία και την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή ενώ αντίθετα «η έλλειψη διακανονισμού συνεχίζει να αποτελεί πηγή αποσταθεροποίησης στην ανατολική Μεσόγειο, δεν εξυπηρετεί κανένα Αμερικανικό συμφέρον και παράλληλα διαβρώνει τις ελπίδες της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Στο σημείο αυτό υπογραμμίζεται πως «καμία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να αναμένεται ότι θα συγκατατεθεί στην ένταξη της Τουρκίας εφ όσον τμήμα του εδάφους της βρίσκεται υπό την κατοχή Τουρκικών στρατευμάτων».


Ileana Ros-Lehtinen

Στους επιστολογράφους περιλαμβάνονται και πολλοί γνωστοί φιλέλληνες νομοθέτες όπως οι βουλευτές, AlbioSires, HowardBerman, FrankPallone, MarioDiaz-Balart, JamesMcGovern, GaryAckerman, BarbaraLee, PatrickKennedy, TimRyan, JesseJacksonJr., BobFilner, CharlesRangel, LincolnDiaz-Balart, DonaldPayne, ThaddeusMcCotter, ZoeLofgren, Michael McMahon, Brad Sherman και ChrisVanHollen, του οποίου η σύζυγος είναι Ελληνικής καταγωγής.

Όλοι τους υπενθυμίζουν στον Πρόεδρο Obama ότι από το 1974 μέχρι σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχουν υιοθετήσει διάφορα ψηφίσματα τα οποία ζητούν να δοθεί τέλος στην διαίρεση της Κύπρου και να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

Zack Space

Στην συνέχεια εξαίρουν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Mehmet Ali Talat για την προσήλωσή τους στις απευθείας διαπραγματεύσεις τις οποίες άρχισαν τον Σεπτέμβριο 2008 με στόχο την επανένωση του νησιού. Παράλληλα όμως υπογραμμίζουν πως «μόνον ένας καλά προετοιμασμένος και αμοιβαία αποδεκτός διακανονισμός στηριγμένος στις οικουμενικές αρχές του διεθνούς δικαίου, στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις αρχές πάνω στις οποίες είναι εδραιωμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε να εγγυηθεί μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση για το Κυπριακό».

Άλλοι φιλέλληνες Αμερικανοί βουλευτές που υπέγραψαν την επιστολή προς τον Πρόεδρο Obama είναι οι Steven Rothman, Rush Holt, Paul Hodes, John Dingell, Michael Honda, Frank Lobiondo, Jason Altmire, Mike Quigley, Tim Ryan, Phil Hare, James Langevin, Joseph Crowley, Bill Foster, John Tierney και Ken Calvert.


Shelly Berkley

Ένα από τα κύρια σημεία της επιστολής είναι η επαναβεβαίωση της υποστήριξης που παρέχουν οι συντάκτες της στην επιδίωξη της επανένωσης της Κύπρου και των πολιτών της σε μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία που θα χαρακτηρίζεται από ένα κυρίαρχο κράτος, με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα, του οποίου η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα θα είναι κατοχυρωμένες. Όπως διευκρινίζεται στην συνέχεια, η επιδιωκόμενη ομοσπονδία θα απαρτίζεται από δύο πολιτικά ισότιμες κοινότητες, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μια τέτοια λύση του Κυπριακού εκτιμάται ότι θα διασφαλίσει επίσης τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των πολιτών του νησιού.

Donald Payne

Οι επιστολογράφοι υπενθυμίζουν επίσης ότι το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου θεωρείται μια από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές του κόσμου, δεδομένου ότι παραμένουν εκεί 43.000 Τούρκοι στρατιώτες. Κατά τους ίδιους, «η αναλογία Τούρκων στρατιωτών και Τουρκοκυπρίων πολιτών συνεχίζει να είναι ένας προς δύο παρά το ότι από τον Απρίλιο του 2003, οπότε οι Τουρκικές κατοχικές δυνάμεις προέβησαν σε μερική άρση των περιορισμών διακίνησης πολιτών στην διαχωριστική ζώνη, έχουν πραγματοποιηθεί δίχως επεισόδια πάνω από 15 εκατομμύρια περάσματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων από την μία κοινότητα στην άλλη».

Niki Tsongas

Η επιστολή τονίζει τέλος ότι «οποιαδήποτε λύση είναι να εφαρμοστεί για το Κυπριακό πρέπει να προέλθει από αυτούς τους ίδιους τους Κυπρίους και πάνω από όλα να εξυπηρετεί τα δικά τους καλώς νοούμενα συμφέροντα» και αυτό μπορεί να επιτευχθεί «εάν οι Κύπριοι διατηρήσουν τον έλεγχο της ειρηνευτικής διαδικασίας ή οποία πρέπει να είναι απαλλαγμένη από αυστηρά χρονοδιαγράμματα ή ξένη διαιτησία». Στην συνέχεια επισημαίνεται πως σε τελευταία ανάλυση «το κλειδί για την επιτυχή έκβαση της διαπραγματευτικής διαδικασίας και γι αυτήν την ίδια την επανένωση του νησιού, παραμένει στα χέρια της Άγκυρας» η οποία και ενθαρρύνεται «να χορηγήσει στον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας την απαραίτητη ελευθερία να διαπραγματευτεί λύση του προβλήματος εντός των προσδιορισμένων πλαισίων και παράλληλα να υποβοηθήσει στην επίτευξη διακανονισμού με την απομάκρυνση των στρατευμάτων της από την Κύπρο».

Suzanne Kosma

Η επιστολή προς τον Πρόεδρο Obama καταλήγει με τούτα τα λόγια: «Σας παροτρύνουμε να υπογραμμίσετε προς την Τουρκία ότι λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να επιτευχθεί δίχως πλήρη και εποικοδομητική συνεργασία από μέρους της, τόσον στα πλαίσια της διαδικασίας όσο και στην έκβαση των διαπραγματεύσεων για την δημιουργία διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, και εάν δεν απομακρυνθούν τα Τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο».

Την ομάδα των 55 βουλευτών που υπέγραψαν την επιστολή προς τον Πρόεδρο Obama συμπληρώνουν οι Daniel Lipinski, Dennis Cardoza, Adam Schiff, Jim Costa, Mark Steven Kirk, Edolphus Towns, Joe Sestak, John Carter, Henry Brown Jr., Bob Inglish, Donald Manzullo, Elton Gaggegly και George Miller.

http://www.voanews.com/greek/2009-10-20-voa8.cfm

Related posts:

Comments