«Ανοιχτό πνεύμα» για το όνομα

«Ανοιχτό πνεύμα» για το όνομα

Ο κ. Δρούτσας παρουσίασε τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΝΙΑΜΠΟΖΑΝΙΝΟΥ | Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009
Με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για πολιτικοστρατιωτικές υποθέσεις, κ. Αντριου Σαπίρο (αριστερά) συναντήθηκε χθες το απόγευμα ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσας. Ο κ. Σαπίρο, ο οποίος είχε συνάντηση και με την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, συζήτησε για την τρομοκρατία, την καταπολέμηση της πειρατείας, το Αφγανιστάν, τα ελληνοτουρκικά και τη λαθρομετανάστευση (ΕURΟΚΙΝΙSSΙ/ ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ)

«Ανοιχτό πνεύμα» στο ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας τηρεί η Ελλάδα, ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για υποχώρηση από τη λεγόμενη «κόκκινη γραμμή». Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ο κ. Δ. Δρούτσας εξήγησε ότι για την κυβέρνηση «η κόκκινη γραμμή» - μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις- «είναι γνωστή και ξεκάθαρη», αλλά πρόσθεσε: «Από τη δική μας πλευρά θα υπάρχει πάντα το ανοιχτό μυαλό. Θα προσπαθήσουμε και θα διερευνήσουμε όλους τους πιθανούς τρόπους για να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της επίλυσης της ονομασίας» .

Για την κυβέρνηση η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ. Η ελληνική πλευρά θα προτιμούσε να επιλυθεί το «συντομότερο δυνατόν», όμως από τη σκοπιανή ηγεσία βλέπει μια μη εποικοδομητική, «αδιάλλακτη και ακραία ρητορική».

Οσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στις «αξιόλογες εμπειρίες» της περιόδου 1999-2004 (όταν ήταν πρωθυπουργός ο κ. Κ. Σημίτης και υπουργός Εξωτερικών ο κ. Γ. Παπανδρέου ) και άφησε να εννοηθεί ότι τίποτε δεν πρόκειται να προχωρήσει πριν από το ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, στο οποίο θα αξιολογηθεί η έως τότε πρόοδος της Τουρκίας.

Οπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, η άμεση προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι τα Βαλκάνια και ειδικότερα η ένταξή τους στην ΕΕ, για την οποία η Αθήνα πρότεινε ως χρονικό ορίζοντα το 2014. Ως τότε θα έχουν τον χρόνο αφενός να προετοιμαστούν οι προς ένταξη χώρες και αφετέρου να πειστεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα μιας νέας διεύρυνσης της ΕΕ. Με την Κύπρο, μετά και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λευκωσία στην αρχή της εβδομάδας, η Αθήνα έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία για πολλά θέματα, από το Κυπριακό και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας έως πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=295435

Related posts:

Comments