Κύπρος – Προσφυγή και στις ΗΠΑ για ελληνοκυπριακές περιουσίες στην κατεχόμενη Κύπρο

Κύπρος – Προσφυγή και στις ΗΠΑ για ελληνοκυπριακές περιουσίες στην κατεχόμενη Κύπρο

23 Οκτωβρίου 2009 (08:20 UTC+2)

του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου


 Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον άρχισε την ακρόαση αγωγής κατά της Τουρκίας και της λεγόμενης “Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου” για την παραβίαση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων Ε/Κ προσφύγων και εκτοπισμένων από το κατεχόμενο σήμερα τμήμα της Κύπρου.

 Σύμφωνα με την εφημερίδα “Πολίτης”,ο Ελληνοαμερικανός δικηγόρος, Αθ. Τσιμπίδης, εκπροσωπώντας τους Ε/Κ Μιχάλη Τουμάζου (κάτοικο ΗΠΑ), Νικόλα Καντζηλάρη και Μαρούλα Τουμάζου (κατοίκους Κύπρου),καταχώρησε αγωγή κατά της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, επικαλούμενος συγκεκριμένο νόμο των ΗΠΑ (του 1976) βάσει του οποίου είναι δυνατή η άσκηση αγωγής σε δικαστήριο των ΗΠΑ κατά ξένης χώρας.

 Η αγωγή, ανέφερε ο δικηγόρος, δικαιολογείται επιπρόσθετα και από το γεγονός ότι η Τουρκία και πιο συγκεκριμένα ο τουρκικός στρατός, πραγματοποίησαν την εισβολή και συνεχίζουν την κατοχή, χρησιμοποιώντας στρατιωτικό εξοπλισμό που εξασφάλισε / αγόρασε από τις ΗΠΑ,τη στιγμή που η νομοθεσία των ΗΠΑ απαγορεύει ρητά τη χρήση στρατιωτικού της εξοπλισμού για επιθετικούς σκοπούς, παρά μόνον για σκοπούς άμυνας.

 Στο πλαίσιο της αγωγής, οι αιτούντες ζητούν όπως οι διεκδικήσεις καλύψουν όλους τους Ε/Κ πρόσφυγες με το ποσό των διεκδικούμενων αποζημιώσεων να ανέρχεται στα 400 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς και ένα τρισεκατομμύριο δολάρια για απώλεια χρήσης.

 Στην αγωγή αναφέρεται επίσης ότι η κτηματομεσητική/ επενδυτική εταιρεία “REMAX”, αλλά και η τράπεζα “HSBC”, που δραστηριοποιούνται ή έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ, υποβοηθούν και επωφελούνται της παράνομης εκμετάλλευσης Ε/Κ ακινήτων στα κατεχόμενα.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αθαν Τσιμπίδης είχε το 2006 καταφέρει να προωθήσει (στις ΗΠΑ) με επιτυχία αγωγή κατά της Γαλλίας και των αερογραμμών “Air France”, κάνοντας χρήση του ίδιου αμερικανικού νόμου, του 1976.

 

http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=7721

Related posts:

Comments