Βέλγιο – ΕΕ – Επιτροπή – Όλι Ρεν – ΠΓΔΜ – Ναουμόφσκι

22/10/09 – 16:34

Την εκτίμηση ότι τα διμερή ζητήματα δεν θα πρέπει να καθυστερούν την ενταξιακή διαδικασία,επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Ολι Ρεν στη διάρκεια παρέμβασής του σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής με θέμα: «Ευρωπαϊκή διεύρυνση: Πρόοδος και προοπτικές».

Αναφερόμενος, ωστόσο, ειδικότερα στην ΠΓΔΜ,o Ο. Ρεν επανέλαβε ότι η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εκληφθεί από την κυβέρνηση της χώρας ως ένα «πολύ ισχυρό μήνυμα ενθάρρυνσης να λύσει επιτέλους το ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα».

Κληθείς, εξ άλλου, να τοποθετηθεί σχετικά με την προοπτική διοργάνωσης δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, ο Ο. Ρεν ανέφερε ότι εναπόκειται σε κάθε κράτος – μέλος ή υποψήφιο μέλος να αποφασίσει για την ευρωπαϊκή προοπτική, στη βάση των προβλεπόμενων από το Σύνταγμά του.

Επεσήμανε, ωστόσο, πως σε επίπεδο ρεαλιστικής πολιτικής θα ήταν προτιμότερο τα κράτη της περιοχής και κυρίως τα μη μέλη της ΕΕ, να σκεφτούν διπλά πριν από τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για τέτοιου τύπου ζητήματα.

Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα, παρά τη θετική σύσταση της Επιτροπής, να μην αποφασιστεί τον Δεκέμβριο έναρξη διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ και γενικά σχετικά με την προοπτική μακροχρόνιας καθυστέρησης στην πρόοδο της χώρας,λόγω των αντιρρήσεων της Αθήνας, ο Ο. Ρεν είπε χαρακτηριστικά: «Προτιμώ να μην φανταστώ αυτό το σενάριο.
Πιστεύω ότι οι ηγέτες των δύο χωρών θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευθετήσουν το ζήτημα, ώστε να αποφύγουμε επιπλέον προβλήματα».

Στην ίδια εκδήλωση μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης με τον Oλι Ρεν, ακολούθησε ομιλία του αναπληρωτή πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Βάσκο Ναούμοφσκι ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα του στην πορεία εκπλήρωσης των κριτηρίων ένταξης, καθώς και του οδικού χάρτη για την κατάργηση της βίζας για τους πολίτες της χώρας.

Eπιπλέον, αναφέρθηκε στο μήνυμα «έντονης ενθάρρυνσης» που έλαβε η κυβέρνησή του με τη σύσταση της Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σχετικά δε με το θέμα της ονομασίας, ο Β. Ναουμόφσκι αναφέρθηκε στην προσήλωση της χώρας του στις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τόνισε «η ΠΓΔΜ παραμένει στις συνομιλίες όχι με την προοπτική να διαπραγματευεται για τα επόμενα δέκα χρόνια, αλλά για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο άμεσο μέλλον», μια λύση που, όπως σημείωσε, «θα πρέπει να δημιουργεί νικητές και στις δύο πλευρές».

 

express.gr

Related posts:

Comments