Η Μακεδονία αποδίδει φόρο τιμής στους Εθνικούς Ευεργέτες

Αποκαλυπτήρια Μνημείου Εθνικών Ευεργετών

30-09-2009

Παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν το πρωί τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν των Εθνικών Ευεργετών που οραματίστηκε και υλοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), θέλοντας να τιμήσει αυτήν την ξεχωριστή κατηγορία Ελλήνων πατριωτών, οι οποίοι προσέφεραν τα μέγιστα προς το έθνος.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από το νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον πρόεδρο του ΕΒΕΘ, Δημήτρη Μπακατσέλο, ο οποίος στην ομιλία εξήρε το έργο των Εθνικών Ευεργετών στη μνήμη των οποίων είναι αφιερωμένη η 30η Σεπτεμβρίου. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακατσέλος, «σε δύσκολες εποχές για τη χώρα μας οι εθνικοί ευεργέτες έδειξαν περίσσευμα ψυχής και αφιέρωσαν ακόμη και ολόκληρη την περιουσία τους για την πρόοδό της. Με τις δωρεές τους κτίσθηκαν σχολεία, νοσοκομεία και μουσεία και χρηματοδοτήθηκαν εθνικοί αγώνες. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που αφιέρωσαν σημαντικό μέρος της περιουσίας τους για την ανάπτυξη των γραμμάτων και των τεχνών. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που δώρισαν τις πλούσιες συλλογές τους στα μουσεία που δημιούργησαν, κάνοντας κτήμα ολόκληρου του ελληνικού λαού τα πολύτιμα έργα τέχνης που είχαν συλλέξει.

Το παράδειγμα τους εμπνέει τους σύγχρονους Έλληνες και αναδεικνύει την δημιουργική σχέση που μπορεί να έχει η σύγχρονη επιχειρηματικότητα με την εθνική και κοινωνική προσφορά».

Ο κ. Μπακατσέλος σημείωσε ακόμη ότι το ΕΒΕΘ αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την ανέγερση του μνημείου «θέλοντας να τιμήσει τους εθνικούς ευεργέτες, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από την επιχειρηματική κοινότητα», ενώ επελέγη τελικώς ως χώρος φιλοξενίας του μνημείου η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς «είναι ένας χώρος άρρηκτα δεμένος με το επιχειρείν».

«Με το μνημείο αυτό αποδίδουμε την ελάχιστη οφειλόμενη τιμή και ευγνωμοσύνη σε όλους εκείνους που μέσα από την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο πρέπει να μείνουν αθάνατοι στις μνήμες του Ελληνισμού», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ προσθέτοντας ότι ήταν καθοριστική η συνδρομή όλων των επιμελητηρίων της χώρας στη συγκέντρωση του χώματος, από όλη την ελληνική επικράτεια και τις περιοχές όπου έζησαν οι εθνικοί ευεργέτες, και το οποίο τοποθετήθηκε στο εσωτερικό του μνημείου.

Το μνημείο

Ο τίτλος του μνημείου είναι «Κυπαρίττινος» και αποτελεί έργο του καθηγητή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, Γεώργιου Τσακίρη. Επιλέχθηκε δε μεταξύ εξαιρετικών προτάσεων που κατατέθηκαν στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό που προηγήθηκε. Για τη δημιουργία του μνημείου συνεργάστηκαν, επίσης, ο αρχιτέκτονας Στέργιος Τσιούμας, ο ζωγράφος Φώτης Μανδατζής και η πολιτικός μηχανικός Χρύσα Νενέ.

Πρόκειται για μία πυραμιδοειδή γυάλινη κατασκευή, τετραγωνικής βάσης, στην κορυφή της οποίας φύεται κυπαρίσσι. Συγκεκριμένα, το έργο αποτελείται από δυο κόλουρες πυραμίδες διαφορετικού μεγέθους, που είναι τοποθετημένες παράλληλα η μια πάνω στην άλλη, έτσι ώστε να σχηματίζουν αναβαθμίδα. Οι πλευρές των πυραμίδων είναι κατασκευασμένες από υαλοπίνακες triplex οι οποίοι πλαισιώνονται με ανοξείδωτο ατσάλι. Στο εσωτερικό της κατασκευής τοποθετήθηκε μια ακόμη κόλουρη πυραμίδα από μπετόν, στοιχείο το οποίο, μολονότι δεν είναι εμφανές στο τελικό στάδιο του έργου, αφού καλύπτεται εξωτερικά με χώμα, θεωρήθηκε αναγκαίο τόσο για δομικούς όσο και για λειτουργικούς λόγους. Το στοιχείο αυτό αποτελεί, στην ουσία, τον σκελετό στήριξης του έργου, ενώ παράλληλα εκτελεί χρέη «δοχείου» φύτευσης και ανάπτυξης του ριζικού συστήματος του κυπαρισσιού το οποίο τοποθετείται στην κορυφή του τύμβου. Το συνολικό ύψος της κατασκευής ανέρχεται στα 6 μέτρα, ενώ το πλάτος κάθε πλευράς της πυραμίδας εμφανίζεται διαφοροποιημένο με μέγιστο μέγεθος 3 μέτρα (στη βάση) και ελάχιστο τα 70 εκατοστά (στην κορυφή).

Μοναδικό και πρωτότυπο στοιχείο της σύνθεσης αποτελεί η καλυμμένη από υαλοπίνακες τάφρος, που περιτρέχει τη βάση της κατασκευής και μέσα στην οποία είναι τοποθετημένα σακίδια γεμάτα χώμα, που συγκεντρώθηκε από χωριά και πόλεις της ελληνικής επικράτειας καθώς και από χώρες του εξωτερικού, στις οποίες έζησαν και μεγαλούργησαν Εθνικοί Ευεργέτες.

photoreportage.gr

Related posts:

Comments