Δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα σχετικά με τις πρόσφατες αλυτρωτικές αναφορές Γκρουέφσκι

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι ένα ακόμα ερώτημα αν μου επιτρέπετε: Ο κ. Γκρουέφσκι από την Αυστραλία έκανε και πάλι λόγο σήμερα για «Μακεδόνες στο Αιγαίο». Τι απαντάτε;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δε θα μπούμε σε οποιονδήποτε διάλογο με τον κ. Γκρουέφσκι, με τα Σκόπια, για ανύπαρκτα θέματα.

Απλώς θα μείνω εγώ σε ό,τι είπα και πρόσφατα. Ότι η Ελλάδα βλέπει τις σχέσεις με τα Σκόπια με ανοιχτό πνεύμα, πάντα με εποικοδομητική διάθεση. Όπως είπα, εμείς έχουμε ανοιχτά μυαλά και πιστεύω ότι η ηγεσία στα Σκόπια πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι στο χέρι της να επιλέξει μεταξύ της γνώριμης επιθετικής εθνικιστικής και αλυτρωτικής ρητορικής ή να επενδύσει σ’ έναν εποικοδομητικό, ειλικρινή, ουσιαστικό διάλογο για το θέμα της  επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας.

Η λύση μόνο μία μπορεί να είναι. Το έχουμε πει πολλές φορές και δράττομαι της ευκαιρίας να το επαναλάβω και σήμερα: Ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση.

Είναι αυτή η λύση που θα απελευθερώσει την ευρωατλαντική προοπτική του γειτονικού λαού, τον οποίο εμείς θέλουμε να καλωσορίσουμε στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια το συντομότερο δυνατό και νομίζουμε ότι αυτή η λύση θα συμβάλλει αποφασιστικά στην περιφερειακή σταθερότητα.

Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών

Related posts:

Comments