Οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν χτίζονται πάνω σε εκκρεμότητες, δηλώνει ο Κ.Παπούλιας

Παπούλιας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ

Τόσο η Τουρκία όσο και η ΠΓΔΜ κρατούν στο χέρι τους την ευρωπαϊκή τους πορεία, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην προσφώνησή του στο γεύμα προς τιμήν του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν.

«Το γεγονός ότι μία υποψήφια προς ένταξη χώρα, όπως η Τουρκία, δεν αναγνωρίζει χώρα-μέλος της ΕΕ, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί εξώφθαλμο παράδοξο, που θίγει το κύρος της ίδιας της Ένωσης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Κ.Παπούλιας ξεκαθάρισε ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι αυτόνομη διαδικασία από τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά είναι προφανές πως η ευρωπαϊκή φιλοδοξία της Τουρκίας δεν έχει ελπίδες, εάν το Κυπριακό παραμένει ανοικτή πληγή.

Για το θέμα της ΠΓΔΜ ο πρόεδρος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Tο πρόβλημα είναι απλό. Ο γεωγραφικός χώρος της Μακεδονίας είναι από τον Μεσαίωνα μία πολυεθνική περιοχή. Δεν είναι η πατρίδα ενός έθνους.

Η αδικοπραξία των Σκοπίων συνίσταται στο γεγονός ότι ενώ ως κράτος και ως εθνότητα είναι Μέρος, αυτοπροβάλλονται σαν να είναι Όλον. Αποκαλούν το κράτος τους ‘Μακεδονία’, την εθνότητα και την γλώσσα ‘μακεδονική’, γιατί μέσω αυτών των ονομάτων προσπαθούν να εγγράψουν υποθήκες στο σύνολο της Μακεδονίας. Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και η ρητορική τους για την μεγάλη διαμελισμένη μακεδονική πατρίδα.»

Ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει ούτε να βαφτίσει το γειτονικό κράτος, αλλά αντιστέκεται στην προσπάθεια σφετερισμού.

«Υποστηρίζουμε μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για το κράτος, που θα είναι για όλες τις χρήσεις με αποκλειστικό σκοπό οι ονομασίες να αντανακλούν την πραγματικότητα της περιοχής για να λειτουργούν ως παράγοντας καλής γειτονίας κι όχι ως παράγοντας, που δηλητηριάζει τις διμερείς σχέσεις και το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή.»

«Οι σχέσεις καλής γειτονίας ανάμεσα σε χώρες δεν χτίζονται πάνω σε εκκρεμότητες» τόνισε ο Πρόεδρος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις προσωπικές του προσπάθειες, ως υπουργού Εξωτερικών.

«Υπογράψαμε την Ενδιάμεση Συμφωνία το 1995 ακριβώς για να δώσουμε την δυνατότητα να βρεθεί σε κλίμα συναίνεσης μία συμβιβαστική λύση, που να εδράζεται στην πραγματικότητα της περιοχής. Δυστυχώς, τα Σκόπια μετέτρεψαν την προβλεπόμενη διαπραγμάτευση σε προσχηματική διαδικασία.

Κατόπιν αυτού, η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή από το να θέσει ως προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης. Μέχρι να αρθεί η εκκρεμότητα, η Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει την συναίνεσή της.»

«Το κλειδί για την ένταξή της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς το έχει η ίδια η ΠΓΔΜ» κατέληξε.

Newsroom ΔΟΛ

Related posts:

Comments