Ο ταλαντούχος κύριος Ηρακλείδης

Με μεγάλο ενδιαφέρον διαβάσαμε το κείμενο του κ. Ηρακλείδη στο ιστολόγιο “Foreign Press”.

Για το ζήτημα των Σκοπίων, ο κ. Ηρακλείδης γράφει: “Η προφανής μέση λύση … είναι «Βόρεια Μακεδονία», «Νέα Μακεδονία» ή «Μακεδονία» στα σλαβομακεδονικά, δηλαδή Μakedonija. Η τελευταία είναι, νομίζω, η καταλληλότερη…”

Αν δεν μας απατά η μνήμη μας, το συνταγματικό όνομα της γειτονικής χώρας αυτή τη στιγμή είναι “Republika Makedonija” και το καθημερινό χρηστικό της όνομα, είναι ήδη “Makedonija” (όπως κανείς δεν λέει “Republic of Ireland” την Ιρλανδία - πλην κάποιων Βρετανών). Επομένως για ποια “μέση λύση” μιλάμε, όταν δεν υφίσταται κάποια ουσιαστική αλλαγή για τους γείτονες; Μήπως το “μέση” αναφέρεται στο σκύψιμο της μέσης μας, από το καπέλωμα της ρεπούμπλικας;


Αρχαία σλαβική ρεπούμπλικα. Ένας φάλτσος που τη φόρεσε, έγινε ο καλύτερος τραγουδιστής στο διαμέρισμά του.


Πέραν τούτου, ποια θα είναι τα ονόματα της κυρίαρχης γλώσσας και εθνότητάς τους; Τώρα αυτοαποκαλούνται “Μakedonski”, που ομιλούν τα “makedonski”. Σύμφωνα με την “προφανή” και “καταλληλότερη” λύση του κ. Ηρακλείδη, θα ονομάζονται διεθνώς “Makedonski”, που μιλάνε τα “makedonski”; Δηλαδή, θα ισχύσει το πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά φαινόμενο να επιβληθεί ένας ορισμός “μικρής” γλώσσας, σε διεθνή κλίμακα, έναντι αυτών που χρησιμοποιούνται στη lingua franca του πλανήτη (αγγλικά) και άλλων “μεγάλων” γλωσσών; Κι αυτό επειδή θα υπογραφεί μια συμφωνία; Θα γίνει και διαφημιστική καμπάνια στα αμερικανικά καλωδιακά δίκτυα, με μηνύματα όπως “Υο, dude, unleash your inner Slav: say Makedonski!”; Ή δεν καταλάβαμε καλά και οι γείτονες θα είναι “Makedonijans”, που θα μιλάνε “makedonijan” - και σε αυτήν την περίπτωση, η διαφημιστική καμπάνια θα χρειαστεί για δαύτους;

Νομίζουμε πως η συνέχεια του κειμένου θα μας διαφωτίσει περισσότερο για την οπτική του κ. Ηρακλείδη.

“Παράλληλα θα πρέπει η Ελλάδα να καταστήσει σαφές ότι βεβαίως και αποδέχεται την ύπαρξη ξεχωριστού έθνους και γλώσσας…”

Να το καλοδεχτούμε. Αλλά εμείς, με τι όνομα θα το βαπτίσουμε; Μακεδονικό; Και τα 2,5 εκατομμύρια Μακεδόνων της Ελλάδας; Μήπως να το πούμε Μακεντόνσκι; Αλλά οι άλλες χώρες; Όπως θέλουν; Με βάση ποια λογική και ποιους κανόνες;

Ίσως να είμαστε υπερβολικοί. Ο κ. Ηρακλείδης είναι απλά πατριώτης και δεν αντέχει να εξευτελίζεται η χώρα του για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Γράφει, λοιπόν: “Επίσης θα πρέπει να μην καθυστερήσει για πολύ η αναγνώριση του Κοσόβου ως ανεξάρτητου κράτους.”

Που δημιουργήθηκε με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, βεβαίως, βεβαίως. Γιατί να μην αποσχιστούν και οι Αλβανοί των δυτικών περιοχών των γειτόνων - αφού αποτελεί εκπεφρασμένη επιθυμία τους - με βάση αυτούς τους ανύπαρκτους κανόνες;

Καταλάβαμε, κ. Ηρακλείδη.

Καταλάβαμε.


Υ.Γ.: Προτεινόμενο ανάγνωσμα.

Related posts:

Comments
area51gr says:

Το ΤΕΛΕΙΟ όνομα για τα Σκόπια -- το οποίο το χρησιμοποιούν κατα κόρων οι Σκοπιανοί στο Διαδίκτυο (άρα το έχουν αποδεχτεί):

Macedonija -- Μακεδονιτσά (ΚΑΙ ΟΧΙ Μακεδονία -- Macedonia)

Πλήρη ανάλυση και γιατί είναι το ΙΔΑΝΙΚΟ όνομα ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΑΠΌ ΌΛΟΥΣ υποθέτω εδώ:

http://area51gr.blogspot.com/2009/11/macedonija.html

Αν δεν πιστεύετε δείτε τις προτάσεις:

Ελληνικά:
-- Οι Μακεδόνες ζούσαν στην Μακεδονία και μιλούσαν μια γλώσσα που λεγόταν Μακεδονική.
-- Οι Μακεδονιτσοί ζούσαν στην Μακεδονιτσά και μιλούσαν μια γλώσσα που λεγόταν Μακεδονίτσι(κ)α.

Αγγλικά:
-- The Macedonians were living n Macedonia and was talking a language which was call Macedonians.
-- The Makedonij(i)ans where living in Makedonija and was talking a language which was call Makedonij(i)ans.

Είναι η όχι φανερό σε τι αναφέρεται η κάθε πρόταση; Ούτε σύγχυση υπάρχει, ούτε διπλή ονομασία, πλήρης γεωγραφικός και χρονογραφικός προσδιορισμός και… Χρησιμοποιείται κατα κόρον από τους Σκοπιανούς στο Διαδίκτυο -- άρα από αυτούς είναι αποδεκτός!

Σημείωση: Θα πρέπει να σταματήσουν λοιπόν να χρησιμοποιούν και το Μακεδονία / Macedonia, αφού χρησιμοποιούν τον Μακεδονιτσά / Macedonija.

Αφήνω την ονομασία στην κρίση σας, για το αν είναι η ΙΔΑΝΙΚΗ για όλους μας!… Αν συμφωνείτε προωθείστε το. Καιρός να ξεχωρίσουν οι ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, από τους ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΣΟΥΣ και να σταματήσει αυτό το θέμα που τόσο μας ταλαιπωρεί με τις κρυφές του προεκτάσεις!….