Τι συμβαίνει στο παρασκήνιο με Σκόπια;

Τι συμβαίνει στο παρασκήνιο με Σκόπια;

07 Νοέμβριος 2009   

 

Πληροφορίες για «κλείσιμο» του Σκοπιανού, σε σύντομο χρονικό διάστημα και οπωσδήποτε πριν από το τέλος του έτους, κυκλοφόρησαν επίμονα τις τελευταίες 48 ώρες στην αμερικανική πρωτεύουσα, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για διευθέτηση του θέματος της ονομασίας που ταλανίζει την Αθήνα και τα Σκόπια τα τελευταία 20 χρόνια. Σύμφωνα με ενημερωμένη διπλωματική πηγή, η αμερικανική κυβέρνηση έχει σοβαρές ενδείξεις ότι «βρισκόμαστε ενώπιον διεξόδου στο αδιέξοδο», κατά την έκφρασή της. Η συζήτηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Ν. Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι έδωσε την ευκαιρία σε αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον να παρέμβουν δυναμικά προς την πλευρά των Σκοπίων και να απαιτήσουν συμφωνία στο θέμα της ονομασίας, αλλά και στα προβλήματα αλυτρωτισμού που προβάλλει η γειτονική χώρα και τα οποία μολύνουν τις ελληνοσκοπιανές σχέσεις. Η απόφαση του κ. Παπανδρέου να συναντηθεί με τον κ. Γκρούεφσκι αναπτέρωσε τις ελπίδες των Αμερικανών και των Ηνωμένων Εθνών.

Το πρωί της Τετάρτης η αμερικανική πλευρά ενημέρωσε την ελληνική για τις νέες εξελίξεις και ζήτησε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Δεν είναι καθόλου τυχαία η έκδοση ανακοίνωσης την ίδια ημέρα από το γραφείο του εκπροσώπου του κ. Νίμιτς, ο οποίος αποκάλυψε ότι τα μέρη συμφώνησαν να στείλουν εκπροσώπους τους στη Νέα Υόρκη για να τον συναντήσουν σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Ο εκπρόσωπος του κ. Νίμιτς ανακοίνωσε την ετοιμότητα του μεσολαβητή να επαναληφθούν οι συνομιλίες όταν τα δύο μέρη είναι έτοιμα. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν είχε μεταφέρει την ετοιμότητα του κ. Νίμιτς στη διάρκεια της κατ ιδίαν συνάντησής του με τον Γιώργο Παπανδρέου την Τετάρτη, στην Αθήνα.

Ικανοποίηση
Ως γνωστόν, ο Μπαν Κι Μουν εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού ότι η χώρα μας είναι έτοιμη και θα υποστηρίξει πλήρως τον ρόλο του Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος έσπευσε να καλέσει τα μέρη στη Νέα Υόρκη το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα. Η πρώτη συνάντηση καθορίστηκε στις 16 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα εξήγησε σε όλους τους ενδιαφερόμενους πως η ονομασία πρέπει να είναι μία και μοναδική για όλες τις χρήσεις και ανεπίσημα -εν αναμονή της διευκρίνισης της στάσης των Σκοπίων- έστρεψε την προσοχή στην τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς.

Ο μεσολαβητής πρότεινε την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», η οποία καλύπτει τις ανησυχίες της Αθήνας. Δηλώθηκε ότι αυτή η ονομασία αποτελεί την υστάτη υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης, με την οποία συμφωνεί και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

———

ΑΝΤ. ΜΙΛΟΣΟΣΚΙ
Πρέπει να συνεχισθεί ο διάλογος

Η αμερικανική πλευρά προσφέρθηκε να βοηθήσει και αναμένεται να στρέψει τις προσπάθειές της προς τον πρωθυπουργό των Σκοπίων.

Στις προσπάθειες αναμένεται να αναμειχθεί -εάν χρειαστεί- και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία ενημέρωσε πως θα επισκεφθεί την Αθήνα τις πρώτες ημέρες Δεκεμβρίου για να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΑΣΕ. Στην ίδια σύνοδο αναμένεται να παραβρεθεί και ο Σκοπιανός ομόλογός της.

Ο Αντόνιο Μιλοσόσκι δήλωσε ότι «η νέα πρωτοβουλία του Μάθιου Νίμιτς είναι έγκαιρη και μπορεί να δώσει νέα ώθηση στον σχετικό διάλογο». Πρόσθεσε ότι τα Σκόπια και η Αθήνα «πρέπει να συνεχίσουν τον διάλογο». Επανέλαβε την ετοιμότητα της χώρας του για να αποτελέσει μέρος της διαδικασίας και με καλή πίστη και με εποικοδομητική προσέγγιση, σεβόμενοι το πνεύμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, από το 1995, στη βάση της οποίας διεξάγεται η σχετική διαδικασία.

ΕΘΝΟΣ

http://www.i-reportergr.com/2009/11/blog-post_1812.html

Related posts:

Comments