ΗΠΑ – Ο βοηθός υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Γκόρντον, για ευρωπαϊκή προοπτική Τουρκίας, Κυπριακό, Σκοπιανό

ΗΠΑ – Ο βοηθός υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Γκόρντον, για ευρωπαϊκή προοπτική Τουρκίας, Κυπριακό, Σκοπιανό

7 Νοεμβρίου 2009 (12:40 UTC+2)

του ανταποκριτή μας Α. Έλλις


 Η τρέχουσα συγκυρία προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία και ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση του Κυπριακού, εκτίμησε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Φίλιπ Γκόρντον, μιλώντας στη Λέσχη Ξένων Ανταποκριτών της Ουάσιγκτον. Ο κ. Γκόρντον επικαλέσθηκε ως λόγους που οδηγούν στο συμπέρασμα αυτό, την παρουσία στην ηγεσία των δυο κοινοτήτων ανθρώπων που γνωρίζονται από παλιά και, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί με άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, ειλικρινά επιθυμούν τη λύση. Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ελπίζουν ότι τα δυο μέρη θα προχωρήσουν και είναι έτοιμες να συμβάλουν με όποιο τρόπο μπορούν.

 Σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος της ΕΕ και άρα η όποια απόφαση δεν εναπόκειται σε αυτές, αλλά πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον έχει εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές προσδοκίες της Τουρκίας και θεωρεί ότι η ενταξιακή διαδικασία υπήρξε υγιής και εποικοδομητική για την Τουρκία και ότι μια ισχυρή σχέση ΕΕ-Τουρκίας στην πορεία ένταξης της χώρας, θα ήταν καλή για την Ευρώπη και καλή για την Τουρκία. Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τις ευρωπαϊκές χώρες να συνεχίσουν τη διαδικασία αυτή διότι, όπως εκτίμησε, όλοι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επιθυμούν μια ισχυρή, ευημερούσα και δημοκρατική Τουρκία ως μέρος της Ενωσης.

 Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Γκόρντον χαρακτήρισε εφικτή την επίτευξη μιας συμφωνίας η οποία θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών. Αφού σημείωσε ότι υπάρχει νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα και ότι οι ηγέτες των δυο χωρών συναντήθηκαν πρόσφατα, υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ ηγείται της προσπάθειας για την επίλυση του ζητήματος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται και ενθαρρύνουν τη διαδικασία, διότι θα συμβάλλει στην περαιτέρω σταθεροποίηση των Βαλκανίων και την ανάπτυξη καλύτερων σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες.

http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=7908

Related posts:

Comments