Σε έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ το 2010 προσβλέπει η ΠΓΔΜ

Στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μιλόσοσκι
Σε έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ το 2010 προσβλέπει η ΠΓΔΜ

ΑΠΕ
Στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απευθύνθηκε ο Αντόνιο Μιλόσοσκι (φωτ. αρχείου)
Βρυξέλλες 

Σε πολιτική συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου για επίσημη «πρόσκληση» έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων προσβλέπει η ΠΓΔΜ, επιχειρώντας να παρακάμψει το ζήτημα της ονομασίας και εστιάζοντας περισσότερο στη δική της πορεία υλοποίησης αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.


Απευθυνόμενος την Τρίτη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι χαρακτήρισε «εφικτό» το ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2010, επισημαίνοντας ότι η σχετική ευθύνη για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης βαρύνει περισσότερο τη χώρα του.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της ονομασίας, ο Μιλόσοσκι είπε ότι «προσπαθούμε να βρούμε λύση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στόχος είναι η εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης που δεν θα βλάπτει την αξιοπρέπεια της ΠΓΔΜ, στο πρότυπο της λύσης που βρέθηκε για τη διαμάχη μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας».

Ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε στη συνέχεια στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα του για την εξομάλυνση των σχέσεων με τα γειτονικά κράτη και σημείωσε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση γεννά ελπίδες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας.

«Στο τέλος του έτους, θα μπορούσε να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να προταθεί η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων» είπε ο Αντόνιο Μιλόσοσκι, επαναλαμβάνοντας ότι η απόφαση αυτή εξαρτάται από την πορεία υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στη χώρα του.

Ενδεχόμενη καθυστέρηση της ενταξιακής διαδικασίας θα προκαλούσε απογοήτευση στην κοινή γνώμη της χώρας, ανέφερε και προσέθεσε ότι το θετικό βήμα της κατάργησης της βίζας για τους πολίτες της ΠΓΔΜ που ταξιδεύουν στην ΕΕ «δεν συνιστά υποκατάστατο της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων

Κατά τη συζήτηση με τον Αντόνιο Μιλόσοσκι στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά υπογράμμισε ότι ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη στο ζήτημα του ονόματος, «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων δηλαδή erga omnes και λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ».

Η κ. Κοππά υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό η ΠΓΔΜ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με όλες τις γειτονικές χώρες και κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να τοποθετηθεί επί αυτού.

Ανέφερε επίσης το παράδειγμα της Κροατίας με τη Σλοβενία για να τονίσει πόσο σημαντικές είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει στηρίξει με κάθε τρόπο τη σταθερότητα στη περιοχή των Βαλκανίων, γι’ αυτό ζητά την ένταξη όλων των χωρών συμπεριλαμβανομένης της ΠΓΔΜ εφόσον επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας.

Στην απάντηση του ο Αντόνιο Μιλόσοσκι ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι έτοιμη για νέες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα στο ζήτημα του ονόματος και απάντησε θετικά όσον αφορά στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Επίσης ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξουν συχνότερες επαφές μεταξύ των δύο χωρών. Τέλος δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ είναι η μόνη χώρα των Βαλκανίων που περιλαμβάνει στο Σύνταγμα της ρητή διάταξη ότι δεν έχει καμιά εδαφική διεκδίκηση προς άλλη χώρα. Είναι σαφή τα σύνορα μας, δήλωσε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου αντέδρασε στις προσπάθειες ορισμένων ευρωβουλευτών να υποβαθμίσουν το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι δηλώσεις τέτοιου τύπου δίνουν λάθος μηνύματα προς την υποψήφια για ένταξη χώρα να μην προχωρήσει στις αναγκαίες κινήσεις για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα.

Απαντώντας στον Αντόνιο Μιλόσοσκι σχετικά με την ανυπαρξία κινδύνου για την Ελλάδα από μια μικρή χώρα, όπως η ΠΓΔΜ, η κ. Γιαννάκου δήλωσε: «Σαφέστατα και δεν απειλείται η Ελλάδα από την γείτονα χώρα γιατί εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να απειληθεί’, ενώ παράλληλα έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη ΠΓΔΜ».

Στο τέλος της παρέμβασης της η κα. Γιαννάκου επανέφερε το ζήτημα του σεβασμού, από πλευράς ΠΓΔΜ, των αρχών καλής γειτονίας ιδιαίτερα απέναντι στην Ελλάδα, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για τις εθνικιστικές της προσεγγίσεις.

«Η κυβέρνηση σας στηρίζει την εθνικιστική προπαγάνδα με αποκορύφωμα τα σχολικά βιβλία, όπου γίνονται εθνικιστικά κηρύγματα και παραποιείται η πραγματικότητα. Με αυτό το τρόπο ετοιμάζεται μια νέα γενιά που είναι αμφίβολο εάν θα συμβάλει στις σχέσεις καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και τις άλλες γειτονικές χώρες» δήλωσε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts:

Comments