Διαιτησία για το όνομα προτείνουν τα Σκόπια

news

Το μοντέλο επίλυσης των διαφορών Κροατίας- Σλοβενίας, το οποίο προβλέπει διεθνή διαιτησία για την επίλυση διμερών διαφορών, φαίνεται ότι προκρίνουν οι Σκοπιανοί για την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στη συζήτηση της Εκθεσης Προόδου της πΓΔΜ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι εμφανίστηκε μάλιστα πρόθυμος για ενίσχυση των διμερών επαφών ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να προχωρήσει η ένταξη της πΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Ο σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, όμως, σημείωσε ότι αν η Αθήνα προβάλει βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ- πΓΔΜ τον Δεκέμβριο, σημαίνει ότι δεν επιθυμεί λύση.

«Θα θέλαμε να βρούμε έναν εποικοδομητικό μηχανισμό για διάλογο με την Ελλάδα. Δεν θα λέγαμε όχι σε διμερείς επαφές, οι οποίες θα εστιαστούν σε συγκεκριμένα ζητήματα και θα φέρουν εγγύτερα τις δύο χώρες» τόνισε ο κ. Μιλόσοσκι. Και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δυνατότητα αξιοποίησης του μοντέλου Κροατίας-Σλοβενίας. Σύμφωνα με αυτό, οι δύο χώρες συμφώνησαν να παραπέμψουν σε διεθνή διαιτησία τις διαφορές τους επί χερσαίων συνόρων και θαλασσίων ορίων. Συμφώνησαν μάλιστα ότι η σχετική απόφαση θα είναι δεσμευτική. Με τον τρόπο αυτόν, η Λιουμπλιάνα ήρε τις αντιρρήσεις της για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης- Κροατίας.

Ωστόσο κύκλοι που ασχολούνται με το ζήτημα της ονομασίας σημείωναν ότι «το ζήτημα της χάραξης συνόρων δεν είναι ίδιας φύσεως με το θέμα του ονόματος των Σκοπίων, το οποίο λόγω των συμβολισμών που φέρει δεν είναι απλά τεχνικό ώστε να επιλυθεί μέσω διαιτησίας» .

Την ίδια ώρα, ο έλληνας διαπραγματευτής για το όνομα πρέσβης κ. Αδ. Βασιλάκης θα έχει σήμερα άτυπη συνάντηση με τον αμερικανό μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Η άτυπη συνάντηση γίνεται κατόπιν πρωτοβουλίας της Αθήνας, ενώ την επόμενη εβδομάδα ο κ. Νίμιτς αναμένεται να συναντηθεί με τους διαπραγματευτές και των δύο χωρών.

tovima.gr

Related posts:

Comments