Δέκα τουρκικά μαχητικά “σπάνε” ελληνική άσκηση στη μέση του Αιγαίου!

Δέκα τουρκικά μαχητικά “σπάνε” ελληνική άσκηση στη μέση του Αιγαίου!

19-11-2009 15:18:49
Αναδημοσίευση απο το:Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Mε απίστευτη θρασύτητα η Τουρκία, όχι απλώς ολοκλήρωσε παντελώς ανενόχλητη την άσκηση έρευνας-διάσωσης, μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, εντός της περιοχής ελληνικής αρμοδιότητας περιφρονώντας τις ελληνικές ΝΟΤΑΜ, αλλά με μία κίνηση που καταδεικνύει με απόλυτη σαφήνεια της προθέσεις της «έσπασε» με 10 μαχητικά την αντίστοιχη ελληνική διακλαδική άσκηση έρευνας-διάσωσης που διεξαγόταν μεταξύ Χίου και Σάμου!

Και μάλιστα με ΝΑΤΟϊκό “καπέλο” αφού η ενέργειά της αυτή έγινε στο πλαίσιο άσκησης του ΝΑΤΟ!

Η κίνηση αυτή της τουρκικής Αεροπορίας σήκωσε το “θερμόμετρο” σε τέτοια επίπεδα με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί μετά από αρκετό καιρό η λεγόμενη “κόκκινη” γραμμή μεταξύ των δύο CAOC-7 της Λάρισας και του CAOC-6 στο Εσκισεχίρ

Συγκεκριμένα σχηματισμός 10 τουρκικών μαχητικών που δρούσε στο περιθώριο άσκησης υποτίθεται σε συνεργασία με ΝΑΤΟικό αεροσκάφος AWACS E-3 και αποτελούμενος από 8 αεροσκάφη F-16 και δύο RF-4E παρενόχλησε τις ελληνικές αεροναυτικές δυνάμεις που ασκούνταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου στο πλαίσιο της άσκησης «ΙΩΝΑΣ 09»!

Και στις 13:30 τέσσερα F-16 αποσπάστηκαν από το σχηματισμό και πραγματοποίησαν χαμηλή διέλευση σε ύψος 2.200 ποδών πάνω από την περιοχή της έλληνικής άσκησης Έρευνας και Διάσωσης, παραβιάζοντας φυσικά το κατώτατο ύψος των 10.000 ποδών που είχε τεθεί ως ελάχιστο από ελληνική ΝΟΤΑΜ αλλά και το FIR Αθηνών.

Αλλά αυτό ήταν το λιγότερο: Η κίνησή τους ήταν τέτοια που θα μπορούσε να προκληθεί ατύχημα πολύ εύκολα αν τα ελληνικά μέσα συνέχιζαν την άσκηση. Άμεσα δόθηκε εντολή από το ΑΤΑ να διακοπεί η άσκηση, γιατί στην περιοχή εισέβαλαν και τα ελληνικά μαχητικά καταδιώκοντας τα τουρκικά!

Το όλο επεισόδιο διήρκεσε 5 λεπτά από τις 13:30 έως και τις 13:35 και τα αεροσκάφη εισήλθαν βόρεια της Λέσβου και εξήλθαν του ελληνικού FIR νότια της Χίου, όπου και ο χώρος της άσκησης ΙΩΝΑΣ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=9653&Itemid=139

Related posts:

Comments