Εθνικιστική επίθεση Βουλγαρίας στα Σκόπια …

23.11.09

Εθνικιστική επίθεση Βουλγαρίας στα Σκόπια …

 

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Με ένα εκτενές άρθρο τους οι καθ. Δρ Ivan Ivanov και Aleksandrov Kotcheff στη βουλγαρική εφημερίδα Φρογκ νιουζ αποδοκιμάζουν τη σύγχρονη γλώσσα των σκοπιανών.
Εκφράζονται χλευαστικά προς την σλαβομακεδονική λογοτεχνική γλώσσα σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Η εμφάνιση της λεγόμενης σλαβομακεδονικής λογοτεχνικής γλώσσας είναι ένα μοναδικό φαινόμενο του εικοστού αιώνα, στην ευρωπαϊκή γλωσσική πραγματικότητα. Κι αυτό γιατί δεν έχει καμία σχέση με την εμφάνιση και ανάπτυξη των φυσικών γλωσσών της ευρωπαϊκής ηπείρου».

 
  

 

  
Ο χάρτης που συνοδεύει το βουλγαρικό δημοσίευμα

Και θα σημειώσουν αμέσως μετά πως η ‘σλαβομακεδονική γλώσσα’ δημιουργήθηκε τεχνητά από μια ομάδα ανθρώπων και χαρακτηρίζεται
α) από μια πρόσφατη ημερομηνία
β) σε έναν συγκεκριμένο τόπο και
γ)με διάταγμα.

Οι δύο αρθογράφοι καθηγητές, με την παρέμβασή τους αυτή επιδιώκουν να τονίσουν την βουλγαρική προέλευση της σλαβομακεδονικής γλώσσας.
Σημειώνουν, μάλιστα, πως τον Αύγουστο του 1944 σε ένα μοναστήρι της Prohor Pčinja (манастира “Прохор Пчински”) πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της ASNOM – αντιφασιστικής συνεδρίαση για την Εθνική Απελευθέρωση της Μακεδονίας (Антифашистко събрание на народното освобождение на Македония),όπου εξέδωσαν διάταγμα για την αλλαγή της γλώσσας του νέου κράτους που θα διαφοροποιείται από τη βουλγαρική γλώσσα.
Αυτή ήταν η πρώτη απόφαση, όπως ισχυρίζονται, που επικυρώθηκε μετά από μήνες, από δέκα καθηγητές, έναν ποιητή και έναν πολιτικό καθώς και έναν εκπρόσωπο της ASNOM, σε συνάντηση που είχαν σε προάστιο των Σκοπίων.
Οι βούλγαροι συντάκτες σημειώνουν χαρακτηριστικά:
‘σε λιγότερο από μια εβδομάδα δημιουργήθηκε μια γλώσσα και αυτό δείχνει τον παραλογισμό της εμφάνισής της’…

Παρακάτω θα τονίσουν :
‘δημιουργήθηκε μια ‘νέα γλώσσα’ με μοντάζ, έχοντας σαν βάση την νοτιοδυτική βουλγαρική διάλεκτο που ομιλείτο στη Μακεδονία.»
»Επήλθε έτσι μια ρήξη των σλαβομακεδόνων με την βουλγαρική λογοτεχνική παράδοση και αυτό έγινε κυρίως για πολιτικούς λόγους».
Γίνεται αναφορά σε μια ομιλία του στρατάρχη Τίτο που είχε τονίσει την εποχή εκείνη προς τους Σλαβομακεδόνες :
«…ένα ξεχωριστό έθνος χρειάζεται τη δική του πολιτιστική δημιουργία. Για να διατηρήσετε το έθνος για το οποίο αγωνίζεστε σήμερα θα πρέπει να υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που καθορίζουν ένα έθνος. Να θέσετε τα θεμέλια της γραφής και της λογοτεχνίας, να δημιουργήσετε το μακεδονικό αλφάβητο και τη μακεδονική λογοτεχνική γλώσσα»…
Οι δύο βούλγαροι καθηγητές παραθέτουν ιστορικές αναφορές και από τις δύο πλευρές για να αποδείξουν πως η Σλαβομακεδόνες ομιλούσαν παλαιότερα την βουλγαρική γλώσσα, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως η καταγωγή των κατοίκων της πΓΔΜ, είναι …βουλγαρική.

Τίτλος του βουλγαρικού δημοσιεύματος: «Как се измислят “македонската азбука и македонскиот литературен jазик»

  
Αναρτήθηκε από mikres-ekdoseis
  

Related posts:

Comments
ΜΑΚΕΔΝΟΣ says:

Παλι καλα που αγωνιζονται οι εχθροι μας για εμας

Βαγγέλης says:

Μπορεί να μας εξηγήσει ο OP το χάρτη; Π.χ. τι σημαίνει το ανοικτό πορτοκαλί κ.λ.π.

Πάνος says:

Η πολιτική της Ελλάδας έναντι της “Μακεδονίας” ήταν σε όλη τη διάρκεια απαράδεκτη. Προσανατολισμένη όχι στα μακροχρόνια συμφέροντα της πατρίδας αλλά σε μικροπολιτικές επιδιώξεις αλλίευσης ψήφων. Η Ελλάδα έπρεπε να προωθήσει το όνομα Μακεδονία για τα σκόπια!! Όχι γιατί βέβαια αντιπροσωπεύουν τους αρχαίους Μακεδόνες ή έχουν κάποια σχέση με το ελληνικό παρελθον αλλά γιατί έτσι εξυπηρετούνταν καλύτερα τα συμφέροντά μας.

1ον η Βουλγαρία θεωρεί τα Σκόπια παραστρατημένη επαρχία της, άλλωστε τα “Μακεδονικά” είναι βουλγάρικα με σέρβικους χαρακτήρες. Η Βουλγαρία ΔΕΝ πρέπει με κανέναν τρόπο να τις επιτραπεί να διεκδικεί την πατρότητα των συγκεκριμένων σλαβόφωνων. Μια μεγάλη Βουλγαρία στα βόρεια σύνορά μας αποτελεί εν δυνάμει μελλοντικό κίνδυνο.

2ον Η ελληνική πολιτική έπρεπε να έχει σαν γνώμονα την μετατροπή του συγκεκριμένου κρατιδίου σε ελληνικό δορυφόρο. Αυτό επιτυγχάνεται με την καλή γειτονία, το άνοιγμα της χώρας προνομιακά (σε σχέση με δυτικοευρωπαίους ή βούλγαρους) σε ελληνικές επιχειρήσης. Την προώθηση της ελληνικής γλώσσας ως διαβατήριο για καριέρα στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις αλλά και ως εχέγγυο για σταδιοδρομία στο μεγάλο φίλο γείτονα (ελλάδα). Την αποδοχή φοιτητών για σπουδές σε ελληνικά πανεπιστήμια. Την διευκόλυνση με κάθε μέσω ταξιδιών (για τουριστικούς, shopping therapy ή άλλους λόγους) καταργώντας διαβατήρια και βίζες ήδη από τη δεκαετία του ’90 κτλ. Τελικός στόχος να κάνουμε την Ελληνική μια γλώσσα απαραίτητη για τους “Μακεδόνες” μιας που θέλουν να απαλαγούν από το Βουλγαρικό παρελθόν τους.
Είμαι απόλυτα πεπισμένος ότι μακροχρόνια οι τα Σκόπια θα μετατρέπονταν σε κράτος δορυφόρο και αν υπήρχε θέμα αλλαγής συνόρων αυτή δεν θα είχε να κάνει με απειλή αλλά με επέκταση…

Με την πολιτική τους οι Ελληνικές κυβερνήσεις “ανυψώνουν” το εθνικό αίσθημα των Ελλήνων και ταυτόχρονα στέλνουν τη “Μακεδονία” στην αγκαλιά της Βουλγαρίας η οποία ποτε δεν έκρυψε τις επεκτατικές της βλέψεις προς δύση και νότο. Η “Μακεδονία” μακροχρόνια δεν μπορεί να παραμείνει ανεξάρτητη, η Αλβανική μειονότητα θα ζητήσει (όπως και έκανε το 2001) καθεστώς Κοσόβου και το κράτος θα χωριστεί ανάμεσα στην Αλβανία και τη Βουλγαρία. Και τότε βέβαια η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πραγματικό κίνδυνο.

Όλα αυτά ακούγονται γελοία μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα μιας και είναι αδιανόητη η όποια αλλαγή συνόρων. Όμως η πολιτική και οι πολιτικοί θα πρέπει να βλέπουν στο μέλλον, που κανείς δεν μας εγγυάται το πως θα είναι. Δυστυχώς χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία, ελπίζω τώρα να μην είναι αργά, αν και είναι ξεκάθαρο ότι η Βουλγαρία έχει βάλει πόδι… (μην ξεχνάμε ότι δίνει διαβατήρια σε “Μακεδόνες”, μέχρι και ο πρών “Μακεδόνας” πρωθυπουργός απέκτησε Βουλγαρικό διαβατήριο!!)