Για λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ το Δεκέμβριο παροτρύνει ο Όλι Ρεν

Με το βλέμμα στην «ημερομηνία»

Για λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ το Δεκέμβριο παροτρύνει ο Όλι Ρεν

Η μεικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-ΠΓΔΜ συνήλθε για πρώτη φορά στο Στρασβούργο (φωτ. αρχείου)
Στρασβούργο

«Όλοι θα βγουν κερδισμένοι, ΕΕ και χώρες-μέλη, εάν βρεθεί μία λύση για την ονομασία, τον Δεκέμβριο» δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν κατά την πρώτη συνεδρίαση της μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-ΠΓΔΜ στο Στρασβούργο.


Ο επίτροπος Διεύρυνσης δήλωσε αισιόδοξος, ζήτησε να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα προκειμένου να βρεθεί η λύση και κάλεσε τους ευρωβουλευτές να ασκήσουν πιέσεις προς τις δύο κυβερνήσεις.

Δήλωσε ότι κυριαρχούν «ένα καινούργιο πνεύμα, μία καινούργια θέληση και ένας καινούργιος διάλογος», διατυπώνοντας την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ «έχει εκλάβει σωστά τη σύσταση της Επιτροπής για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ως παρότρυνση για την εξεύρεση λύσης στο όνομα».

Με παρέμβασή της η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μέλος της Διακοινοβουλευτικής, Αννυ Ποδηματά, αφού συνεχάρη την ΠΓΔΜ για την πρόοδο που έχει πετύχει στα κριτήρια της Κοπεγχάγης, εξέφρασε την ευχή να εγκαταλείψει πλέον η χώρα «τις αντιπαραγωγικές, αδιάλλακτες και εθνικιστικές στάσεις και συμπεριφορές».

«Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος, στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας, που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων [erga omnes], είναι προϋπόθεση για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων» τόνισε η ευρωβουλευτής.

Ακολούθως αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έλαβε προσωπικά ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Ατζέντα 2014 για να δοθεί νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική, όχι μόνο της ΠΓΔΜ, αλλά και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Σημείωσε, επίσης, την τριμερή συνάντηση που πρόκειται να έχει ο Γιώργος Παπανδρέου την ερχόμενη Παρασκευή στις Πρέσπες με τους ομολόγους του της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, με στόχο τον συντονισμό στα θέματα κλιματικής αλλαγής.

«Ο πολλαπλασιασμός των επαφών και η διεύρυνση των πεδίων συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος» είπε η κ. Ποδηματά και κατέληξε τονίζοντας ότι «στόχος είναι να προχωρήσουμε σε μία βιώσιμη διευθέτηση, που θα βάζει τέλος στις ανοικτές πληγές και θα διασφαλίζει συνθήκες συνεργασίας και καλής γειτονίας για το μέλλον».

Με δική του παρέμβαση ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, μέλος της Διακοινοβουλευτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η εξέλιξη της ενταξιακής πορείας επηρεάζεται από τις εκκρεμότητες στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Αναγνώρισε ότι η ΠΓΔΜ έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση μέσω των μεταρρυθμίσεων που υιοθέτησε, ωστόσο «οι σοβαρές εκκρεμότητες στις σχέσεις καλής γειτονίας δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν την εξέλιξη της πορείας εκείνων, που ζητούν να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι «το ζήτημα της ονομασίας θα πρέπει να έχει λυθεί, πριν και όχι μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΠΓΔΜ-ΕΕ».

«Αν τα Σκόπια γνωρίζουν ότι θα λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, χωρίς να έχει προηγηθεί λύση, δεν θα έχουν πλέον κίνητρο για εποικοδομητική στάση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ώστε να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

* Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι στα Σκόπια ότι στη συνάντηση της Παρασκευής, στις Πρέσπες, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, δεν αναμένει να επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος, αλλά θεωρεί πως η συνάντηση θα δώσει ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1078868&lngDtrID=244

Related posts:

Comments