Η Βουλγαρία ‘χαϊδεύει’ τα Σκόπια και…

…ζητά κοινές εθνικές εορτές!

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Όταν επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ την Αυστραλία έκανε την περίφημη δήλωση για ενοποίηση όλων των ‘Μακεδόνων’ που βρίσκονται στα Σκόπια, στην αιγαιακή Μακεδονία (Ελλάδα) και του Πιρίν (Βουλγαρία).
Τότε ο Βούλγαρος πρόεδρος Γκεόργκι Παρβάνοφ τόνισε πως οι δηλώσεις Γκρουέφσκι είναι μια έκφραση εδαφικών διεκδικήσεων «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε», είπε, «ότι η ανάπτυξη καλής γειτονίας, οι καλές σχέσεις αποτελούν προϋπόθεση για την ένταξη της (Σλαβο)‘Μακεδονίας’ στην Ε.Ε.»
Ενώ ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε: «Ο Γκρουέφσκι εκφράζει εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Βουλγαρίας»(‘Груевски е израз на територијални претензии кон Бугарија’).

Η Ελλάδα δεν αντέδρασε στις δηλώσεις αυτές, ίσως, επειδή γνωρίζει πως οι εκφράσεις αυτές αποσκοπούν για εγχώρια (σκοπιανή) εθνικιστική κατανάλωση.
Είκοσι μέρες μετά (στις 16 Νοεμβρίου 2009) πραγματοποιήθηκε συνάντηση των πρωθυπουργών της πΓΔΜ και της Βουλγαρίας, Ν. Γκρουέφσκι και Μπόϊκο Μπορισόφ αντίστοιχα.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε πως η χώρα του θα υποστηρίξει τη πΓΔΜ στην ένταξή της στην Ε.Ε. τονίζοντας χαρακτηριστικά: “ Οι (σλαβο)Μακεδόνες και οι Βούλγαροι είναι αδελφικά έθνη, στηρίζουμε την ένταξη της (σλαβο)Μακεδονίας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ αλλά πρέπει η ηγεσία της να έχει υπόψη τις σχέσεις καλής γειτονίας, που είναι ένα από τα βασικά κριτήρια της ένταξης αυτής.»
Ο βούλγαρος πρωθυπουργός ήταν εξαιρετικά ήπιος και εγκρατής στις εκφράσεις αφού είχε σκοπό όχι μόνον να προσεγγίσει την ηγεσία των Σκοπίων αλλά να θεωρηθεί ως προστάτης της.

Η συνέχεια στο Echedoros-a Blog

Related posts:

Comments