Θεσσαλονίκη: Συνέντευξη Τύπου στο Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

Σήμερα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, δόθηκε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τα εγκαίνια, στις 4 Δεκεμβρίου, από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, των ριζικά ανακαινισμένων εκθεσιακών χώρων του Μουσείου. Στη συνέντευξη πήραν μέρος ο πρόεδρος του ιδρύματος καθηγητής κ. Ιωάννης Χασιώτης, ο γενικός γραμματέας του δημοσιογράφος κ. Χρίστος Ζαφείρης, ο διευθυντής του κ. Βασίλειος Νικόλτσιος και τακτικοί συνεργάτες του Μουσείου.

Καταρχήν ο κ. Χασιώτης αναφέρθηκε στους δυο βασικούς λόγους που επέβαλαν την ανακαίνιση των εκθεσιακών χώρων του Μουσείου. Ο ένας ήταν αισθητικός και παιδαγωγικός: η προσαρμογή τους στις σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις. Ο κ. Χασιώτης θύμισε ότι το Μουσείο είχε ανοίξει πριν από 27 χρόνια και έκτοτε δεν είχε ουσιαστικά ανανεωθεί ούτε στα εκθέματα ούτε στον τρόπο με τον οποίο αυτά παρουσιάζονταν στο κοινό. Η καθυστέρηση οφειλόταν, από τη μια μεριά, στον σεβασμό προς την παράδοση και στους ανθρώπους που το είχαν «στήσει» (με μεράκι και αγάπη), και, από την άλλη, σε λόγους οικονομικούς. Τελικά, χάρη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Πολιτισμός», κατορθώθηκε η ολοκληρωτική ανακαίνιση των εκθεσιακών χώρων του Μουσείου, με τον εμπλουτισμό των εκθεμάτων και την πλαισίωσή τους με διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές και νέα, δίγλωσσα ιστορικά κείμενα και εντελώς καινούριους και εκσυγχρονισμένους (αισθητικά και τεχνολογικά) οδηγούς (σε 4 γλώσσες). Όλα αυτά βέβαια έγιναν με τρόπο, ώστε να μην θιγεί στο ελάχιστο ο ιστορικός χώρος που στεγάζει το Μουσείο, δηλαδή το εμβληματικό νεοκλασικό κτίριο του Τσίλλερ, που ήταν η έδρα του ελληνικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη και το επιτελικό κέντρο του Μακεδονικού Αγώνα.

Ο δεύτερος λόγος που επέβαλε την πλήρη ανανέωση του Μουσείου ήταν ιστορικός: Ο Μακεδονικός Αγώνας δεν ήταν τόσο σύντομος, όπως πιστεύεται γενικά, ούτε μονοδιάστατος. Οι προσπάθειες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας άρχισαν πριν ακόμη ιδρυθεί το ελεύθερο ελληνικό κράτος, με κοινούς αγώνες, που απέκτησαν δυναμικό χαρακτήρα ήδη από τα χρόνια της Επανάστασης του 1821. Συνεχίστηκαν σε ολόκληρη τη διάρκεια του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού, με αποκορύφωμα την ένοπλη αναμέτρηση Ελλήνων και Βουλγάρων στα 1904-1908 και ουσιαστική δικαίωσή τους με τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13. Αλλά ο Μακεδονικός Αγώνας δεν κρίθηκε μόνο –και τόσο– με τα όπλα· κρίθηκε με τον ανταγωνισμό στον χώρο της παιδείας, της εκκλησίας, της κοινωνικής προόδου. Εκεί αναμετρήθηκαν, πριν και μετά το 1904-1908, οι διεκδικητές της Μακεδονίας και εκεί κέρδισε τον αγώνα ο Ελληνισμός. Εκεί, άλλωστε, κατέληξε ο κ. Χασιώτης, δόθηκαν κρίσιμες «μάχες» και μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και εκεί θα δοκιμαστεί και στην εποχή μας η αντοχή των Ελλήνων της Μακεδονίας και ολόκληρης της Ελλάδας στις προκλήσεις που δέχονται από ποικίλες κατευθύνσεις.

photoreportage.gr

ΙΔΡΥΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Προξένου Κορομηλά 23, Θεσσαλονίκη

Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-14.00 και Σάββατο 10.00-14.00.

Related posts:

Comments