Ν. ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ Τις πιέσεις που δέχεται υποκρύπτουν οι νέες δηλώσεις του


Ο Νίκολα Γκρούεφσκι κοινοποιεί το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στις Πρέσπες, λέγοντας ότι η Ελλάδα τώρα εστιάζει στην αλλαγή της εθνικής ταυτότητας της χώρας του.

Το πρακτικό αποτέλεσμα του ελληνικού βέτο στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην ΕΕ φαίνεται πως αντιλαμβάνεται πλέον η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων και θεωρεί πιθανό να αφεθεί για το μέλλον ο καθορισμός ημερομηνίας για έναρξη διαπραγματεύσεων. Σε δηλώσεις του σχετικά με το τι αναμένει να συμβεί στις 7 Δεκεμβρίου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι είπε ότι αυτό που η χώρα του έπρεπε να κάνει, το έχει κάνει. Τα υπόλοιπα εξαρτώνται από την απόφαση που θα λάβουν οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.
Σε σχέση με τη συνάντηση που είχε πρόσφατα στις Πρέσπες με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο Γκρούεφσκι είπε ότι όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας δεν υπήρξε κάποια πρόοδος, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, ο Γ. Παπανδρέου τού μετέφερε τις θέσεις που διαβίβασε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ υπό τον Νίμιτς, δηλαδή ότι “η Ελλάδα ζητά αλλαγή της εθνικής ταυτότητας, αλλαγή της ονομασίας του έθνους και του λαού”.
Ο Γκρούεφσκι ισχυρίστηκε επίσης πως, παρά το γεγονός ότι ο έλληνας πρωθυπουργός εξαρχής τόνισε ότι ούτε έχει εντολή ούτε μπορεί αλλά ούτε και θέλει να συζητήσει επί αυτών των ζητημάτων, “σχεδόν το 70%, δηλαδή τα δύο τρίτα της διάρκειας της συνάντησης, το χρησιμοποίησε εξηγώντας γιατί είναι σημαντική για την Ελλάδα η αλλαγή της εθνικής ταυτότητας, της ονομασίας του έθνους και του λαού”.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε ότι πιθανότατα λόγω της αίσθησης ή της πληροφόρησης που υπάρχει στην Ελλάδα εξαιτίας απόψεων που εκφράζουν κάποιοι πολιτικοί παράγοντες της ΠΓΔΜ, η ελληνική πλευρά θεωρεί ως δεδομένο το όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό και γιʼ αυτό εστιάζει στο ζήτημα της εθνικής ταυτότητας.

Ο ΜΙΛΟΣΟΣΚΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Την ίδια ώρα βρισκόταν στην Αθήνα για να συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΟΑΣΕ ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Δρούτσα και για λίγο με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων χθες βράδυ φέρεται να παραδέχθηκε ότι οι διπλωματικές επαφές έχουν τεθεί στην ημερήσια διάταξη, με την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, προκειμένου να γίνει ένα βήμα μπροστά για διευθέτηση του ονόματος.
Ο Μιλόσοσκι στην Αθήνα έθεσε δύο θέματα για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων. Το πρώτο αφορά την αναβάθμιση του επιπέδου των διπλωματικών σχέσεων σε επίπεδο πρεσβειών (δηλαδή το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια και το Γραφείο Συνδέσμου της ΠΓΔΜ στην Αθήνα να αναβαθμιστούν σε πρεσβείες), ενώ το δεύτερο αφορά την υπογραφή συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης, έπειτα από σχετικό αίτημα ελλήνων επιχειρηματιών.

Δεκ 02, 2009

Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης

Related posts:

Comments