Βρυξέλλες και πΓΔΜ στρίβουν διά της αναβολής

news

Εξετάζουν το ενδεχόμενο μετάθεσης της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ | Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Κλίμα αναβολής καλλιεργείται στις Βρυξέλλες για το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η φόρμουλα αυτή θα επιτρέψει σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν δυσάρεστες συνέπειες και να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία. Η Αθήνα θα αποφύγει το βέτο, τα Σκόπια θα αποφύγουν άλλο ένα στραπάτσο και οι Βρυξέλλες θα γλιτώσουν μια αντιπαράθεση.

Χαρακτηριστικές επ΄ αυτού είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Κανάλι 5». Οπως σημείωσε, προκειμένου να αποφευχθεί ένα βέτο από ελληνικής πλευράς, η ΕΕ πιθανότατα θα επιλέξει να χαιρετίσει τις προσπάθειες και την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα του, ενώ θα αφήσει την απόφαση για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για κάποια άλλη περίοδο, αφού σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για την ονομασία. Και πρόσθεσε ότι αυτό που κυρίως συζήτησε με τον σουηδό υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύοντα της ΕΕ Καρλ Μπιλντ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στα Σκόπια ήταν η διατύπωση που θα συμπεριληφθεί στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στους κόλπους της ΕΕ αναπτύσσεται πάντως έντονη κινητικότητα ώστε να αποφευχθεί εμπλοκή με το θέμα της ονομασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γκρούεφσκι θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και τον επίτροπο με αρμοδιότητα τη διεύρυνση Ολι Ρεν. Ο κ. Γκρούεφσκι αναμένεται να τους ενημερώσει για τα όσα διεμείφθησαν στη συνάντηση των Πρεσπών με τον κ. Παπανδρέου. Προς το παρόν πάντως η σουηδική προεδρία έχει αποφύγει να ασχοληθεί με το θέμα των Σκοπίων στο προσχέδιο Συμπερασμάτων που κατέθεσε.

Την ίδια στιγμή, προσπάθεια εξισορρόπησης των ελληνικών κινήσεων καταβάλλει η ηγεσία της πΓΔΜ όσο πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10-11 Δεκεμβρίου. Ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι κατέθεσε χθες τριπλή πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση με σκοπό την εμπέδωση εμπιστοσύνης, ζητώντας μεταξύ άλλων την αναβάθμιση του επιπέδου των διπλωματικών σχέσεων. Ο κ. Μιλόσοσκι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ στο Ελληνικό.

O κ. Μιλόσοσκι πρότεινε λοιπόν τη μετατροπή των Γραφείων Συνδέσμων σε Ελλάδα και Σκόπια σε πρεσβείες, τη σύναψη συμφωνίας για την κατάργηση της διπλής φορολογίας και την εξέταση της δυνατότητας επίσκεψης του κ. Δρούτσα στην πΓΔΜ. Οσον αφορά τις δύο πρώτες, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι τα αιτήματα θα εξεταστούν. Για την επίσκεψη σημείωναν ότι αυτή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του ΟΑΣΕ.

Σε «τάση διολίσθησης προς διμεροποίηση του ζητήματος της ονομασίας» αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος, λέγοντας ότι η πρακτική αυτή βρίσκεται σε αντίθεση με τη συνεπή πρακτική που έχουν ακολουθήσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις ώστε το θέμα να διατηρήσει «τον περιφερειακό και διεθνή χαρακτήρα του». Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα και τη Βουλή.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Related posts:

Comments