Υπονόμευση του βέτο Καραμανλή

Greece FYROM

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Δικαιολογημένα προκάλεσε αίσθηση στο πανελλήνιο και αναπαράχθηκε από πληθώρα έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης η αποκάλυψη του «Εθνους της Κυριακής» για τις θέσεις που εξέφρασε η τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο του 2008 με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι.

Η καταγραφή του περιεχομένου της συνάντησης σε απόρρητο έγγραφο «ειδικού χειρισμού» από το πλέον αρμόδιο άτομο στη συγκεκριμένη περίπτωση, τον τότε πρέσβη στο Παρίσι Δ. Παρασκευόπουλο, καταδεικνύει απογύμνωση του βέτο κατά της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ που είχε προβάλει προ πενταμήνου στο Βουκουρέστι ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, από κάθε ουσιαστικό περιεχόμενο εξαιτίας των θέσεων που κατά το απόρρητο έγγραφο πρόβαλε η Ντόρα.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η τέως υπουργός Εξωτερικών δεν επιχειρεί ούτε καν να σώσει τα προσχήματα για τη στάση που τήρησε. Οχι, βεβαίως, αμφισβητώντας την εγκυρότητα του εγγράφου, αφού αυτό είναι αδύνατον. Γνωρίζει ότι το έγγραφο είναι γνήσιο και η γνησιότητά του αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας. Δεν αποπειράται όμως ούτε καν να προβάλει την έωλη δικαιολογία ότι η συντομία του εγγράφου δεν απέδωσε όλο το εύρος της επιχειρηματολογίας της κατά τη συνάντηση εκείνη. Κανείς δεν θα την πίστευε, αλλά τουλάχιστον θα είχαν κάτι να λένε οι υπερασπιστές της.

Οι «παραλείψεις» της Ντ. Μπακογιάννη είναι πάρα πολλές και εξαιρετικά κρίσιμες πολιτικά για να αποδοθούν σε ανεπαρκή εκ μέρους της παρουσίαση του θέματος. Δεν αναφέρει τον θεμελιώδη όρο χρήσης του όποιου συμφωνημένου ονόματος «έναντι όλων», το περιβόητο πλέον erga omnes. Επιδεικνύει μια ανεξήγητη «μεγαλοψυχία» δηλώνοντας ότι η Αθήνα «δεν ασχολείται με το Σύνταγμα» της γειτονικής χώρας, τη στιγμή που το «έναντι όλων» είναι αδύνατον να κατοχυρωθεί χωρίς την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, ώστε να αντικατασταθεί ο όρος «Μακεδονία» με το όποιο αμοιβαίο αποδεκτό όνομα. Προτείνει, όπως αναφέρει το έγγραφο, «τον όρο «Μακεντόνσκι» στην κυριλλική ως προσδιοριστικό στοιχείο γλώσσας και εθνότητας του λαού των Σκοπίων», αναγνωρίζοντας έτσι στην πραγματικότητα μακεδονική γλώσσα και εθνότητα.

Εν πρώτοις η Ελλάδα πρέπει να αναπέμψει ευχαριστίες προς τον… πολιτικό κρετινισμό της ηγεσίας της ΠΓΔΜ! Ευτυχώς που τα «Σλαβοαμερικανάκια» των Σκοπίων πάσχουν από τέτοιο σύνδρομο αιθεροβάμονος αλαζονείας, που αντί να αδράξουν την ευκαιρία που τους πρόσφερε στο πιάτο η Ντόρα, νόμισαν ότι θα ήταν εύκολο να αποσπάσουν περισσότερα στη συνέχεια, έχοντας απέναντί τους τέτοιον… «σκληρό» διαπραγματευτή. Τώρα μάλιστα που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει αρχίσει και τις συνομιλίες μαζί τους ίσως έχουν σχηματίσει την άποψη ότι ενδεχομένως θα πετύχουν να απαγορεύσουν στη… Θεσσαλονίκη να ονομάζεται πρωτεύουσα της ελληνικής Μακεδονίας!

Πέρα όμως από τη στάση και τις αυταπάτες των Σκοπίων, το μείζον ερώτημα που εγείρεται είναι άλλο: Ολα αυτά τα έκανε η Ντόρα εν αγνοία του Κ. Καραμανλή ή μήπως σε συνεννόηση μαζί του; Τον ενημέρωνε έστω και εκ των υστέρων; Και πώς αντιδρούσε αυτός; Της τίναζε στον αέρα το κλίμα «αλληλοκατανόησης» με τον Μιλοσόσκι ή την άφηνε, ίσως και την ενθάρρυνε να συνεχίσει;

Το βέβαιο πάντως είναι ότι δεν την άλλαξε από υπουργό Εξωτερικών. Επομένως ή είχε άγνοια της στάσης της ή πειθαναγκαζόταν να ανέχεται τη γραμμή της, αν δεν συμφωνούσε κιόλας. Στην πρώτη περίπτωση της άγνοιας σε τόσο κρίσιμο για τη χώρα θέμα ήταν ανεπαρκής για πρωθυπουργός και ευτυχώς που τον έδιωξαν οι ψηφοφόροι. Στη δεύτερη περίπτωση, της ανοχής ή συμφωνίας, οι ευθύνες του είναι βαρύτατες, γιατί συνεπάγονται συνειδητή εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Θα έπρεπε να έχει την ευθιξία να πληροφορήσει τους πολίτες τι πραγματικά συνέβαινε, αν τον ενδιαφέρει η υστεροφημία του.

ΠΛΗΡΕΣ «ΑΔΕΙΑΣΜΑ»
Σήμερα η ΝΔ δεν συμφωνεί

Το παρελθόν, ειδικά όταν είναι τόσο πρόσφατο και επηρεάζει τόσο πολύ το παρόν και το άμεσο μέλλον, έχει πάντα τη σημασία του. Η ουσία όμως είναι ότι τόσο η Ντ. Μπακογιάννη όσο και ο Κ. Καραμανλής δεν παίζουν πλέον κανένα ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας. Ευτυχώς. Ακόμη ευτυχέστερο είναι το γεγονός ότι η νέα ηγεσία υπό τον Αντώνη Σαμαρά βρήκε ευκαιρία να διατυπώσει τη θέση πως «είναι προφανές ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε -και δεν μπορεί- να αποδεχθεί την ύπαρξη δήθεν «μακεδονικού» έθνους, γλώσσας ή ταυτότητας. Οπως είναι επίσης ξεκάθαρο ότι επιμένουμε σε μια ονομασία για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις». Αυτό για την ώρα αρκεί.

Πηγή: ethnos.gr

Related posts:

Comments