Δημήτρης Δρούτσας: H μακεδονική ταυτότητα είναι μέρος της ταυτότητας κάθε Έλληνα.

ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΟΛΩΝ ΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

«Μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις»

Κόντρα σε ισχυρούς εταίρους, όπως η Μεγάλη Βρετανία, που προσπάθησαν να επιβάλουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε., η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να μεταθέσει για το μέλλον τη λήψη αποφάσεων. Την προηγούμενη Κυριακή, το «Εθνος» αποκάλυψε ότι τον Σεπτέμβριο του 2008 η τέως υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη -σε παράλληλη μυστική διαπραγμάτευση- είχε προτείνει στον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι να αποκαλείται «makedonski» η γλώσσα, αλλά και η ταυτότητα των πολιτών της FYROM. Κυρίως όμως, διολισθαίνοντας από την εθνική κόκκινη γραμμή, η κυρία Μπακογιάννη είχε αποδεχτεί ότι όποιο όνομα συμφωνηθεί να λάβει η ΠΓΔΜ θα έχει περιορισμένο εύρος διεθνούς και μόνον χρήσης και μάλιστα είχε παραιτηθεί της αξίωσης να επικυρωθεί ο όποιος συμβιβασμός μέσω τροποποίησης του Συντάγματος των Σκοπίων.

Στη συνέντευξή του στο«ΘΕΜΑ», ο κ. Δημήτρης Δρούτσας δεσμεύεται ότι η τελική ονομασία, όταν αυτή συμφωνηθεί, θα κατοχυρωθεί πλήρως, αποτελεσματικά, με τρόπο απόλυτα δεσμευτικό, θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, απέναντι σε όλους και χωρίς την παραμικρή ασάφεια. «Εάν αυτό σημαίνει αλλαγή του Συντάγματος θα επιμείνουμε», επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. «Μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις» είναι η μία και μοναδική εθνική γραμμή κατά τον κ. Δρούτσα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει ότι «η μακεδονική ταυτότητα είναι μέρος της ταυτότητας κάθε Ελληνα» και επικρίνει την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. που δέχτηκε να συζητήσει τα θέματα της γλώσσας και της εθνότητας που θα έχουν οι πολίτες της FYROM. Κατά τον κ. Δρούτσα, η συζήτηση αυτή εξυπηρετεί την τακτική του πρωθυπουργού των Σκοπίων «να εμποδίσει την επίτευξη λύσης», ενώ κατηγορεί τον κ. Νίκολα Γκρουέφσκι ότι «με οράματα αλυτρωτισμού προσπαθεί να μονοπωλήσει την ονομασία Μακεδονία και να υφαρπάξει ένα ιστορικό παρελθόν, το οποίο δεν του ανήκει».

-Στο Σκοπιανό ποια είναι η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ; Μπορείτε να δεχτείτε τον όρο «makedonski» όσον αφορά στη γλώσσα, όπως φέρεται ότι συζητούσε η τέως υπουργός Εξωτερικών;

Η κόκκινη γραμμή είναι μία και μοναδική - είναι η εθνική κόκκινη γραμμή: μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Το ΠΑΣΟΚ ήταν που ως αντιπολίτευση χάραξε αυτή την κόκκινη γραμμή. Εμείς τη διαμορφώσαμε και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων συντάχθηκε μαζί μας στη Βουλή των Ελλήνων. Αυτό είναι το σημαντικό και σε αυτό πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας: στο ότι σήμερα η Ελλάδα έχει καταφέρει να έχει ξεκάθαρη εθνική γραμμή. Αυτό μας δίνει δύναμη - είμαστε ενωμένοι με μία φωνή. Οτιδήποτε άλλο κακώς συζητείται. Κακώς εισήγαγε στις προτάσεις του ο κ. Μάθιου Νίμιτς το 2005 άλλα θέματα, και, ακόμη χειρότερα, δέχτηκε τότε η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή να τα συζητήσει. Η συζήτηση αυτή εξυπηρετεί μόνο για να τη χρησιμοποιεί ο κ. Γκρουέφσκι ώστε να εμποδίσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ και την επίτευξη λύσης. Προσπαθεί ο κ. Γκρουέφσκι να μονοπωλήσει την ονομασία Μακεδονία, και μάλιστα με οράματα αλυτρωτισμού, και να υφαρπάξει ένα ιστορικό παρελθόν, το οποίο δεν του ανήκει. Εγώ λοιπόν σας λέω ξεκάθαρα: η μακεδονική ταυτότητα είναι μέρος της ταυτότητας κάθε Ελληνα. Δεν τη διαπραγματευόμαστε. Κι αυτό είναι καλό να το ακούσουν όχι μόνο στα Σκόπια, αλλά και στη Νέα Υόρκη και όπου αλλού χρειάζεται.

-Η λύση στο θέμα της ονομασίας πρέπει να ισχύει έναντι όλων και να πιστοποιηθεί με αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων ή το εύρος της να αφορά μόνο τη διεθνή χρήση;

Για το θέμα του Συντάγματος θα σας πω ένα πράγμα. Δεν θα επιτρέψουμε η τελική ονομασία, όταν αυτή συμφωνηθεί, να μην κατοχυρωθεί πλήρως, αποτελεσματικά και με τρόπο απόλυτα δεσμευτικό. Δεν θα επιτρέψουμε να μην εφαρμοστεί στο ακέραιο και απέναντι σε όλους. Δεν θα επιτρέψουμε ούτε την παραμικρή ασάφεια. Για την Ελλάδα, η απόλυτη αποτελεσματικότητα της εφαρμογής erga omnes είναι το ζητούμενο. Εάν αυτό σημαίνει αλλαγή του Συντάγματος, θα επιμείνουμε.

Ολόκληρη η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημ. Δρούτσα για τα ελληνοτουρκικά και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, στο Πρώτο Θέμα της Κυριακής 13 Δεκεμβρίου 2009, σελ. 30-31.

Related posts:

Comments
Μ. Μπ. says:

Ε, επιτέλους!