Κύπρος – Δηλώσεις Δ. Χριστόφια και πολιτικών ηγετών για την απόφαση του βρετανικού Εφετείου στην υπόθεση Αποστολίδη – Όραμς

19 Ιανουαρίου 2010 (21:10 UTC+2)

του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου

Ικανοποίηση για την υποστηρικτική απόφαση του βρετανικού Εφετείου στην υπόθεση του πρόσφυγα από τη Λάπηθο, Μελέτη Αποστολίδη, εναντίον του ζεύγους Όραμς από τη Βρετανία, το οποίο έχει σφετεριστεί ακίνητη περιουσία του πρώτου, εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, τονίζοντας ότι αυτή είναι εξαιρετικής νομικής και πολιτικής σημασίας.

«Έχει νομική σημασία, διότι το βρετανικό Εφετείο συμπεριφέρθηκε με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε και πρόσθεσε πως έχει «και πολιτική σημασία, διότι δίδει απάντηση στην πλευρά, που θέλει να αρνηθεί το δικαίωμα της χρήσης της ιδιοκτησίας».

«Πάρα πολύ σημαντική και ικανοποιητική», χαρακτήρισε την απόφαση ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, επισημαίνοντας ότι «τοποθετεί τα ζητήματα, που άπτονται του περιουσιακού, στη σωστή τους βάση. Παράλληλα, ενισχύει την επιχειρηματολογία της ελληνοκυπριακής πλευράς επί του κεφαλαίου του περιουσιακού, στο τραπέζι των εντατικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, χαιρέτισε την απόφαση λέγοντας ότι είναι μια «θετική εξέλιξη, η οποία θα δώσει ενίσχυση στις προσπάθειές μας, στα πλαίσια του διαπραγματευτικού διαλόγου για αίσια κατάληξη του Κυπριακού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις περιουσίες. Κάθε απόφαση, που βοηθά υποστηρικτικά στα δίκαια αιτήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς πρέπει να αξιοποιείται, εάν είναι να ενισχυθεί η προσπάθεια ικανοποίησης θέσεων αρχών, αλλά και θέσεων δικαίου».

Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι η απόφαση αυτή δικαιώνει το αίτημα, όπως ακριβώς έχει διατυπωθεί και από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, πως «η απόφαση δικαστηρίων ενός κράτους μέλους εφαρμόζεται σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στα κράτη μέλη».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Γιώργος Κολοκασίδης, δήλωσε πως, «ως αποτέλεσμα της απόφασης, ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσεων κατά σφετεριστών περιουσιών στα κατεχόμενα. Η υπόθεση δημιουργεί νέες επιλογές για τα θύματα της εισβολής και για τη νομική διεκδίκηση των κατεχόμενων περιουσιών».

Ο κ. Κολοκασίδης σημείωσε ότι ταυτόχρονα, «η απόφαση διαψεύδει όλους όσοι έβλεπαν με σκεπτικισμό τη νομική διεκδίκηση και έλεγαν ότι το Κυπριακό είναι αμιγώς πολιτικό ζήτημα».
Ανάλογες τοποθετήσεις έγιναν από την ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και τους Οικολόγους.

Κατά την ανακοίνωση, σήμερα, της απόφασης στο βρετανικό Εφετείο δεν παρέστησαν, ούτε το ζεύγος Όραμς, ούτε η δικηγόρος τους, Σιέρι Μπλερ, σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας.

http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=8645

Related posts:

Comments