Οι Σκοπιανοί είναι οι καλύτεροι Έλληνες

Προχθές πήγα με την φιλενάδα μου στην “Πράσινη Εβδομάδα” στο Βερολίνο, (“Grüne Woche” http://www1.messe-berlin.de/vip8_1/website/Internet/Internet/www.gruenewoche/englisch/index.html) που είναι μια μεγάλη, ίσος και η μεγαλύτερη έκθεση στον τομέα της διατροφής, αγροτικής και άλλα. Έρχονται αντιπρόσωποι από όλον τον κόσμο και προσφέρουν τα προϊόντα τους. Η ποικιλία είναι πάντα πολύ ενδιαφέρον και η ευκαιρία καλή για να βρεις σπάνια προϊόντα. Έτσι ψάξαμε και για τους Έλληνες, για να δούμε τι προσφέρουν φέτος, να πάρουμε ένα ελαιόλαδο, κανένα τυράκι, να ακούσουμε κανένα νέο από την Ελλάδα και να πιούμε και καμία τσικουδιά με τους Κρητικούς. Φτάνουμε που λες έξω από την αίθουσα 8.2, στην οποία θα βρίσκαμε το “Griechenland”, όπως έγραφε στον πίνακα-χάρτη με ΨΙΛΑ (προσοχή) γράμματα.

Την Ελληνική Σημαία, που κρεμόταν από το ταβάνι, την έβλεπες από μακρυά.
Όπα, λέω στην γκόμενα, εδώ είμαστε. Πάμε προς την σημαία και τι βλέπω; Τον πολιτισμό μας σε όλο το μεγαλείο του…
Μια γαλανόλευκη καντίνα με την επιγραφή “HELLAS”, την οποία διακοσμούσαν τρεις (!) βέργες με γύρο, ένα κάτι τι που θύμιζε κριθαράκι και άλλα “ποιοτικά” προϊόντα, από τα οποία εντύπωση μεγάλη μου έκαναν και κάτι ιταλικά μακαρόνια “πένε” με κιμά που τα παρουσίαζαν στους Γερμανούς για… παστίτσιο! Αμάν λέω, ρεζίλi έγινα στην Γερμανίδα… της λέω πως δεν πρέπει να είναι μόνο αυτό, κάπου θα βρούμε και σοβαρούς εκπρόσωπους.
Ρωτάω την βοηθό… ντεν κσερι ελλινικα
Ρωτάω τον ψήστη… ντεν κσερι ελλινικα
Σκάει μύτη ρε παιδιά ένας φαφούτης, που αν τον έβλεπες στον δρόμο θα τον περνούσες για Πακιστανό και που τα μπροστινά του δόντια θα έδιναν δουλειά σε μία ντουζίνα οδοντίατρους για ένα εξάμηνο. Ωχ λέω, Έλληνας θα είναι αυτός… και ήταν.

Ρε φίλε του λέω, άλλος “δικός μας” δεν υπάρχει φέτος;
Μπα, μου λέει, ένας Κύπριος μονάχα στην άλλη γωνία. Πάλη καλά λέω, ας πάμε και από εκεί. Ο άνθρωπος εκείνος τουλάχιστον φάνηκε επαγγελματίας και πρόσφερε προϊόντα εισαγόμενα από Κύπρο. Μας κέρασε ένα κρασάκι και τα είπαμε λιγάκι. Αγοράσαμε μαρμελάδα καθώς δεν πουλούσε λάδι, αλλά αυτά που είχε είχαν ποιότητα. Το προσωπικό του ευγενικό, και ακόμα και ο Γερμανός βοηθός του μιλούσε Ελληνικά.

Μετά από μία βόλτα βρεθήκαμε πάλι σε έναν πίνακα χάρτη… Διαβάζω σε ΧΟΝΤΡΑ γράμματα “MAKEDONIEN”. Άντε να δούμε τι κάνουν οι Σκοπιανοί, που εμείς τους κοροϊδεύουμε τάχα εμείς οι μάγκες της ανώτατης φυλής ναούμ…

Από μακρυά έβλεπες την σημαία τους και είχανε και μία μεγάλη επιγραφή “MACEDONIA”, ο χώρος τους ήταν σαν του Κύπριου και του “Έλληνα” μαζί και όταν πήγα κοντά, βρέθηκα μπροστά σε κυριλέ ντυμένους ανθρώπους, που πρόσφεραν ακριβά κρασιά σε γυάλινες βιτρίνες (!) με επιγραφές όπως “Aleksandar”, και κασέρια. Πάνω σε καθαρό χαλί, είχαν τραπεζάκια και καρέκλες, στης οποίες κάθονταν οι περαστικοί, έπιναν πολιτισμένα το κρασάκι τους, έτρωγαν για μεζέ τα διάφορα κασέρια και χάζευαν σε μια μεγάλη οθόνη τους αρχαίους “Μακεδόνες”, τα ψηφιδωτά, τους αρχαίους και Βυζαντινούς ναούς και άλλα δείγματα πολιτισμού των “Σκοπιανών”. Και όλη αυτή η φάση κράτησε εννιά μέρες στην μεγαλύτερη έκθεση του κόσμου στην μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, φέτος “μόνο” με 403 000 επισκέπτες .

Για αυτό, σεβασμιότατε Νεοέλληνα, την επόμενη φορά που θα ρουφάς τον φραπέ σου στην παραλία, θα πουλάς πνεύμα στης τουρίστριες περί τριακόσιους και τρίχες κατσαρές για να τiς φέρεις βόλτα, ενώ θα απαιτείς από όλον τον υπόλοιπο κόσμο να σε σέβεται.., σεβάσου πρώτα εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου, ξύπνα και πάλεψε να κερδίσεις τον σεβασμό, γιατί κινδυνεύεις με το παραμύθι σου να γελάει όλος ο κόσμος μαζί σου…”δυνατά και ελληνικά”.


Απο τον Κωστίκα Παλιολαλίδη

Related posts:

Comments